U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan 2

16. Redding door geloof & doop
Markus 16:16 Wie gelooft en zich laat dopen, zal gered worden.

Met deze tekst wordt heel wat gegoocheld onder de evangelische gelovigen omdat men niet graag letterlijk neemt wat er staat. De meeste gelovigen vatten het zo op: Door geloof word je gered (eerste misser). Als je dan gered bent door geloof, dan laat je je ook dopen op je geloof (tweede misser).

Wat staat hier letterlijk? Pas als iemand gelooft en gedoopt is, dan zal hij gered worden. Zie je? Weer dat toekomstige gered worden. Er staat niet eens dat je dan gered bent. Het reddingswerk (ook onder het Nieuwe Verbond) is door Christus volbracht. Punt uit. Maar er is onder het Nieuwe Verbond een toekomstige redding. Daarvoor moet je klaar zijn en dat is helemaal volgens Gods regels met Zijn aardse volk Israel. Inclusief die wassingen (oftewel dopen).

Onderscheiden we Gods weg met Zijn volk Israel en de heidenen van Gods weg met de Gemeente, het Lichaam van Christus, dus het geheimenis, dan weten we dat dit bij Gods weg met Zijn volk en de volkeren hoort. Daar horen uiterlijke kenmerken bij. Bij het geheimenis zoek je vergeefs naar dergelijke uiterlijke zaken. Dit is dus kenmerkend Nieuwe Verbondstaal.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende