U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Phantom of the opera

Geliefd zijn. Er is absoluut niemand die de hunkering naar geliefd zijn niet kent in zijn leven. Het populairste onderwerp. Als je eventjes een boekwinkel binnenloopt, dan springt het je gelijk al tegemoet. Relaties. Eigenlijk alles draait om relaties. Luister je naar de meest populaire hitsongs. Het maakt niet uit in welk decennium je ook zoekt, het doet er ook niet toe welke muziekstijl je voorkeur heeft. Relaties. Alles draait om relaties.

Iedereen wil geliefd zijn! Van ons, autisten, wordt telkens gezegd dat we ‘loners’ zijn. Wij zouden niet zoveel geven om relaties. Maar ook wij, ja zelfs wij willen geliefd zijn! Niemand kan zonder de zorg, compassie, liefde en genegenheid van de ander. We hunkeren allemaal naar liefde.

Op school keek je al helemaal verkikkerd naar die bink, die alle mooie meisjes kreeg. Je bestudeerde zijn gedrag, zijn houding, zijn woordenschat, zijn wezen. Je mat jezelf datzelfde gedrag aan, je nam zijn houding over, je ging praten zoals hij, je zette het masker van de bink op en je werd geliefd.

Daar zat je verlegen op de achterste bank. Niemand die om jou maalde. Het populaire meisje van de klas had echter aan iedere vinger een jongen. Voorzichtig probeerde je wat kleding die zij droeg uit. Je nam haar giechel over. Een ietsje verlegenheid hield je erin omdat dat bij je rolmodel ook een goede uitwerking had. Daar kwamen ze, de eerste binken.

Geliefd zijn. Zouden er echte gradaties bestaan in geliefd zijn, dan bevinden acteurs en artiesten zich wel in de hoogste regionen. Daarom had jij die heavy metal band ook als jouw populairste voorbeeld uitgekozen. Hun kleding moest en zou jij ook gaan dragen. De hele sfeer om hen heen. Alles bestudeerde je grondig om toch vooral alles zo goed mogelijk te kopiëren. Alles om maar geliefd te zijn.

De buurman op de hoek van de straat is echt geslaagd in het leven. Hij heeft zijn eigen bedrijf opgezet en rijdt in een vette Amerikaan als de geslaagde zakenman door de stad. Vrienden bij de vleet. Je hebt zijn foefjes wel door en jij gaat ook helemaal voor jouw nieuwe geslaagde project. Reken maar dat de vrienden en vriendinnen gaan binnenstromen.

Jij bent vromer dan al deze ‘wereldse’ voorbeelden. Jij wilt niet zomaar vrienden hebben. Jij hebt behoefte aan broeders en zusters. Je hebt jouw keuze voor een spreker al helemaal gemaakt. Alle toespraken staan op jouw iPod. Je onderzoekt de wijze van bewijsvoering, de intonatie, de opbouw. Thuis onderzoek je op je laptop de videos op zijn spreekhouding, gebaren en presentatie. O, reken maar dat jij de gunst van de broeders en zusters ook gaat binnenslepen.

Geliefd zijn. We willen geliefd zijn. Maar wie zijn we eigenlijk geworden? Willen we onszelf eigenlijk nog wel kennen? Kennen we onszelf feitelijk nog wel terug? In hoeverre kent iemand anders onszelf nou eigenlijk? Eigenlijk, heel eerlijk gezegd, eigenlijk zouden we ook o zo graag gekend zijn, echt gekend zijn.

Maar wie kent jou nou eigenlijk nog zonder je masker? Wie ziet jou ooit zonder die houding? Wie durf je eerlijk te laten zien wie je werkelijk bent? Zal je nog altijd geliefd zijn als ze je echt zouden kennen?

Gekend en toch geliefd zijn. Het lijkt zo’n tegenstelling in zichzelf. ‘O, als mensen mij echt zouden kennen!’, dat is toch vaak onze inwendige verzuchting? We zijn zo bang om onze maskerade af te leggen. We nemen dus genoegen met het feit dat men een imitatie liefheeft, die we neerzetten. ‘Stel je voor dat men zou ontdekken wie ik werkelijk ben!’

Maar het bevredigt niet. Je hebt door dat men niet echt van jou houdt, maar alleen maar van je performance. O, wat zou je graag echt zelf geliefd zijn! Maar kan dat? Kan iemand jou kennen en je toch nog liefhebben?

Psalm 139: 1-6 Yahweh, U doorgrondt en kent mij; U kent mijn zitten en mijn opstaan, U verstaat van verre mijn gedachten; U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen, met al mijn wegen bent U vertrouwd. Want er is geen woord op mijn tong, of, zie, Yahweh, U kent het volkomen; U omgeeft mij van achteren en van voren en U legt Uw hand op mij. Het begrijpen is mij te wonderbaar, te verheven, ik kan er niet bij.

Ik snap er echt geen barst van! God, Yahweh zelf, Hij kent mij door en door en toch is Hij helemaal dol op mij! Hij weet precies waar mijn missers zitten en toch gaat Hij de diepste relatie met mij aan! Mijn stomme uitspraken komen bij Hem niet als een verrassing, maar Hij blijft mij liefhebben! God kent mij door en door en houdt gewoon van me!

Al je maskers mogen af. Je bent geliefd zoals je bent.
Die moeilijke houding mag je laten varen. Je bent geliefd zoals je bent.
Er zijn geen imitaties meer nodig. Je bent geliefd zoals je bent.
De verkleedpartijen zijn voor altijd passé. Je bent geliefd zoals je bent.
Ongewassen, nog niet opgemaakt zo uit bed. Je bent geliefd zoals je bent.
Met een boer en een scheet. Je bent geliefd zoals je bent.
Met je pink omhoog thee drinkend. Je bent geliefd zoals je bent.
In die krot waar je woont. Je bent geliefd zoals je bent.
In je villa in Wassenaar. Je bent geliefd zoals je bent.
Met al je valse noten. Je bent geliefd zoals je bent.
Met je onhandige lompigheid. Je bent geliefd zoals je bent.
Met die voortdurend terugkerende zonde. Je bent geliefd zoals je bent.
God kent jou door en door en Hij houdt van jou!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende