U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Mijn leven is Christus. Het echte Leven!

Peter Precies heeft een heel boeiend beroep. Hij was een tijdlang werkloos geweest, maar nu heeft hij een nieuw integratieproces doorlopen om toch weer in zijn eigen onderhoud te voorzien. Peter is aangenomen bij de politie om valsemunters op te sporen.

Nee, nee, nee, nee!, wist meneer Precies ons exact onder de neus te wrijven, ‘dat is allemaal nog niet zo makkelijk! Accuraat begon hij ons dan ook overtuigend uit te leggen wat er allemaal komt kijken om foutloos de valse van de originele Eurobiljetten te onderscheiden. Vals geld lijkt namelijk totaal niet op monopoliegeld. Vals geld heeft alles weg van echt geld, maar dan zonder de feitelijke waarde.

Kijk’, en Peter wees feilloos in het niet, ‘valsemunters opsporen is een minutieus werkje! Daar gaat dan ook een nauwgezette opleiding aan vooraf!’ Meneer Precies haalde nu uit zijn werkkamer allerlei soorten papier en inkt tevoorschijn. ‘Hier, dit moeten we allemaal punctueel onderscheiden. Al die verschillende soorten papier. Als het niet om geld gaat kan je dit best aardig papier noemen, maar het is allemaal slecht! Heel slecht! Door en door slecht!!! Maar valsemunters zouden het kunnen gebruiken’. Ik begreep van Peter hoe belangrijk het is om al dat slechte goed te leren kennen om het als vals geld te kunnen veroordelen.

‘En dan al die verschillende soorten inkt!’ Secuur werd de ene na de andere inktpot op tafel gezet. ‘Kijk, dat kunnen valsemunters zomaar gaan gebruiken om daar de valse Eurobiljetten mee te drukken!’ Okay, ik begon het al enigszins te begrijpen. Al die verschillende inktsoorten zijn allemaal slecht, ja door en door slecht, als het erom gaat om vals geld van echt geld te onderscheiden. Je moet dus alles over dat slechte leren, anders herken je die valse biljetten niet en kan je ze niet veroordelen.

Nu liep meneer Precies naar de kast, waar hij een micrometer uit tevoorschijn haalde. ‘Hiermee’, zei Peter op de meter wijzend, ‘Hiermee valt uitermate strikt de meest minuscule afwijking in de afbeeldingen waar te nemen.’ Mensen, wat ligt dat allemaal beklemmend nauw. Een paar millimeter verschil is al helemaal foute boel! Daar zou ik nou nooit bij stilstaan. Maar Peter kent elke afwijking zorgvuldig.

Wanneer er weer een vals biljet ergens is opgedoken, dan krijgt meneertje Precies gelijk een update door getwitterd. De ene keer is het een pietepeuterig drukfoutje. De andere keer zijn er krasjes op het biljet terecht gekomen. Weer een andere keer zijn er kleine breuklijntjes op terug te vinden. Ook vlekjes zijn al voorgekomen. Soms net even een andere ruimteverdeling. En al die verschillende foutjes slaat Peter Precies op in zijn koppie. O mensen, wat moet het malen in dat brein!

Jan Bankier werkt bij de kassa van een grote Bank. De ene dag telt hij alle vijfjes van de Bank. De andere dag is hij de hele dag de tien Eurobiljetten aan het tellen. De volgende dag de twintig Eurobiljetten. Daarna de € 50,--. Dan de € 100,--. Dan ook nog de € 250,-- en de € 500,--. Elke dag maar tellen en tellen. Alles gaat door zijn vingers. Hij is zo vertrouwd met dat geld dat…….

Jan stuit ineens op een biljet. Hij legt het apart. Weer stuit hij op een biljet. Hij legt ook die apart. Zo stuit hij op een hele voorraad die niet vertrouwd aanvoelt. Jan kent de echte biljetten. Dit zijn ze niet. Jan weet niks over dat intens slechte papier. Hij is onbekend met die verdraaid foutieve inkt. Nee, Jan heeft geen micrometers en hij krijgt geen updates over al het verdorvene. Hij kent het origineel en dat is voldoende voor Jan.

Hoor je ook aan de lopende band allemaal waarschuwingen voor de slechte zaken in het leven? Is jouw geloofsleven ook een voortdurend wijken van al het kwaad? Betekent voor jou het ‘christen’ zijn dat je weet hoe de duivel werkt? Wapen jij jezelf voortdurend voor de boze, boze buitenwereld? Of ken je Christus als je leven en is dat genoeg voor jou?

Christus heeft de boze overwonnen. Christus heeft de zonde weggenomen. Jij bent met Christus gestorven aan de wereld en de wereld aan jou. Met Christus ben jij opgewekt. Hij is nu je dagelijks leven. Hij werkt Zijn leven uit in jou. Dat is Zijn overvloeiende genade! En dat is genoeg voor jou. Dat is meer dan genoeg voor jou! Dat is veel meer dan genoeg voor jou. Dat is overvloeiend leven voor jou. Nu je dat leven kent geldt er voor jou geen ander leven meer want dat is niet het echte leven.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende