U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Meer dan overwinnaars

Onze titel is overbekend. Maar wat wil het zeggen? Laten we eens gaan vervoegen:

Tegenwoordige tijd: Ik win, jij wint, hij wint, wij winnen, jullie winnen, zij winnen.
Mooi voor de taalles op school, maar voor de praktijk deugt er niks van! In de praktijk van de maatschappij van vandaag betekent het dat als ik win, jij absoluut niet wint. We zijn met z´n tweeën in gevecht. Dan kan er maar één van de twee winnen. Dat rijtje klopt dus niet dat ik win en jij ook wint. Ik ga er maar eventjes vanzelfsprekend vanuit dat ik win. Wat had je anders gedacht? Dat jij wint? Kom zeg, maak het een beetje
Die overbekende titel in ons stukje vandaag heeft ondanks zijn grote populariteit geen enkele invloed op zo´n strijd. Ja, we kunnen er wat van! Onze eigen werken van het vlees maken deze vervoeging van het werkwoord een absolute onmogelijkheid. Zijn onze ogen echter geopend en zien we wie we allemaal geworden zijn in Christus, dan win ik niet alleen, dan win jij ook en hij ook en jullie ook. Zij en wij allemaal winnen dan, want we zijn meer dan overwinnaars. Dat overstijgt ons menselijk strijden.

Verleden tijd: Ik won, jij won, hij won, wij wonnen, jullie wonnen, zij wonnen.
Nou, ga je eerlijk kijken in de mensengeschiedenis, dan kan je die mooie vervoeging zo al helemaal doorstrepen. Wie hebben er nou gewonnen? Allemaal machtswellustelingen. Ja, hij dus. De rest, ik, jij, wij jullie en zij, we wonnen geen één van allen.
Maar nu dat meer dan overwinnaars zijn. Hij, Christus Jezus, Hij heeft overwonnen! Hij heeft de dood en het graf overwonnen! Hij heeft de geestelijke machten openlijk tentoon gesteld en zo over hen gezegevierd. Hij heeft Leven aan het licht gebracht. In Hem won ik, ja, won jij. Wij en zij allemaal wonnen in dat volbrachte werk van de Heer. Dat overstijgt al die menselijke strijd naar macht.

Voltooide tijd: Ik heb gewonnen, jij hebt gewonnen, hij heeft gewonnen, wij hebben gewonnen, jullie hebben gewonnen, zij hebben gewonnen.
Wat spelen we allemaal graag de winnaar. Ik speelde Ivanhoe, die met zijn zwaard door de lucht ploegde en ik speelde één van de Cartwrights van de cowboys in Bonanza. Ja, die tijd heb ik ook gehad voordat ik als hippie in de zestiger jaren al het geweld van de hand had gedaan. De meeste mensen gaan echter gewoon door in een strijd, die meer gelegitimeerd lijkt. Zo kan er in Oekraïne schijnbaar nog steeds niemand zeggen dat die gewonnen heeft, zo kan er in Israel schijnbaar nog steeds niemand zeggen dat die gewonnen heeft, zo kan in Syrië ……. En zo kan je doorgaan. Zelfs in Nederland kan er eigenlijk niemand echt zeggen dat die gewonnen heeft in de Pietendiscussie.
Maar op het kruis van Golgotha heeft Christus het werk volbracht. De zonde is vernietigd en er is een compleet nieuw Leven tot stand gebracht. In Christus is er nu geen enkele strijd tegen de zonde meer. We zijn meer dan overwinnaars. Wij hebben gewonnen! Jullie hebben gewonnen! Zij hebben gewonnen! Dat overstijgt al die menselijk strijd van dood en ellende.

Het zelfstandig naamwoord: Ik ben meer dan overwinnaar, jij bent meer dan overwinnaar, hij is meer dan overwinnaar, wij zijn meer dan overwinnaar, jullie zijn meer dan overwinnaar en zij zijn meer dan overwinnaar.
Romeinen 8:37 In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars, door Hem, Die ons liefgehad heeft.
Omstandigheden hoeven niet veranderd te zijn. We zijn namelijk meer dan overwinnaars in de omstandigheden waarin we verkeren. Er staat namelijk: “In dit alles”. Die omstandigheden zijn momenteel voor niemand geweldig. Zelfs als we gedacht hadden dat we vandaag gewonnen hadden. Dat kan een winnend standpunt in een discussie op Facebook zijn. Dat kan een meningsverschil met je collega op het werk zijn, waarbij jij schijnbaar de winnende uitspraak geplaatst hebt. Dat kan een ruzie met je vrouw zijn, waarbij zij met de deuren slaand uit huis vertrokken is en jij het idee hebben gewonnen te hebben. Dat kan een vechtpartij op straat zijn met een stelletje dieven, die jou wilden beroven en jij hebt ze zo aangepakt dat ze allemaal weggevlucht zijn. Dat kan een bombardement door een drone zijn op een dorp, waarbij jij achter de knoppen van dat onbemande vliegtuigje zat. Je hebt gewonnen en het voelt als een verloren partij. In dat alles ben je meer dan overwinnaar. Het blijde nieuws is dat God nu je ogen wilt openen voor een overwinning die jij niet hoeft te behalen omdat die reeds behaald is. Een overwinning die jou boven al die omstandigheden uittilt.

Je zegt misschien dat ik nu alleen maar de positieve kant heb belicht. Nee, die schijnbare winnaars voor één dag zijn net zulke verliezers als jij en ik. We zijn gewoon een stelletje zwakkelingen. Ook die grote, stoere, sterke binken, die in hun waan denken gewonnen te hebben. We zijn zwak, maar in onze zwakheid gaat God Zijn kracht uitwerken en in dit alles zijn we meer dan overwinnaars. Dat is een overwinning zonder verliezers. Wat een genade!

Als je hier clickt heb je nog een Knipoogje over dit onderwerp.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende