U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Ons Via Via Licht

Hé jongens, doe het licht eens aan. Het wordt nu echt ongezellig donker.

Je kan natuurlijk ‘s avonds laat het donker je laten overvallen. Uiteindelijk heb je toch zeker de hele dag al zonder de lichten aan prima gefunctioneerd! Waarom zou je dan in de loop van de avond daar verandering in aanbrengen? De gewoonte om bij het donker worden heerlijk van de gezelligheid en warmte van het elektrisch licht te genieten is echter allang een vaste regel geworden. Je denkt er niet meer over na. Je geniet gewoon van het licht.

Nou zijn er hele volksstammen die ervan uitgaan dat wij als gelovigen
1/ geen licht hebben of
2/ geen licht zijn. Bovendien geloven ze dat
3/ wijzelf het licht moeten aandoen.

Hier komt wat de Bijbel zegt over die eerste groep:

Psalm 27:1 Van David. Yahweh is mijn licht
Psalm 36:9 In Uw licht zien wij het licht.
Psalm 84:11 Yahweh God is een zon
Jesaja 2:5 Laten wij wandelen in het licht van Yahweh.
Jesaja 60:19 Yahweh zal jullie tot een licht van de aioon zijn
Jesaja 60:20 Yahweh zal jullie tot een licht van de aioon zijn
Micha 7:8 Yahweh zal mij tot licht zijn.

Johannes 1:4-5 Het leven is het licht van de mensen;
Johannes 1:9 Het waarachtige licht,
Johannes 8:12 Jezus sprak tot hen: Ik ben het licht van de wereld;
1 Petrus 2:9 Hem, die jou uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht:
1 Johannes 1:5 God is licht
Openbaring 21:23 Haar lamp is het Lam.

Hier komt wat de Bijbel zegt over die tweede groep:
Spreuken 4:18 Het pad van de rechtvaardigen is als het glanzende morgenlicht, dat steeds helderder straalt tot de volle dag.

Jesaja 60:3 Volken zullen opgaan naar uw licht
Mattheus 5:14 Jullie zijn het licht van de wereld.
Efeze 5:8 Nu zijn jullie licht in de Here;

Hier komt wat de Bijbel zegt over die derde groep:
Psalm 18:28 U doet mijn lamp schijnen, Yahweh, mijn God, doet mijn duisternis opklaren.
Johannes 1:4-5 Het licht schijnt in de duisternis

Johannes 1:9 Licht, dat ieder mens verlicht,
Openbaring 21:23 De heerlijkheid van God verlicht haar
Openbaring 22:5 De Here God zal hen verlichten
2 Corinthe 4:6 God, …, heeft het licht doen schijnen in onze harten, om ons te verlichten met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Christus.
1 Johannes 2:8 Het waarachtige licht schijnt reeds.

God is ons licht en wij zijn licht in onze Heer en dan is het ook nog eens God zelf die dat licht laat schijnen in deze duistere wereld. Maar ik zei al: Hele volksstammen geloven dat wijzelf ons moeten inspannen om te proberen een lichtje te zijn in ons klein hoekje. Een klein voorbeeldje van zo’n mislukking:

Het licht is aan. We zitten heerlijk thuis te genieten van onze zee van licht. Ik zit in het hoekje mijn kruiswoordpuzzel onder de hoeklamp uit te vogelen. Machtelt zit aan de grote tafel onder de kamerlamp de vakantiefoto’s te bewerken. Dan wordt er aangebeld. We verwachten niemand. Ik ga naar de deur.

Een stel fietsers staat voor de deur. Ze hadden al zo’n eind in het duister gereden en toen zagen ze in de verte een licht. Ze reden steeds dichter naar het licht toe en nu konden ze weer heerlijk alles goed onderscheiden. Wat zijn ze blij met ons licht!!

Nou zitten wij in een dichtbevolkte wijk, dus deze bovenstaande situatie s puur fictie. Maar waren we het enige huis in de verre omtrek geweest, dan was dit niet zo vreemd geweest. Wij genoten gewoon van het comfort van die zee van licht. Ik hoefde me ook helemaal niet druk te maken over de verdere uitwerking van het licht. Daar zorgde dat licht zelf wel voor.

Maar we moeten toch het licht van de wereld zijn? We moeten toch ons licht helder laten schijnen? Nee! Nee? Inderdaad, nee!!!!
Mattheus 5:14 Jullie zijn het licht van de wereld.
Efeze 5:8 Nu zijn jullie licht in de Here;
Het is belachelijk als je het licht bent om dan de taak op je te nemen om te proberen het licht te zijn. Dat is zondermeer een regelrechte ontkenning van het feit dat je het bent in Christus!!!

Wij mogen heerlijk genieten van wie we zijn in Christus. En anderen? Zij mogen heerlijk meegenieten! De choreograaf Tero Saarinen heeft dit in een prachtige choreografie, genaamd ‘Borrowed Light’, oftewel vertaald ‘Geleend Licht’ weten vast te leggen.

We mogen genieten van het Licht van de wereld: Christus Jezus. We mogen ervan genieten dat Hij ons in Zichzelf het licht van de wereld doet zijn. We mogen het helemaal van God zelf verwachten dat Hij dat licht wel aandoet en laat schijnen.
Alles Zijn werk. Overvloeiende genade!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende