U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Pietje Is Jarig

Pietje is vandaag 10 jaar geworden. Pietje vindt het niet leuk. Hij was liever vandaag niet jarig. Vandaag komen al die mensen. Grote mensen. Belangrijke mensen. Mensen, die je alleen maar eens in het jaar ziet. Die mensen noemen zichzelf familie. En ook een heleboel kinderen komen er.

Vorig jaar was het net zo. Het jaar daarvoor ook! Verschrikkelijk. Zou er nou alleen maar eentje komen. Dat zou nog niet zo erg zijn. Iemand als Els. Vorig jaar had Els een kaartje gegeven. Zij had het hem tenminste niet zo moeilijk gemaakt. Maar die anderen wel! Die andere mensen hadden het hem veel lastiger gemaakt.

De eerste feestgangers komen binnen. O nee hè!!! Pietje ziet al hele grote pakjes. Dat wordt weer één duffe ellende! Hij gaat alvast klaar zitten. De tafel in de hoek is leeg. Hij heeft zijn materialen al klaar gelegd: Papier, plastic, hout, zaagsel, touw, nylon. Je kon het zo gek niet bedenken, of het lag klaar. Daar komt de eerste.

Tante noemt ze zich. Tante Anna. Ze feliciteert Pietje met zijn verjaardag. Dan haalt ze haar arm van achter haar rug. Nee hè!!! Zo groot!!!!! Wat het ook mag zijn, dat krijgt hij toch zeker niet in één feestje voor elkaar!!! ‘Pak maar uit!’, zegt die zekere tante Anna. Ze zet er ook nog eens zo’n verschrikkelijk vriendelijke grimas bij op. Okay! Okay!! Hij zal gehoorzaam zijn. Hij scheurt het pakketje open en ja hoor. Alweer een bal!!!! ‘Nou, wat zeg je dan?’, vraagt moeder. Hij weet wat er van hem verwacht wordt en fluistert: ‘Dank u wel, tante Anna’.

Cadeautje na cadeautje gaat dat zo verder totdat iedereen zijn lading gelost heeft. Men let verder niet meer zo op het feestvarken. Tijd voor gezelligheid! Daar wordt er gekeuveld, daar wordt gesjanst en ook enkele jongens gieren het uit van het lachen. In zijn hoekje, afgezonderd van het feestgewoel, zit Pietje zich uit de naad te werken. De bal heeft hij al bijna nagemaakt. Hij is nu begonnen aan een sjoelbak. Hij meet het origineel zo nauwkeurig mogelijk op. Noteert alle gegevens om toch vooral niks over het hoofd te zien.

Het feest is op het hoogtepunt. Het nachtelijk uur is dan ook al lang verstreken. Ome Joop en Tante Leen zijn aan hun vaste Karaoke Act begonnen en iedereen vermaakt zich buitengewoon. Plotseling rent Pietje naar het podium, waar hij Tante Leen bijna vanaf laat struikelen. Hij grijpt haar microfoon en schreeuwt dwars door het valse stemgeluid van Ome Joop: ‘Ik kan het niet!!! Ik kan het niet!!!! Ik kan het echt niet!!!! Waarom al die cadeautjes?!! Waarom verpesten jullie elk jaar mijn verjaardag op zo’n gruwelijke manier?!! Ik kan het niet!!!! Echt waar, ik kan het niet!!!!’

Pietje zet het op een hevig grienen midden in de galmmicrofoon. Iedereen komt om Pietje heen staan. Er wordt stevig gehugd. Tante Leen, die haar hele zaakje weer recht getrokken heeft, neemt hem apart en zegt: ‘Pietje, je hoeft helemaal niks. Je mag gewoon lekker gaan genieten van alles wat je gekregen hebt. Maar je hoeft helemaal niks. Niks moet. Alles mag. Het is jouw feestdag. Het zijn jouw cadeautjes. Zonder enige voorwaarde heb je alles gekregen. Geniet van je feestje!’

Een geweldige opluchting. Vind je ook niet? God heeft jou alles gegeven in Zijn geliefde Zoon, Christus Jezus. Hij is nu jouw leven. Geen enkele eis om dat leven na te maken. God zelf gaat dat leven van Christus zelf in jou uitwerken. Geniet van het feestje, dat genade heet.

Pietje had trouwens een vriendje ook op hetzelfde idee gebracht. Jantje zag ook elk jaar tegen die verjaardag op. Maar Jantje had er iets op gevonden. Jantje had zijn eigen grens gesteld aan wat hij wel en wat hij niet kon namaken. Hij vond dat hij het prima deed als hij aan zijn eigen eisen voldeed. En dat lukte hem ook. Hij had niet zo’n rotte verjaardag en hij vond ook nog eens dat anderen, die het er veel slechter vanaf brachten, wel een voorbeeld aan hem kon nemen.

Pietje kon uiteindelijk voluit genieten van het feest. Jantje keek eigenlijk neer op Pietje. Die had het toch maar niet gered. Die was niet zo gehoorzaam geweest als hij. Pietje kon nog een voorbeeld aan hem nemen. Dat ging er in dat kleine koppie van Jantje om. Ondertussen was hij hard aan het ploeteren om naar zijn eigen eisen alles voor elkaar te krijgen op zijn verjaardag.

Genade is een vreemd iets. Genade brengt tot stand wat eigen werk voor de Heer nooit voor elkaar zal krijgen. Bovendien is genade een cadeau onvoorwaardelijk aan ons geschonken om heerlijk van te genieten. Laat dat genieten nou juist tot welbehagen van God zijn. Precies het plan van onze Heer. Geniet dus maar voluit als een echt Pietje.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende