U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Het Leerzame Plaatje Van De Grot

De filosoof Plato heeft in zijn werk ‘De Republiek’ een verhaal opgenomen van zijn leraar Socrates. Hier volgt het leerzame plaatje dat hij daarin gaf, nog eens in klei uitgevoerd.

Voor de Nederlandse vertaling van de video click hier
Socrates gebruikte dit verhaal om de diverse graden van kennis en geloof te illustreren. Het is echter een prachtige illustratie van het werk dat God in jou en mij heeft gewerkt om Christus als ons Leven te tonen.

Voor al deze geketende mannen was de enige echte wereld die van de muur in de grot. Een belachelijke vertekening van de werkelijkheid. Hoevelen zitten niet in diezelfde grot van wetticisme? Hoe lang heb ik daar ook niet in gezeten? We hadden een bepaalde kijk op de wereld en daarnaar richten we ons leven in.

Het was God die jou en mij aan de hand genomen heeft en ons het heerlijke volbrachte werk van Christus heeft getoond. We kregen zicht op de werkelijkheid in Christus. We hadden in de grot daar wel een idee over. Het totaal verwrongen idee dat God eiste dat we nu uit dankbaarheid iets voor Christus terug moesten doen. Een grotesk idee van godsdienst. Nu toonde God ons de werkelijkheid in Christus. Vrij! Echt vrij! Christus is niet langer een doel om na te streven! Christus is ons leven!

Mijn ogen passen zich langzaamaan aan aan dit grandioze licht. Dagelijks mag ik meer ontdekken van wie Christus nu voor mij is. Elk moment mag ik meer heerlijkheid ontdekken. O mensen, wat een belachelijke schaduw was mijn religieuze prestatiedrang destijds in de grot! Het stralende licht komt niet openbaar in het duister van die schaduw, het komt openbaar in de heerlijkheid van Gods Zoon!

Zodra je echt volledig bevrijd bent uit die grot van godsdienstige prestatie, kan je die schaduwen ook niet meer met diezelfde ogen zien. Er ligt namelijk zo’n gigantische wereld vol genade voor je uitgestald om te ontdekken. Elke dag wordt een opwindend avontuur!

Socrates stelt dat als deze bevrijde gevangene toch weer teruggebracht zou worden op zijn oude stekkie in de grot, dat hij dan toch met totaal andere ogen naar die schaduwen zou kijken. Hij zou namelijk als enige precies weten wat ze voorstellen. Hij zou de werkelijkheid achter die schaduwen doorzien en juichen. Zijn medegevangenen zouden er zonder meer van overtuigd zijn dat zijn bevrijding hem volslagen gek gemaakt heeft. Hij kan namelijk niet meer met hen meedoen in onjuiste interpretaties.

Jij bent gaan genieten van je vrijheid in Christus. Eindelijk zijn je ogen geopend en je ziet je rijke positie in de opgestane Heer. Je ziet de werkelijkheid. Je gaat naar je medegelovigen en verwacht dat zij mee genieten. Maar zij zitten nog in die grot en zien uitsluitend nog de schaduwen van zelfdoen en eigen inspanning voor de Heer. Wees er dus op voorbereid dat ze je voor volslagen idioot zullen verslijten.

Wetticisme heeft nog nooit in vrede op kunnen trekken met Gods overvloeiende rijkdommen van genade. Zij die hun vrome identiteit vinden in de schaduw van godsdienstige inspanning zullen altijd spuwen op de vrijheid in Christus.

Al horen ze ‘Christus’, ze verstaan ‘losbandigheid’. Net als het geluid in de grot verwrongen werd, zo komt ook die heerlijke boodschap van genade binnen die grot niet aan.

God heeft jou eruit geleid en je ogen geopend. Zijn plan is al die gevangenen er stuk voor stuk op Zijn tijd uit te leiden. Evenals wij overweldigt zijn door die heerlijke rijkdommen van genade, zo heeft God dat voor al die gevangenen in petto.
Geniet van die heerlijke werkelijkheid in Christus!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende