U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Grenzeloze Ontferming

Klaagliederen 3: 22 Genadig is Yahweh: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen.

Gods ontferming kent geen grenzen! Zijn barmhartigheden houden niet op! Er is simpel geen einde aan! Het is onuitputtelijk! Allemaal verschillende Nederlandse vertalingen van ditzelfde regeltje. Dat is niet omdat jij of ik dat zo voelt. Het is ook niet zo omdat we altijd op de toppen van onze ervaring leven. De enige concrete reden is dat onze God genadig is.

Nee, de omstandigheden van het leven kunnen ons soms als een vaatdoek compleet uitwringen. Lichamelijk, emotioneel en mentaal kunnen we er maar vaak genoeg helemaal doorheen zitten. Ik weet niet hoe jij in elkaar steekt, maar wanneer zo’n ellendige periode bij mij een aardig tijdje aanhoudt dan heb ik er helemaal geen enkele moeite mee om in de totaal uitgebluste slachtofferrol te duiken. Het enige dat ik dan met mijn stomme kop nog voor mijn aandacht geschilderd krijg is een gigantische doodlopende straat.

Doodlopend! Die straat is doodlopend!! Net liep ik er nog met mijn snufferd ‘PATS’ voluit tegenaan en alsof ik er nooit wat van leer loop ik alweer richting dooie muur! Voortdurend, als in een cirkeltje, beul ik mezelf af in die tredmolen van geen uitzicht. Zo kunnen de omstandigheden van het leven je te grazen nemen en je in dat zwarte gat storten.

Gods ontferming kent geen grenzen! Gods barmhartigheden houden nooit op! Aan Gods ontferming komt nooit een eind! Gods barmhartigheid is onuitputtelijk! Waarom? Simpel, omdat God genadig is!

Midden in mijn uitbarstingen van zwartgalligheid staat deze uitspraak als een oase van hoop en houvast. Daar stort ik me weer op mijn emotionele dooie muur, maar Gods ontferming stopt daar niet! Daar draai ik weer mijn cirkeltje van slachtofferspel af, maar Gods barmhartigheid blijft onuitputtelijk! Hoe kan dat? Ik voel me toch zeker helemaal shit??!!! Omdat God een genadig God is!

De verzekering dat Gods ontferming absoluut geen enkele grens kent staat solide en vast of we nou een vrolijke, blijde, opgewekte tijd doormaken of dat we helemaal wegzakken in een diep ellendige baaltijd. God verlaat jou nooit! Echt nooit!! En nu God bij jou is, nu blijft Zijn genade maar doorstromen en doorstromen, hoe jij je ook voelt. God is en blijft namelijk altijd die genadige God! En midden in de waanzin van jouw emotionele chaos blijft Zijn barmhartigheid maar doorgaan. Zijn ontferming kent echt geen grenzen!

Maar jij blijft je maar het slachtoffer voelen. Je blijft maar steeds die doodlopende straat in rennen. Je blijft maar steeds in cirkeltjes ronddraaien. Je gaat je daar zelfs schuldig over voelen omdat jij jezelf hebt wijsgemaakt dat jij een geloofsheld hoort te zijn. Heb je dan nog niet door dat God Zijn overwinning nou juist zo dolgraag in slachtoffers wilt bewerken? Je hoeft je, ook in je emoties, nergens naar op te werken. Zoals je bent werkt God Zijn genade in jou.

Lees die tekst nog eens en vertrouw maar simpel op die genade. Dat wordt genieten!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina //Volgende