U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Hebben we ons oordeel al klaar?

Jan noemt zichzelf een gelovige. Jan gaat nooit naar de kerk. Jan heeft en erkent geen enkele voorganger. Jan betaalt zijn tienden niet. Het gaat zelfs zover dat Jan absoluut geen rooie cent aan wat voor soort kerkelijke instantie ook maar besteedt. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Jan zegt dat hij blij is met God. Elke zondagochtend slaapt Jan uit. Jan loopt niet echt warm voor godsdienstige activiteiten. Jan heeft helemaal niks getuigends op zijn deur, raam, postbusje of waar dan ook in zijn huis. Jan heeft zelfs geen vissticker op zijn auto. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Jan vindt dat hij volmaakt is in Christus. Jan draagt echter geen christelijke T-shirts. Jan kijkt ook nooit naar Family7 of de EO. Jan gebruikt ook helemaal geen kenmerkend christelijk jargon. Jan begrijpt het zelfs vaak niet als er te religieus gesproken wordt. Jan noemt het zelf spottend de Tale Kanaäns. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Jan ziet God als zijn liefhebbende Vader. Jan geniet van alle wereldse liedjes tijdens The Voice Of Holland. Jan vindt al dat lichamelijke tijdens So You Think You Can Dance erg mooi. Jan staat niet achter een christelijk politieke partij. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Jan gaat ervan uit dat God Zijn werk van genade wel in hem doet. Jan kan echter geen relatie met een vrouw opbouwen. Jan heeft tientallen jaren vergeefs bij talrijke hulpverleningsinstanties gelopen. Jan heeft vergeefs geprobeerd zichzelf te verloochenen. Nu is Jan uit de kast gekomen en houdt hij van een man. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Jan geniet van de overvloeiende rijkdommen van Gods genade en kan daar zijn mond niet over houden. Jan is razend enthousiast over Gods liefde, die zover gaat dat het de grootste vijand tot vriend van God maakt. Jan is er vast van overtuigd dat zijn hindoeïstische collega zich eenmaal vol overtuiging voor Christus zal neerbuigen omdat het reddingswerk voor hem allang reeds volbracht is. Jan is stellig in zijn standpunt dat de moslimextremist met terroristische plannen ook in Gods liefdeplan is opgenomen. Hebben we ons oordeel over Jan al klaar?

Genade, die werkt, heeft geen oordeel klaar, ook niet over Jan. Godsdienst kan echter niet anders dan oordelen. Voor godsdienst voldoet deze Jan niet aan de kwalificaties, die nodig zijn om uiterlijk voor de vrome mens door te gaan voor “christen”, laat staan “wedergeboren christen”.

Ikzelf ben Jan niet. Om eerlijk de waarheid te zeggen kom ik nog regelmatig in kerken of kringen. Een provocerend T-shirt vind ik ook wel leuk om te dragen. Ik kijk soms best naar Family7 of de EO. Ik hoef er ook niet altijd mee eens te zijn om toch te kijken. Nee, ik ben wel anders als deze Jan. Dus nu de vraag: Hebben jullie je oordeel over mij ook al klaar?

Nee, noch Jan noch ik zal ooit de eerste prijs behalen als “De Ware Gelovige Van Holland”. Godsdienst zal nog veelvuldig het hoofd schudden over ons gebrek aan vrome opofferingsgezindheid voor God. Maar ben ik eventjes blij dat God ons alleen aanziet in Zijn geliefde Zoon. Hij meet ons niet af naar Zijn Zoon. Nee, Hij kijkt naar ons en ziet concreet Christus. En let op: GOD ZIET DE WERKELIJKHEID!!!!
Colosse 2: 16-17 Laat dus niemand jou blijven oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen, die slechts een schaduw zijn van hetgeen komen moest, terwijl de werkelijkheid Christus is.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende