U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

God Verkoos Het Vuil

Parmantig liep de kleine meid de aangelegde tuin binnen. Haar mond ratelde aan één stuk door. Al snel werd ze helemaal meegenomen door de schoonheid en de heerlijke geuren. De ratel was terug gebracht tot nog slechts een incidentele uitspraak. Elke stap die ze zette verliep trager om toch maar niks te missen van het genot dat haar bedwelmde. Nog maar een paar stappen trager en het zou lijken alsof ze helemaal niet meer bewoog. Je hoorde nu alleen nog maar een sporadische ‘Oh’ en ‘Ah’.

In één klap stond ze roerloos stil. Volkomen sprakeloos staarde ze naar één bepaalde bloem. De schoonheid en heerlijkheid overweldigde haar. Verheerlijkt, in diepe eerbied, verdronk haar genot in de diepe kleuren en de over elkaar heen buitelende geuren, Ze keek even om naar ons. ‘Wat een schoonheid’, vormden haar lippen zonder enig hoorbaar geluid. Haar blik was alweer gevangen in de roes van deze bloem der bloemen.

Wij liepen door naar de verkoopbalie, de kleine meid alleen latend. De bloem was volkomen geopend, stralend in al zijn majesteit. De meid kon haar ogen er niet vanaf houden. Haar ogen volgden nu echter de steel naar beneden, waar ze de aarde ontdekte, waar deze bloem in groeide. ‘Bah’, schreeuwde ze, ‘wat een smerigheid!’. Met wortel en tak trok ze het plantje uit de teelaarde, rende naar de waterkraan om al die vunzigheid van deze schoonheid af te wassen.

Daar stond de kleine meid met een verschrompelde, afgestorven bloem in haar handen, toen we haar weer kwamen opzoeken. De tuinman was met ons meegelopen. ‘Mijn allermooiste plant!, schreeuwde hij haar tegemoet. ‘Jij hebt mijn allermooiste plant in één klap de nek omgedraaid!’ Hij was echt een beetje ten einde raad.

De kleine meid had het natuurlijk ook niet zo bedoeld. Integendeel! Zij had juist uit liefde voor die grote schoonheid hem uit die vuile vieze smerigheid bevrijd! Vol ongeloof en weerzin had ze toegekeken hoe deze prachtige plant in haar kleine knuistjes zomaar verpieterde. Dat had zij zich toch ook niet kunnen indenken?

Ohhh’, de tuinman zuchtte diep. ‘Dit plekje en dit mengsel van aarde heb ik heel zorgvuldig uitgezocht omdat ik wist dat ik alleen op die manier zo’n prachtige schoonheid kon opkweken.’ Dat was nou precies die smerigheid, die vunzigheid, wat voor die kleine meid wel een heel stevige wasbeurt zou betekenen als ze daar helemaal mee bedenkt zou zijn. Die bloem had echter die vuile, stinkende rotzooi nodig om tot zo’n schoonheid uit te groeien.

Wat zit jij momenteel weer in rotomstandigheden, hè? Je moppert en je raast en tiert tegen God:
Waarom is mijn man er met een ander vandoor!’
‘Waarom doen mijn buren telkens zo lastig?’
‘Waarom ben ik ontslagen?’
“Waarom is mijn vader gestorven?’
‘Waarom lukken gewone sociale contacten mij simpelweg niet?’
‘Waarom daast het zo in mijn hoofd?’
‘Waarom…..?’

Je pakt je leven en je wil het met wortel en tak loswrikken uit die vuile, vieze, smerige rotomstandigheden. Het lijkt er op alsof je alles dood trekt. God is soeverein en Hij werkt in jouw leven. Dat betekent dat Hij ook die vuile, smerige rotomstandigheden werkt. Hij weet namelijk precies het juiste mengsel van al die rottigheden, waardoor Zijn schoonheid in jouw leven steeds prachtiger en heerlijker tot openbaring komt. Hoe meer we oog krijgen voor Zijn heerlijkheid en genade, hoe dankbaarder we worden, ook voor dat vreemde mengsel vuiligheid, wat wij niet zomaar kunnen bevatten. Hij wel. Hij werkt Zijn overvloeiende rijkdom aan genade in jou en mij uit.

En dan stapt er weer iemand de tuin van jouw leven binnen. Al snel wordt die helemaal meegenomen door de schoonheid en de heerlijke geuren. Elke stap verloopt trager om toch maar niks te missen van het genot. In één klap staat die roerloos stil. Volkomen sprakeloos staart die naar jouw leven. De schoonheid en heerlijkheid overweldigt hem. Verheerlijkt, in diepe eerbied, verdrinkt zijn genot in de diepe kleuren en de over elkaar heen buitelende geuren. Zijn blik is gevangen in de roes van deze bloem der bloemen. Christus in jou. Wat een schoonheid!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende