U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Leven Na De Genadeklap

Dit is een boek dat van begin tot eind gigantisch boeit. Leven uit genade heeft mijn eigen leven enorm op de kop gezet, maar hier in dit boek spreekt zo'n motivatiecoach die door het bedrijfsleven werd ingezet. Daarbij was hij ook altijd al een zeer betrokken en actief kerklid. Maar ook daar kwam God met Zijn hakbijl 'genade' en alles ging eraan om plaats te maken voor genade alleen!
Prachtige nieuwe woorden, die het eigenlijk verdienen nieuw woord van het jaar te worden, weet Arie de Rover op de hedendaagse samenleving te plakken, zoals een meritocratische samenleving en een transactioneel leven. Dat leven uit genade iets compleet anders is dan wedergeboren zijn en daardoor actief zijn in het godsdienstig leven tekent hij heel prachtig in de bladzijden 66/67.
Ik eindig deze loftrompet dan ook met een citaat uit dit boek:
"Veel kerkleden, maar zeker ook predikanten of voorgangers, zitten vaak zonder dat ze het zelf beseffen vast in zo'n systeem van bevestiging. Kerkelijke functionarissen lopen extra gevaar, omdat ze hun brood te danken hebben aan hun functie. Succesvolle voorgangers kunnen naast hun salaris een grote bevrediging krijgen uit de aandacht en bevestiging van hun gemeenteleden. Als ze zich wekelijks met hun inspirerende preken of charismatische uitstraling ook nog eens positief onderscheiden van collega's in de religieuze wereld, is de kans groot dat hun kerk harder groeit dan andere kerkelijke gemeentes. 'God zegent de greep', zo lijkt het dan. Zit een predikant eenmaal in deze modus, dan kan dat zo diep inwerken op zijn identiteit, dat zijn preken eenzijdig worden. Zo'n succesvolle dominee zal er wel voor waken een boodschap te verkondigen die zijn gemeenteleden niet willen horen."
Tot zover het citaat over de prestatieprediking in kerken en gemeenten. Arie pakt feitelijk elk transactioneel gedrag in de samenleving aan om daar dan Gods onvoorwaardelijke genade tegenover te plaatsen. Een absolute aanrader!

Leven Na De Genadeklap
Arie de Rover
Buijten en Schipperheijn
ISBN 978 90 5881 699 3

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina