U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

De Autist Op Zondag

Emoties. In veel Evangelische groeperingen staan ze centraal. Als je emotioneel gezond bent, dan kan het ook nog altijd gekke dingen met je doen, maar het zal je niet zo te grazen nemen als bij een autist. Ongeacht of er op geweldig positieve of juist negatieve emoties wordt ingewerkt, bij een autist slaat het altijd om naar overprikkeling en daarmee idiote gekte in het hoofd. Hier mijn poëtische beschrijving van een mooie zondagse samenkomst.

Gewone zondag
Samenkomst genoten
Van de liederen volgeschoten
En de preek zat als gegoten
Maar nu wel mijn hoofd gestoten

Prettig koffie blijven drinken
Broeder duim was bij de pinken
Ieder liet de preek bezinken
En ik voelde me verdrinken

Van de kerk naar de visite
Niet in stilte te genieten
Communicatiesatellieten
Alles maar in puin aan ‘t schieten

Toen maar onderweg naar huis
Samen uit en samen thuis
Zicht op rust na ’t feestgedruis
Bijna rijp voor ‘t gekkenhuis

Lekker in mijn eigen stoel
Razend van het strijdgewoel
Heel mijn denken: zwijnenboel
Overdosis aan gevoel

Volstrekt rijp voor het gesticht
Niet het Woord, wat zo ontwricht
Het gelukkig Godsbericht
Is een prachtig vergezicht

Al het onderling contact
Is een non-agressiepact
Maar voor mij een wurgcontract
De asperger is geknakt

Het positieve feest van beleving hier en ervaring daar en dan ook nog een bevinding er tussendoor levert een woestenij aan dolgedraaide emoties op. De asperger is geknakt. Voor de autist is heel simpel gewone nuchtere uitleg van de Bijbel het meest functionele wat er in een samenkomst kan plaatsvinden. Al het overige is ballast (zelfs mooie liedjes), die je moet doorworstelen om er nog redelijk uit te kunnen komen.

De asperger is geknakt. Voor jouw gevoel is wellicht dit Genade Knipoogje eens een keer een tamelijk negatief bericht. Maar dan bekijk je het met gesloten ogen. Er is niks negatiefs aan een geknakte asperger. Er is niks negatiefs aan een geknakte autist. Ja, er is niks negatiefs aan jou, als je geknakt bent. God gebruikt namelijk het zwakke in deze wereld om het sterke te beschamen. God gaat Zijn kracht juist in onze zwakheid volbrengen. We zijn niet afhankelijk van onze inspanning en onze kracht. Het is alles genade, waar we uit leven mogen. God gebruikt in Zijn soevereine macht nou juist het kwaad om ons volkomen te kunnen laten genieten van Zijn onvoorwaardelijke liefde en Zijn overvloeiende rijkdommen van genade. Daarom kan ik ook danken voor hoe Hij mij geschapen heeft. Hij werkt alles ten goede, ook bij jou!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende