U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Jaar In, Jaar Uit

De laatste uurtjes van 2011 tikken weg. Daar horen bepaalde gedachtekronkels bij.

Het Beste (Komt Nog)

Er staan geen houdbaarheidsdata op de goede voornemens van het nieuwe jaar. Ze zijn dan ook levenslang. Het zijn die gedachtekronkels die omstreeks deze tijd van het jaar op zijn fanatiekst zijn om na een maand weg te zakken tot diep in het onderbewuste.

De rest van het jaar tob je er niet meer over, maar omstreeks deze tijd van het jaar steken ze plotseling weer hun kopjes boven de grond.

Laten we wel wezen, iedereen weet dat als je een lijst opstelt met zaken die gedaan moeten worden, je bij voorbaat al begint met al die zaken uit te stellen. Het karakterkenmerk van een gebod. Je hoopt met uitstel te bereiken dat zo’n punt dan vanzelf wel uit de lijst struikelt. Niemand die daar meer aan denkt.

Mocht halverwege het jaar er dan toch nog één of andere halve zool naar voren willen brengen dat je een bepaalde onderneming toch echt van plan was te beginnen, hoef je hem alleen nog glazig aan te kijken met een blik van: ‘Waar zie je me wel voor aan? Zoiets zou nou nooit in mij opkomen!’ Pas in November piept de noodzaak van een dergelijke zaak weer eventjes aan de oppervlakte van je geweten om weer volledig gecultiveerd te zijn in de laatste weken van het jaar.

Bij een lijst met voornemens voor het Nieuwe Jaar horen natuurlijk ook allerlei zaken die je hartstikke, te gek leuk of mooi of heerlijk vindt, maar waarvan je uit je naaste omgeving wel hebt begrepen dat die echt niet goed voor je kunnen zijn. Daar zijn ze veel te leuk, mooi of heerlijk voor.

Laten we wel wezen, iedereen weer dat als je een zwarte lijst opstelt met allerlei zaken, waarmee je je tot nu toe altijd verwend hebt, maar die nu natuurlijk absoluut niet meer kunnen om de één of andere duistere reden, dat je dit, tot een nucleaire reactie leidend absoluut verbod, hoogstens één á twee maanden volhoudt.

In Maart drukt het schuldgevoel dan nog eventjes zwaar op je. Dat gevoel is echter sneller voorbij dan het aanzwellend ontploffingsgevaar in die eerste twee maanden.

In April geniet je alweer volop van al het voorjaarsgevoel met het bijkomend genot van alles wat je hartstikke te gek leuk, mooi of heerlijk vindt. Pas in November willen de argumenten waarom zulk heerlijk genot toch feitelijk niet gezond voor je zou zijn wel weer eens aan de oppervlakte van je geweten piepen. Het volle bewustzijn dat dergelijke zaken echt uitermate ongezond voor je zijn, zal echter nog even moeten wachten tot de laatste weken van het jaar.

Het is uitsluitend voorbehouden aan deze korte tijdspanne van twee weken aan het eind van het jaar, dat de foltering om een lijst van alle do’s en dont’s vast te leggen ons normale denken compleet vertroebelt. Gruwelijke ideeën komen bovendrijven en voor we er erg in hebben staan ze al op de te doen lijst. Monsterlijke dromen schrikken ons ’s nachts wakker en voor we het doorhebben, hebben we alweer nieuwe plannen aan de lijst toegevoegd. Ellendige goede daden, waar we bij wat zomerser weer nooit op zouden komen, pijnigen ons net zolang tot we ook die bijgeschreven hebben. Wat mankeert ons in deze korte tijd om tot die jaarlijks terugkerende neurose over te gaan?

De te doen lijst heeft al zo’n afgrijselijk karakter, de nooit meer doen lijst weet dit ruimschoots ijzingwekkender te overtreffen. De niet meer roken, niet meer snoepen, niet meer chocolade eten, nu geen vette hap meer vreten, alles wat lekker is nooit meer eten! Nooit meer ’s avonds een cognacie, echt geen wijntje meer, geen bier. Al dat drinken moet nu afgelopen zijn! Niet meer lange dagen werken, niet meer aldoor in de kroeg. Niet maar steeds met vrienden optrekken, niet meer feesten, niet meer beesten, niet meer weg tot diep in de nachtelijke uurtjes. We doen gewoon helemaal niets meer. O ja, natuurlijk! Nu komt er eindelijk tijd voor al die rotte klusjes in de te doen lijst! Geweldig toch? Pfffffff!!!!!

Gelukkig, zo’n voornemen houdt op zijn hoogst twee maanden aan. Daarna mag je weer gaan leven. Als ik je een goed advies mag geven. Leef gewoon. Als je dan toch perse een lijstje goede voornemens wilt. Hier komt een positief voorbeeld:

Goede Voornemens 2012
1.
Leef in het geloof van de Zoon van God
Galaten 2:20 Ik leef in het geloof van de Zoon van God,
Efeze 2: 5 God heeft jou mee levend gemaakt met Christus,
2. Open je ogen.
Efeze 1: 17-19 De God van onze Here Jezus Christus, de Vader van de heerlijkheid, geeft jou….. verlichte ogen van je hart, zodat jij weet, welke hoop Zijn roeping wekt, hoe rijk de heerlijkheid is van Zijn erfenis bij de heiligen, en hoe overweldigend groot Zijn kracht is aan ons, die geloven, naar de werking van de sterkte van Zijn macht,
3. Wandel ontspannen.
Efeze 2: 10 Wij zijn Gods gedicht, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.
4. Geniet van je zegen.

Efeze 1: 3 De God en Vader van onze Here Jezus Christusheeft ons met alle geestelijke zegen in de hemelse gezegend heeft in Christus.
5. Geniet van Gods overweldigende genade.
Efeze 2: 7 om … de overweldigende rijkdom van Zijn genade te tonen naar zijn goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

Te kort lijstje? Je kan door simpel de Bijbel letterlijk te lezen en te genieten van alles wat God je schenkt, in je werkt, door je heen doet, het lijstje zo ver uitbreiden als je zelf wilt. Geen te doen lijstje. Geen beslist niet mogen doen lijstje. Dat spreekt uitsluitend ons zwakke vlees aan. Genade betekent dat Gods Geest werkt en dat God Christus in ons gaat openbaren. Dat wordt nog eens een te gek lijstje voor 2012. Gezegend Nieuwjaar.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende