U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Levensveranderende Bijbelstudies

Vandaag informeerde een broeder naar levensveranderende Bijbelstudies. Ik heb in mijn leven er twee meegemaakt.

In 1965/66 kwam ik in aanraking met mensen die vol enthousiasme zich in Gods Woord verdiepten. Ik kende dat niet. Ik kende zelfs geen Bijbel. Ik had zelfs geen enkele affiniteit met iets christelijks. Hun enthousiasme en fanatisme rondom de Bijbel deed mij besluiten om er ook één te kopen. Destijds keek ik tegen de Bijbel aan als iets volslagen onbekends en ik verwachte ook iets geks en volkomen onbegrijpelijks aan te treffen.

Die groep mensen gingen gewoon door met hun onderzoek van de profetieën in de Bijbel. Ik volgde dat met pen en papier en zocht achteraf in mijn eentje zo goed mogelijk al die vreemde passages op. Steeds meer raakte ik (zoals ik nu weet door het goddelijk gezag van Gods Woord zelf) ervan overtuigd dat de Bijbel van God zelf moest komen. Zo secuur, zo perfect kan men duizenden jaren van tevoren niet alles betreffende Christus voorspellen. In elke menselijke voorspelling zitten ook wel fouten, maar hier was sprake van 100 % vervulling. Zonder het destijds te beseffen was ik diepgaand in een Bijbelstudie verzeild geraakt, die levens veranderend was. Dit was de eerste.

Acht jaar later was ik in mijn opgebouwde christelijke leventje helemaal vastgelopen. Ik had alles geprobeerd zo goed mogelijk te doen volgens de uitleg van Gods Woord, zoals ik die telkens in de kerk hoorde. Juist door de prediking van niet meer te mogen zondigen werd ik op de zonde gericht, je kan wel zeggen “Er Midden In Gedrukt”. Zo ontstond er een gigantische groei aan zonde in mijn leven. Mijn toewijding aan de Heer in allerlei dienst uit dankbaarheid kon je bijna wel 24/7 noemen. Maar het was daardoor juist een grote puinhoop geworden. Ik was doodongelukkig.

In 1974/75 sprak ik samen met een vriend, die ook zo doodgelopen was in het christelijk leven, af om Gods Woord te onderzoeken juist over de praktijk van het geloofsleven. Heeft God daar ook iets over neergeschreven? Toen opende God vanuit Zijn Woord onze ogen voor genade alleen voor de praktijk. Dus geen verdere strijd tegen de zonde van onze kant (het vlees). Dus geen verdere toewijding en inzet tot dienst vanuit ons eigen vlees. God zal zowel het willen als het werken in ons werken. Feestend liepen we door de stad. Wat een bevrijding van het christelijk juk!

Daarna ben in vanzelfsprekend nog meerdere keren in wetticisme beland. Maar telkens kon ik terug naar die heerlijke simpele boodschap van Christus alleen, oftewel genade alleen. Dat was de tweede levensveranderende Bijbelstudie in mijn leven.

Natuurlijk is er daarna nog van alles en nog wat aan Bijbelstudies langsgekomen. Maar als het om levensveranderende studies gaat, dan hebben deze twee het stempel op mijn leven gedrukt.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende