U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Heb Haar Lief

Efeze 5: 25 Mannen, heb je vrouw lief, evenals Christus Zijn gemeente heeft liefgehad en Zich voor haar overgegeven heeft,

Piet vindt dat zijn huwelijk een beetje op dood spoor geraakt is. Hij heeft een leuk wijfie, lieve kinderen, goed inkomen, huisje boompje, beestje. Maar de fut is eruit. ‘Meid’, zegt hij tegen Lies, zijn vrouw, ‘Ik hou gewoon niet meer van je. We moeten er maar een punt achter zetten. Makkelijk zat!’

Voor Lies betekent Piet alles, ondanks zijn gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, ondanks dat hij haar altijd de grote beslissingen laat nemen, ondanks dat hij nauwelijks oog heeft voor de kinderen, ondanks dat hij haar de laatste tijd zelfs niet echt meer ziet staan. Haar liefde brandt nog voluit.

Piet is erg vroom en op zondag vertelt hij zijn plannen aan de voorganger van de Evangelische Gemeente. Een beetje vertekend beeld krijgt die wel. Hij kent Lies namelijk totaal niet, behalve dan van de verhalen van Piet.

Tja’, zegt meneer Schisma, voorganger van de Evangelische Gemeente, ‘Ik begrijp heel goed je probleem, maar probeer dan in elk geval van haar te houden als een zuster in de Here.’ ‘Zal niet lukken’, zegt Piet, ‘Ze gelooft geen barst van wat wij hier in dit gebouw bekokstoven.’

Maandagochtend voordat Piet met zijn collega’s aan de slag gaat, staat hij nog een bakkie troost te nuttigen. Tussen de eerste en laatste slok legt hij zijn hele hart bloot aan zijn partner Jaap.

Tja’, zegt Jaap, ‘Ik begrijp heel goed je probleem, maar probeer dan in elk geval van haar te houden als je werkpartner’. ‘Zal niet lukken’, zegt Piet, ‘Ik moet er niet aan denken dat wij samen nog een klus klaren.’

Na het werk heeft Piet niet gelijk trek om naar huis te gaan en gaat hij bij de buurman op de hoek van de straat langs. Hij kan zijn verhaal altijd zo lekker bij buurman Klaas kwijt. Die luistert alles heel geduldig aan en komt dan met een mogelijke oplossing.

'Tja’,
zegt Klaas, ‘Ik begrijp heel goed je probleem, maar probeer dan in elk geval van haar te houden als je naaste’. ‘Zal niet lukken’, zegt Piet, ‘Als zij naast me komt wonen, verhuis ik gelijk’.

Piet heeft Peter al tientallen jaren niet gezien. Ze waren altijd hele goede vrienden geweest totdat Piet Lies leerde kennen. Het fijne weet Piet er niet van, maar hij vermoedt dat Lies Peter ooit zo’n rotstreek heeft geleverd, dat Peter ook totaal niets meer met haar te maken wilt hebben. Ja, van Lies had Piet natuurlijk een volkomen ander verhaal gehoord, maar hij had zo zijn eigen vermoedens.

Doordat Piet met Lies getrouwd is, was de goede vriendschap met Peter subiet beëindigd. Woensdagavond zoekt Piet Peter nu eindelijk eens op. Het wordt een gezellige avond. Na wat herinneringen te hebben opgehaald, vertelt Piet zijn gevoelens over Lies. ‘Tja’, zegt Peter, ‘Ik begrijp heel goed je probleem. Je weet beter dan wie ook dat Lies en ik elkaar niet kunnen luchten of zien. Ik zou zeggen: Probeer in elk geval van haar te houden als je grootste vijand’. Piet stond sprakeloos.

Romeinen 5:10 Toen wij vijanden waren, zijn we met God verzoend door de dood van Zijn Zoon,
Colosse 1:21 God heeft jou, die eerst… vijandig gezind was, wat bleek uit jouw boze werken, nu weer verzoend,
Ik zal eerlijk zeggen dat ik ook sprakeloos zou staan. Nou heb ik het enorm getroffen met een grandioze vrouw, die ik nooit van zijn levensdagen kwijt zou willen. Maar vijanden liefhebben? Kom nou, dat kan niemand! En juist dat onmogelijke heeft God gedaan.

Mattheus 5:44 Heb je vijanden lief,
Lukas 6:27 Heb je vijanden lief,
Lukas 6:35 Heb je vijanden lief,
Romeinen 12:20 Als je vijand honger heeft, geef hem te eten;

Kijk, er zijn er binnen de Christenheid zat die deze onmogelijke opdracht zondermeer de christenen opleggen. Als we geen zicht hebben op het nieuwe leven van Christus in ons, dan is dit voer voor psychologen.

Ieder eerlijk mens moet volslagen doorgedraaid raken van zo’n onmogelijke taak. Of, en daar lijkt het binnen de Christenheid vaak op, we nemen het niet zo serieus. Maar wij mogen genieten van een God die vijanden verzoend, die vijanden liefheeft en die dat menselijk onmogelijke zelfs door ons heen wil uitwerken.
Nogmaals, zie geen opdracht in wat genade werkt. Geniet simpelweg van die overvloeiende rijkdom van genade en die liefde van God zelf gaat aan de slag.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende