U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

Gods Liefde Kwetst Niet

1 Corinthe 13: 5 De liefde kwetst niemands gevoel,
Nee, we zijn niet een stap verder in de tekst opgeschoven. Ik pak nu enkel en alleen de NBG vertaling i.p.v. de Staten vertaling van precies dezelfde uitspraak van Paulus: “De liefde handelt niet onfatsoenlijk”. Vanzelfsprekend blijft de uitleg van deze tekst precies dezelfde. Er zijn niet plotseling andere Griekse grondteksten of verwijsplaatsen op te lepelen. Toch is er een wereld van verschil tussen deze twee vertalingen.

Zou het misbruik van deze vertaling binnen onze “christenheid” niet zo gigantisch zijn, dan was het totaal onnodig geweest om op deze weergave in te gaan. Maar wat weet een heersende klasse in de “christenheid” dankzij deze zogenaamde uitspraak van Paulus het gewone gelovige volk onder de duim te houden met te wijzen op het gevoel van de leiders, dat niet gekwetst mag worden door anders te handelen dan door hen voorgeschreven. Je mag hen niet kwetsen door de Bijbel anders te interpreteren dan dat het in hun studies of kerkelijke geloofsgrond is voorgeschreven.

Het gevoel van het gewone gelovige volk kan zomaar gekwetst worden als men een andere manier van geloofsuiting heeft dan voorgeschreven door de kerkelijke leiding, die deze andere manier van uiten de kop indrukt. Het speelt bij de uitleg van deze verdraaide vertaling eigenlijk geen rol. Het gaat om het gevoel van de leiding. Het gevoel van een gewone gelovige kan stevig gekwetst worden wanneer die gelovige zijn inzichten verandert omdat hij/zij andere zaken ontdekt in de Bijbel en hij/zij daardoor door de kerkelijke leiding met het argument van ketterse ideeën de deur buiten de gemeenschap gewezen wordt. Deze verdraaide vertaling blijkt dan plotseling niet te gelden, want het blijkt uitsluitend te draaien om het gevoel van de leiding. (even mijn inzicht delen: Het Lichaam van Christus kent geen leiders behalve het Hoofd: Christus Jezus. Het Lichaam van Christus kent wel dienstbaarheid – tegenovergestelde).

Het zal de oplettende lezen vast wel alweer opgevallen zijn dat naast de onjuiste weergave/vertaling van deze uitspraak van Paulus ook het gebruik van zo´n uitspraak totaal niet in de lijn van dit hoofdstuk ligt. Het onderwerp van dit hoofdstuk is niet de leiding binnen de christenheid. Het onderwerp van dit hoofdstuk is niet het gedrag van de gelovigen. Dat is allemaal slechts wettisch misbruik van zo´n gedeelte. Het onderwerp van dit hoofdstuk is het wezen van de liefde van God. Het geweldige daarbij is dat, ondanks de onjuiste weergave, het wezen van Gods liefde hier evenzogoed toch weer prachtig getekend wordt. Zelfs als onze gevoelens wel een stevige klap hebben opgelopen, dan is daar de liefde van God om ons te troosten. Gods liefde heeft dit (helaas zoveel voorkomend binnen de “christenheid”) euvel totaal niet. Het bekleed ons met al de heerlijkheden van de Zoon.

Misschien dat de vraag over het menselijk kwetsen of gekwetst zijn onderling voor jou hiermee nog niet volledig beantwoord is. Daarom hier nog die vragenbeantwoording:
Elkaar Niet Kwetsen

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende