U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Druk Kerkwerk

“Druk, druk, druk! Ik heb het zo druk! Ik kom gewoon niet meer toe aan mezelf, laat staan mijn gezin en mijn vrouw! Ze zien me nauwelijks meer. Ik ben altijd druk bezig. Ik moet wel. Als ik het niet doe, dan doet niemand het! Ik ga er nog eens aan onderdoor!”

Dit grote compliment aan het eigen adres verpakt als klacht weerklinkt steeds vaker, ook onder gelovigen die de boodschap van rust en vrede in Christus pretenderen voor te stellen aan de wereld. Men is druk, druk, druk voor de Heer en dat voelt goed! Jazeker, de burn-out is dicht in de buurt en kan zo toeslaan, maar de identiteit in je godsdienstige activiteit is toch wel een helemaal te gekke ervaring.

De groep heeft afgesproken om elke zondag om 10.00 uur bij elkaar te komen als echte kerk. Jij bent een gedreven manager en spreker en al gauw weet je de positie van voorganger te bemachtigen. Een groep moet nu eenmaal een leider hebben is de vrij algemene opvatting en daar blijk jij nou juist heel geschikt voor te zijn. Dus jij zet je in voor het voorgangerschap.

Jij houdt de meeste spreekbeurten en Bijbelstudies. Jij onderhoudt de pastorale contacten. Bij ziektes, sterfgevallen, trouwerijen, huwelijksconflicten, problemen in de opvoeding, moeilijkheden in opleidingen, evangelisatie, besprekingen met andere kerkgenootschappen, pogingen tot eenheid met andere groepen met behoud van eigen identiteit, en nog tig andere activiteiten neem jij het voortouw. Als jij het niet zou doen, dan zou het niet worden gedaan! Je moet wel voor de Heer en je wordt ervoor betaald.

Druk, druk, druk! Je hebt het zo druk! Je komt gewoon niet meer toe aan jezelf, laat staan je gezin en je vrouw! Ze zien je nauwelijks meer. Je bent altijd druk bezig. Je gaat er nog eens aan onderdoor! Maar je moet wel want je wilt de mensen toch met die rust en vrede van God in contact brengen.

Maar nu een ander lid van de groep. Jij bent niet zo’n manager en praten kan je wel, maar spreken in het openbaar is niks voor jou. Creatief, ja, dat ben je wel en je hebt een prachtstem! Al snel wordt jij gevraagd als zangleider van de nieuwe groep/kerk. Thuis ben je ijverig bezig de nummers te oefenen. Een aparte avond in de week neem je de hele zangdienst van de komende zondag met de musici door. En op de zondag zelf sta je er als eerste een uur voor de dienst de nummers door te zingen. Als jij het niet zou doen, dan zou het niet worden gedaan! Je moet wel voor de Heer. Je hebt die gave niet voor niks gekregen.

Druk, druk, druk! Je hebt het zo druk! Je komt gewoon niet meer toe aan jezelf, laat staan je gezin en je vrouw! Ze zien je nauwelijks meer. Je bent altijd druk bezig. Je gaat er nog eens aan onderdoor! Maar je moet wel want je wilt de mensen toch met die rust en vrede van God in contact brengen.

De kerk draait als een tierelier. Een bedrijfsleider van willekeurig welke firma zou er zijn vingers bij aflikken. Ieder werkt zich echt te pletter en dat alles onder het mom van de het brengen van rust en vrede onder de mensen. “Kijk het lichaam van Christus eens groeien!” roept men elkaar toe en wijst op het groepje.

Stel, het groepje valt uit elkaar. Stel, die voorganger verliest daarmee al zijn werkzaamheden. Stel, die zangleider heeft niks meer voor te bereiden. Stel…….
Valt er dan een leegte? Was er dus eigenlijk alleen maar een leegte, die met drukte opgevuld werd? Komen er dan ontwenningsverschijnselen, zoals dat gaat bij verslavingen?

Het werk is gedaan, oftewel de bekende Bijbelse uitroep: “Het Is Volbracht!”. Ons leven is niet de het groepje, oftewel die kerk. Ons leven is Christus, de opgestane en verheerlijkte Heer. Dat groepje of kerk is niet het Lichaam van Christus. Het lichaam van Christus is die hier op aarde verborgen eenheid tussen alle gelovigen (of ze nu wel of niet naar een groep/kerk gaan). In het Lichaam van Christus lopen geen menselijke leiders rond. Je hebt het Hoofd, dat is Christus. Daarnaast zijn we allen gelijkelijk leden, die elkaar dienen. In dat Lichaam van Christus draait het niet om onze eigen werken of inspanningen, of dat nou wel of niet voor de Heer is. In dat Lichaam van Christus draait het om de werken, die God van tevoren bereid heeft. Wij mogen daar heerlijk relaxt in wandelen. Dat is Zijn vrede! Dat is Zijn rust. Dat is genieten van overvloeiende rijkdommen van Zijn genade.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende