U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Het enig ware bed

Nietsvermoedend liepen we de showroom van de beddenspecialist binnen.
Hier alleen het enig juiste, ware bed voor iedereen!”, hadden we op de voorgevel gelezen. Dat had ons over de drempel getrokken. Wie wil nou niet het enig juiste, ware bed? Het precies goede bed zou ons toch zeker een absoluut verrukkelijke rust garanderen? Die moeten we hebben!

Ik moet zeggen, het viel een beetje tegen. We hadden enorme ruimtes met allerlei bedden verwacht, maar er stond slechts één bed in een hoekje van de showroom. Dit weerhield het spinmagere meisje, dat met ons mee naar binnen was geglipt, er echter niet van enthousiast het enige bed in deze ruimte te bespringen. Wat er toen gebeurde was ongekend.

Twee stevige (zeker lenige) verkopers sprongen aan weerszijden onder het bed vandaan. Grepen beiden een zij van het magere kind om die a la minute met sterke banden vast te leggen aan de zijkanten van het bed, waarna direct millimeter na millimeter het magere lichaampje aangepast werd aan de breedte van het bed. Ondertussen verzekerden ze het meisje: “Dit is het enige bed en ook voor jou het ware bed.” Na verloop van zekere tijd was het meisje volkomen aangepast aan de ideaalvorm van het bed. Alles had de perfecte pasvorm.

Met open mond had ik dit alles gade geslagen. Ik kon mijn ogen niet geloven! Wat perfect! Hoe waar! Met overslaande stem vroeg ik de verkoper naast mij: “Maar is dit ook het enig juiste, ware bed voor mij?” Gelijk onderging ik het grote voorrecht in mijn kraag gegrepen te worden, op dat bed gelegd te worden en ook ik mocht het enig ware, het enig juiste van dit bed proeven. Een bankschroef werd aangedraaid boven mijn hoofd. Een andere onder mijn voeten. Ik voelde gelijk de druk van onder en boven. Millimeter na millimeter werd dat lange lijf van mij teruggedrukt tot de proporties die prima aansloten op de afmetingen van het bed. Ondertussen verzekerde een stem naast mij me ervan: “Dit is het enige bed en ook voor jou het ware bed.” Het duurde tamelijk lang, maar ze kregen het voor elkaar. Ook ik was volkomen aangepast aan de ideaalvorm van het bed. Wat een waarheid! Wat een perfectie!

Een jongen was naar binnen geglipt en stond nu enthousiast in zijn handen te klappen. Dik Trom was er nog maar een beginnelingetje bij. Wow! Wat een ronding! Ik voelde me als de bard uit Asterix & Obelix, die zo los kon barsten in een loflied op de hoge heuvels. “Ik ook! Ik ook!”, riep Dik, waarbij alles in een golvende beweging op en neer ging. En ja hoor, daar lag hij al op het bed. Een enorme band kwam rondom de gehele omvang en opnieuw begon het proces van millimetertje na millimeter. De tijd leek omgevlogen voordat je er erg in had. De afmetingen van het lichaam begonnen al in één lijn te komen met die van het bed. Ondertussen verzekerde opnieuw zo´n gladde verkoper hem: “Dit is het enige bed en ook voor jou het ware bed”. Daar lag meneer Trom helemaal aangepast aan de ideaalvorm van het bed. “Dit is echt het enige, ware bed!” Ik werd helemaal lyrisch.

Langzamerhand stroomde zo die enkele showroom helemaal vol. De één na de ander raakte overtuigd van het enige juiste, de enige echte waarheid. Een grote groep vrienden leerde de waarheid van het bed, op één na. Ach, tja, zo´n koppige, die maar steeds zijn eigen waarheid trouw bleef. Die zich niet liet aanpassen. Hij was altijd de vriend van deze hele groep geweest. Nu viel hij er buiten. “Je kan toch niet het enige, ware bed verloochenen?” Niemand wilde meer met hem van doen hebben. Logisch! Hij kon wel gaan. Eventueel zou hij zijn spijt kunnen betuigen en zich alsnog aan het bed laten aanpassen. Dan zouden we kijken of het oprecht is en wellicht over een paar jaar erkennen dat hij er ook bij hoort. Maar nu. “Nee. Stel je voor, een ander bed!” Dat kan absoluut niet! Daar kunnen we niet mee omgaan.

Belachelijke voorstelling natuurlijk. Tja, misschien ken je het verhaal van de Grieks mythologische figuur Procrustes met zijn ijzeren bed wel. Hij werd ook nogal vaak Damastes en soms Poluphemon genoemd. Deze man nodigde voorbijkomende reizigers uit om bij hem te overnachten. Als ze op zijn uitnodiging ingingen, en zich te ruste hadden begeven, kwam hij kijken of zijn gast in het bed paste. Meestal was dat niet zo. Was een gast dan te kort, dan rekte hij zijn ledematen met geweld uit, was hij te lang, dan hakte hij er een stuk van af. Nou kijk, zo kom ik soms aan mijn waanzinnige fantasieën.

Maar is het echt zo waanzinnig? Je kan toch zeker de Baptistenshowroom zo binnen stappen. Je wordt zo op maat gemaakt. Uiteindelijk zal de leer en de traditie je als een strakke handschoen passen. Zijn er echter eigen ontdekkingen uit het Woord van God……. Oei! Eventueel kan je dan spijt betuigen en je alsnog aanpassen. Men zal het dan een tijd aanzien om er zeker van te zijn dat de aanpassing dit keer volkomen oprecht is. Anders dan toch maar geen omgang.

Je kan de Refoshowroom binnen gestapt zijn. Ze passen je zo aan. Onderschrijf de drie formulieren van enigheid en alles zit als gegoten. Wijs je echter op die vreemde draai (Bijbels gezien) over het verbond,…… Oei! Met een zekere mate van berouw zou je dan wellicht nog terug kunnen komen. Men zal het dan wel even aanzien of de aanpassing wel echt is.

Zo kan je vrijwel elke groepering langsgaan. Kom je echt voor het enig ware, juiste bed voor iedereen? Dan hoor je erbij. Denk je na over wat de bijbel je te zeggen heeft? ……. Oei! Maar er is iets wat deze carrousel van strakke leer doorbreekt. Er is iemand die echte vrijheid biedt. Wie de Zoon heeft vrij gemaakt, is werkelijk vrij. Dat betekent ook vrijheid van godsdienst, vrijheid van groepsdenken, ja vrijheid van wat men “de kerk” noemt. Laat je niet opnieuw een slavenjuk opleggen.

(Even tussen haakjes: Als je vrij bent in Christus, mag je dan niet naar een samenkomst? Je voelt hem hier al wringen, hè? Alles mag, dus dat vanzelfsprekend ook. Je bent vrij om samen te komen en vrij om het na te laten. Dat aanpassen aan het enig ware, juiste bed, dat is echter wel degelijk dat slavenjuk.)

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende