U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Ermee Rekenen

We hebben nu twee beginselen teruggevonden. Eerst weten. Dan geloven. Wat je dus in je hoofd hebt moet wel in je hart afdalen. Dan komen we nu bij het derde en laatste beginsel.

Houdt Het Ervoor
Romeinen 6: 11 Zo moet het ook voor jou vaststaan, dat jij wel dood bent voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.
Het derde beginsel dat hier voorgesteld wordt is dat het voor jou moet vaststaan. In de Staten Vertaling staat hier: ‘houdt het ervoor dat je met Christus gestorven bent’. Dit houdt simpelweg in dat datgene waarvan je nu weet dat het een feit is, dat je daarvan uit nu verder gaat leven. Je handelt nu dus verder op grond van die wetenschap. Dat betekent dat jij nu verder niet meer gaat strijden tegen de zonde. Als je dat namelijk nog wel zou doen zou je aangeven dat je er nog steeds vanuit gaat dat jouw ik nog helemaal leeft. Je gaat er dan vanuit dat je overwinning afhankelijk is van jouw inspanningen en niet van de genade. Nee, jij bent gestorven en daar houd je nu ook rekening mee.

Net Doen Alsof
Houdt het ervoor, oftewel: Het moet voor jouw vaststaan. Sommige mensen lezen dit toch op een vreemde manier. Zij zeggen dat je nu net moet doen alsof je gestorven bent. Nou, als je doet alsof dan handel je dus niet in de stellige overtuiging dat het ook een voldongen feit is. Je doet maar alsof. Als je zo omgaat met deze duidelijke uitspraak van Paulus dan houd je er juist helemaal geen rekening mee! Je handelt dan alsof het allemaal fictie is. Je gaat dan met deze waarheid om alsof Paulus maar een verhaaltje verteld heeft. Dan is het voor jou dus helemaal geen werkelijkheid.

Het Staat Vast
Houdt er nu verder rekening mee betekent dat je nu verder concreet met beide voeten op de feiten gaat staan. We worden dus opgeroepen om vanuit de feiten te leven. Als je nu verder rekening gaat houden met de feiten wil dat zeggen dat je voortaan ervan uitgaat dat jij in een geweldig hoge positie in Christus geplaatst bent. Je gaat leven uit genade en genade alleen.

Een Kijkje Bij Koningin Beatrix
Als we nu stiekem bij Koningin Beatrix om het hoekje konden kijken zouden we het ook heel erg vreemd vinden als zij niet leefde naar die hoge positie die zij feitelijk bekleed. We kijken hoe het daar aan toe gaat in het palijs en we zien haar in de keuken bezig. Ze staat met de schort voor in de soep te roeren. Ze is daar bezig een heerlijke maaltijd klaar te maken. Beneden zitten Prins Willem Alexander en Jan Peter Balkenende het één en ander te overleggen. Dan roept Beatrix ineens vanuit de keuken: ‘Willem Alexander! Even tafel dekken! We kunnen aan tafel! Jan Peter, kom je er ook gezellig bij?’

De Feiten Op Een Rij
Zo werkt het niet. De koningin houdt er dan geen rekening mee dat zij zo’n hoge positie bekleedt. Maar zo leven wij wel vaak. We doen alsof terwijl we het feitelijk niet geloven.
We zijn gestorven met Christus. Houdt er dus rekening mee dat je eigen ik dus niet meer leeft. We zijn begraven met Christus. Voor God is het zo’n voldongen feit dat Hij onze begrafenis geregeld heeft. Houdt daar rekening mee! We zijn in nieuwheid van het leven opgewekt. Christus is ons leven geworden. Dat is een volkomen leven uit genade. Houdt daar rekening mee.

Leven Uit Genade
We weten het. We geloven het. We houden er dus rekening mee. Leer in je geloofsleven volkomen uit te gaan van die nieuwe positie die we nu door genade in Christus innemen.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina