U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Rosetta

Een feestje. Er is iemand jarig. Laten we haar Rosetta noemen. Dat is sinds kort een populaire naam aan het worden. Ze is vandaag twintig geworden en ze heeft veel vrienden uitgenodigd. Iedereen komt met een cadeautje aanzetten. Rosetta is elke keer helemaal door het dolle: “Oh, wat mooi en wat goed van jou om hieraan te denken! Hoe wist je dat ik hier zo van hou? Wat persoonlijk! Heel erg goed van jou!”

Een hele stapel cadeautjes liggen er op een hoop en Rosetta heeft het niet eens door dat er acht boeken met dezelfde titel en, je wilt het geloven of niet, maar ook nog van dezelfde auteur in die hoop verzeild zijn geraakt.

Er komt een gesprekje op gang in één van de hoeken van de kamer over een heel bijzonder boek dat iemand echt geraakt heeft. Die schrijver had iets heel wezenlijks neergezet dat hem totaal veranderd heeft. Hij noemt Rosetta de titel en auteur. Met opgetrokken eyeliners kijkt ze hem vol verbazing aan, waarop hij zegt: “Maar ik heb jou dat boek net ook cadeau gedaan en je zei nog dat dit precies was waar je aldoor al op gehoopt had”. “O ja? O ja, natuurlijk” en ze liep snel naar de stapel en viste daar de eerste van de acht uit. “Nee, pracht boek, echt geweldig boek. Dat doet zoveel met je!” zei Rosetta.

Zo is het helaas met genade onder gelovigen ook veelal gesteld. Ze hebben het ontvangen en het ligt ergens op de stapel. Spreekt iemand dan ook over die genade alsof het zijn hele leven beïnvloedt, dan staat men in het meest gunstige geval zo´n persoon wat schaapachtig aan te kijken, zo van: “Waar heeft die het in vredesnaam over?” Wijs je dan op het heerlijke feit dat die gelovige deze genade ook ontvangen heeft, dan denken ze ineens weer aan de preek, waar ze zo weinig mee konden en die volgens hen niet echt praktisch was. En dan krijg je die reactie: “O ja, natuurlijk. Ja, dat heb ik ook. Zo´n genade, ja, dat doet veel met je”.

Genade doet helemaal niet veel met je. Genade doet alles met je. Genade betekent dat jij dood bent. Je bent hartstikke dood voor de zonde en de beginselen van de wereld. Je hoeft je dus niet in te spannen om daar dood voor te zijn. Je bent het. Dat is genade.

Genade doet alles met je. Genade betekent dat toen Christus uit de dood opstond 2.000 jaar terug, dat jij mee opgewekt bent. Christus is jouw Leven. Nee, je probeert Hem niet na te leven. Hij is je Leven. Dat is het concrete feit! Om nu tot eer van God te leven hoef je dus alleen maar te doen wat je graag wilt. Dat is genade.

Misschien ben jij wel die Rosetta en je staat vanwege het enthousiasme over dat cadeau je gast stomverbaasd aan te staren. “Okay, ik heb dat toch ook. Ik ben toch zeker ook gelovig? Ik heb die preek over genade ook wel eens gehoord. Maar zo boeiend is dat nou ook weer niet. Je moet wel met beide voeten op de grond blijven staan. Er zijn meer zaken dan genade!”, denk je dan. Nee, er zijn in het geloofsleven niet meer zaken, genade is alles. Genade is Christus. Buiten Hem stelt alle vroomheid voor God helemaal niks voor. Dat is allemaal slechts vlees, oftewel eigen werk. Christus is jouw Leven. Verwacht het dan ook maar van Hem.

Leg dat cadeau nou eens niet weg op de stapel. Je hebt alles ontvangen in Christus. Ga maar genieten.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende