U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

We Moeten Wel Meer Op Jezus Gaan Lijken!

O ja? Moeten we dat? “Ja”, galmt gelijk het hele evangelisch koor. “Ja, jij bent wedergeboren. Nu heb je de plicht om Jezus steeds meer te laten zien in jouw leven!”

Ach, laat ik maar eerlijk zijn. Ik heb ijverig mijn partijtje mee gezongen in dat koor. Er zijn niet jaren, maar decennia in gaan zitten. Jaar in, jaar uit, steeds maar weer proberen om hierin op Jezus te lijken en daarin Jezus te openbaren. “Jij bent de enige Bijbel, die je buurman leest”, was een schijnbaar sterk argument om er maar weer eens met hernieuwde kracht tegenaan te gaan.

Die vele, vele jaren van discipelschap (zoals het veelvuldig genoemd wordt), van het volgen van Jezus (zoals het ook veel genoemd wordt), van maar telkens jezelf afvragen wat Jezus in een dergelijke situatie wel of niet zou doen, het was alles bij elkaar één grote geestelijke mislukkingstocht, een regelrechte parodie op de nieuwe mens, een spotprent van Jezus.

Herken je dit? Jij bent de Heer best wel dankbaar voor wat Hij gedaan heeft op Golgotha, maar de hele vergeefse inspanning die nu ‘christelijk’ van je gevraagd wordt. Je kan het gewoon niet meer aan! Het zuigt al je levenslust uit je weg. Je voelt je als door een vampier leeg gezogen. En dat mag je dan als jouw christelijke praktijk presenteren. Gerard Joling zou helemaal terecht zeggen: “Ik heb er de kracht niet meer voor!”

Mag ik je een geheimpje verklappen? Een heel open geheimpje, dat echt iedereen mag weten!!! “Dat christelijk gedrag hoeft niet meer!!! Er wordt niks van jou verwacht!!! Alles is genade!!!”

Jij bent één met Christus, want jij bent met Hem gestorven.
Jij bent één met Christus, want jij bent met Hem begraven.
Jij bent één met Christus, want jij bent met Hem opgewekt.

Jij bent één met Christus, want jij bent met Hem gezet in de hemelse.
Jij bent één met Christus, want Hij is nu je leven.

God kijkt naar Hein en Hij ziet Jezus!
Veel gelovigen gaan hier nog in mee, maar dan komen ze met hun theologie. Ja Theo loog echt! Zij komen met hoe zij hier tegenaan kijken.

Men zegt dan: Ja, zo ziet God het, maar……….. nu moet jij het nog waarmaken.
Men zegt dan: Ja, zo ziet God het, maar……….. dat is natuurlijk niet onze werkelijkheid.
Men zegt dan: Ja, zo ziet God het, maar……….. we worden in de Bijbel wel opgeroepen tot...
Men zegt dan: Ja, zo ziet God het, maar……….. (vul jouw tegenwerping maar in)

Theologie verklaart God dus blind, die een illusie voorgespiegeld krijgt. Nee, wat God ziet is de werkelijkheid!!!! God kijkt naar Hein en Hij ziet Jezus! Wow!!! God kijkt naar jou en Hij ziet Jezus!!! Helemaal te gek!!!

Bij mij werkt Jezus dus Zijn leven uit in een 64 jarige autist, die voortdurend in de war is over zijn eigen emoties. Bij jou werkt Jezus Zijn leven uit in een tot de rolstoel veroordeelde gehandicapte, die als die stoel het begeeft zelfs niet het bed uit kan. Bij weer een ander werkt Jezus zijn leven uit in een dakloze wiens maatschappelijk bestaan zich aan de zelfkant van het leven bevindt. Bij jou werkt Jezus wellicht Zijn leven uit in een homo, die de voortdurend falende strijd allang heeft opgegeven. Maar ook werkt de Heer Zijn leven uit in de succesvolle zakenman, die menselijkerwijs dan wel alle reden lijkt te hebben om op zichzelf te vertrouwen, maar geleerd heeft te genieten van genade alleen.

Laat ik het even bij mezelf houden. (Jij kan over jezelf ook wel zo’n opsomming bedenken.) De manier waarop ik in elkaar steek. Mijn humor, mijn maffe hippie, country persoonlijkheid, mijn voorliefde voor het altijd spelen met woorden, mijn bedenken van altijd nog vreemdere verhaaltjes, de vreemde mengeling van mijn zachte aard en mijn plotseling driftig kunnen worden, mijn liefde voor mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Je zou kunnen zeggen, dat ben ik. Dat is gewoon wie ik ben, maar dat is nou ook gewoon wie Jezus is. Ja, een goede eenheid Jezus/Hein.

Nee, je hoeft nog niet de psychiater te bellen. Ik heb geen Messiascomplex. Ik heb alleen een beetje inzicht op wat de Bijbel als onze identiteit tekent. Die identiteit geldt mij, maar ook zeker jou!
Het geldt voor jou!
Het Geldt Voor Jou!!
HET GELDT VOOR JOU!!!
HET GELDT VOOR JOU!!!!
HET GELDT ABSOLUUT VOOR JOU!!!! !
Dit is nou het heerlijke werk van Christus aan, in en door jou. Dat noemt de Bijbel genade. Geniet ervan.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende