U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

De Dolgedraaide Moeder

Daar zit ze met het kleintje in de arm. Ze ontbloot een borst en legt hem aan. Vertedert kijkt ze op hem neer. Met zacht, lief stemmetje begint ze hem toe te spreken:

“A doekedoek, a doekedoek, waar is mijn jochie dan? Ja hè, waar is ie dan? O jochie, je mamma houdt zoveel van je. A doekedoek! Ja, ik zal je goed opvoeden, mijn klein gozertje. Ja, daar is ie, hè? Ja, ik heb je al laten dopen. Nat hè? Ja nat! O mijn jochie toch! Nou, zondag gaan we weer fijntjes naar de kerk, hoor. Dan mag jij weer lekker speeltje doen in de crèche. A doekedoek! En later mag je naar de zondagschool. Nou, dan leren we je echt alles hoor, ja mijn jochie, ja! Nou, ik zal er voor zorgen dat je de tien geboden kent en dat je echt van God gaat houden, want dat moet. Ja, mijn binkie. Dat moet echt! En ik zal er achteraan zitten dat jij lief en aardig wordt. Nou!

Ach jochie toch, adoekedoe, ja! Nou, al zijn we dan nog zo arm, jij krijgt een geweldige opleiding. Bij het Leger kan je dat allemaal zomaar gratis krijgen. A doekedoe! En dat kost mij geen cent. Ja gozertje, ja, dat is allemaal voor jou! Oh, mijn eigen persoonlijk heldje die erop uitgaat voor volk en vaderland. Ja, dat ga jij allemaal doen. Jazeker, mijn jongen! Tja, wel vervelend dat je dan vijanden de dood in moet jagen, natuurlijk hè? Ja. Dat was niet wat je op zondagschool geleerd hebt, hè? Nee! Maar wat je daar dan wel weer hebt opgepikt is dat al die vijanden dan voor altijd in de hel zullen zitten. Ja, dat gaan we op zondagschool er goed inpompen en daar heb jij ze dan ingejaagd, hè? Ach jochie toch, ach doekedoe!

O jongen, o nee, mijn held, mijn gozertje. O doekedoe, bah nog an toe! Is er eigenlijk wel een leeftijd waarop je verantwoordelijk bent voor je eigen keuze? Ah jongen toch! Mijn kerk kan wel zeggen dat er zoiets is als zo´n leeftijd, maar ze hebben dat nog nooit aangetoond. Ohhhhhh doekedoe!!!! Ben jij, o mijn kleine jongen, ben jij nu je hier zo aanligt aan mijn borst, o mijn gozertje, ben jij misschien nu al op weg naar de eeuwige hel? Ohhhhhhh, ik trek het niet meer! O doekedoe!

O jochie toch, deze gedachten zijn te zwaar voor me om te dragen! O jochie toch! Ik draai helemaal door! Waarom heeft God het allemaal zo zwaar gemaakt? Ik hou van je. Jochie toch, ik hou van je! Gelukkig komen deze ideeën bij jou nog niet naar boven. Ik heb een stevige borrel nodig. Ja, wat zeg ik? Wel een behoorlijk aantal! Waar zijn mijn kalmeringsmiddelen? Ik hou het niet meer! Ik ga naar de kroeg!”

Wees maar gerust. Dit praatje tussen moeder en kind is slechts door mij bedacht. Geen enkele moeder bespreekt haar ellende zo met haar pasgeboren kind. Al die “doekedoe´s”. Het probleem is echter dat menig christelijke moeder dit wel allemaal doordenkt. De leer, waar ze zondag in, zondag uit, mee geïndoctrineerd worden laat namelijk geen enkele ontsnappingsroute op deze weg toe. Hoewel dit verhaaltje hierboven dus door mij bedacht was, is de werkelijkheid wel dat er al veel te veel ouders voor zelfmoord samen met de kinderen gezorgd hebben dankzij een dergelijke kerkleer. En dat is niet bedacht. Dat is de “christelijke” realiteit. Ik zou zeggen: Vanzelfsprekend. Wat krijg je als God een slechter imago heeft dan de duivel zelf, en dat dankzij de christelijke kerk.

We mogen weten dat God liefde is. We mogen weten dat God het verlorene zoekt totdat Hij het gevonden heeft om het te redden. We mogen weten dat Gods liefde geopenbaard is op het kruis toen Christus Zijn leven gaf voor ons toen wij nog vijandig tegenover Hem stonden. We mogen weten dat het reddingswerk volbracht is. We mogen weten dat de zonde teniet gedaan is. We mogen weten dat Christus nu ons leven is.

De boodschap van het evangelie is niet een woedend tierende god, die ons sadistisch voor altijd doet braden in een eeuwig vuur. De boodschap van het evangelie is dat Hij ons in Zijn liefde opneemt en in Zijn liefdevolle armen sluit om voor altijd geborgen te zijn. Wat een God! Wat een Heer! Wat een liefde en genade! Dat is mijn God en ik kan je verzekeren vanuit Gods Woord ook jouw God!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende