U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Kostbare Parel

Een Andere Zoektocht
God verstrooit het volk Israël, Zijn schat, onder de volkeren. Daarmee stagneert het werk van God niet tijdelijk, alsof er niets gedaan kan worden totdat die schat uit de akker kan worden opgegraven. Nee, in de tussentijd gaat er een andere zoektocht van God door. Dat kunnen we lezen in de volgende gelijkenis.
Mattheus 13: 45 – 46 Evenzo is het Koninkrijk der hemelen gelijk aan een koopman, die schone parelen zocht. Toen hij een kostbare parel gevonden had, ging hij heen en verkocht al wat hij had, en kocht die.

Gods Werk In Het Verborgene
Hoe die parel bij een oester tot stand komt kan je niet openlijk bekijken. Dat werk speelt zich af in de diepte van de oceaan, waar het pikkedonker is. Dat werk speelt zich af in het verborgene. Die oesters zijn eigenlijk aaseters, die in de modder en de prut van de oceaan hun werk doen. Ze eten daar al het aas op. Ze zijn als het ware de reinigingsdienst van de oceaan. In de zij van dat beestje komt een vuiltje, een ongerechtigheid, binnen. Dat veroorzaakt een wond bij dat beestje. Dat is een smet, een vuiligheid. Om die vuiligheid wordt een laagje parelmoer gevormd. Weer een laagje en weer een laagje en weer een laagje. Dit gaat door totdat de kostbare parel gevormd is. Er is dan niets zichtbaar meer van die ongerechtigheid. Dat is bedekt. Wat je wel ziet is een schitterende pracht en praal van alle kleuren van de regenboog, die weerspiegeld wordt in die parel.

Diepe Zoektocht
In beeld zijn wij uit de zij van de Heer gekomen. Hij heeft ons gezocht in de diepste diepte. Hij heeft zich vernederd en is afgedaald naar onze diepste plek in die oceaan. In de modder en het slijk heeft Hij zich laten doorboren. Hij heeft zich laten kruisigen. Daardoor zijn wij vrijgekocht, gekocht en betaald. We zijn daardoor gevormd tot die kostbare parel.

Eenheid In Christus
Neem je iets anders wat uitermate kostbaar is, zoals een diamant of een klomp goud, dan kan je dat in tweeën klieven. Bij een diamant heb je dan twee edelstenen. Er is niets in waarde gedaald, misschien zijn ze zelfs nog waardevoller geworden door dat proces.
Een parel is echter zo’n eenheid dat wanneer je die klieft er niets van over blijft. Wij bezitten in Christus alleen onze eenheid. Hij heeft in genade ons bekleed met Zijn heerlijkheid. Pas wanneer die kostbare parel gekocht en betaald is en door de koopman is meegenomen naar huis, pas dan wordt die schat uit de akker gehaald.

Verschijnen Met Christus
Judas 1: 14 Zie, de Here is gekomen met zijn heilige tienduizenden,
Als de Heer verschijnt, dan komt Hij samen met Zijn heiligen. Die heiligen zijn wij. Jij en ik vormen samen die parel die apart is gezet. Dat wil dat woord ‘heiligen’ zeggen. Het betekent: ‘apart gezet’.
Colosse 3: 4 Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zult ook gij met Hem verschijnen in heerlijkheid.

Zijn verschijning Aan Zijn Volk
Dan verschijnt Christus om Zich te openbaren aan Zijn volk. Natuurlijk is dat het volk, zoals wij het kennen dat zich nu in het land Israël bevindt, maar het merendeel zit nog altijd tussen al de volkeren in de verstrooiing. Grotendeels is het nog altijd die schat, die verborgen zit in de akker, de wereld. Hij verschijnt aan Zijn volk. Ze zullen dan uitgaan als het koninklijk priesterdom. Dat betekent meer dan rijkdom voor de wereld.
Romeinen 11: 12 Betekent nu hun val rijkdom voor de wereld en hun tekort rijkdom voor de heidenen, hoeveel te meer hun volheid!
Wat een genade!

Heel Persoonlijk Gezocht Gevonden Gered
Mattheus 13: 46 Toen hij een kostbare parel gevonden had, ging hij heen en verkocht al wat hij had, en kocht die.
Hij kocht die parel. Je mag dat heel persoonlijk nemen. Je mag in dit vers dus ook je eigen naam invullen. We lezen de tekst nog een keer op die heel persoonlijke manier.
Toen hij Gerard gevonden had, ging hij heen en verkocht al wat hij had en kocht Gerard.
Zo mag jij dus ook jouw naam invullen: Toen hij Ruud gevonden had, of: Toen hij Eric gevonden had. Vul je naam maar in. De Heer ging heen en verkocht alles wat Hij had om jou te kopen. Voor God ben jij een parel.
Weet je dat de Vader je kent?
O Heer, hoe heb ik het er nou vanaf gebracht?
Weet je dat je van waarde bent?
O Heer, ik heb het zo verknald in mijn leven!
Weet je dat je een parel bent?
Ik? Een Parel?
Ja, een parel in Gods hand.
Colosse 3: 3 Jouw leven is verborgen met Christus in God.
Een parel in Gods hand. Heel voorzichtig kijkt God naar wat Hij in Zijn hand heeft. Hij zegt: Mijn parel! Eens verloren, maar gevonden. Gekocht. Gered. Mijn parel!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina