U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Oudste Zoon

Lukas 19: 10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.

Als Het Van Ons Afhing
In de gelijkenis uit Lukas 15: 11 – 32 dacht die verloren zoon pas aan zijn vader toen hij helemaal aan de grond zat. Hij zat daar bij de varkens en mocht zelfs niet van het voedsel van de varkens eten. Toen dacht hij aan zijn vader als baas, als meester. Hij was van plan om maar een slaaf van zijn vader te gaan worden. Wat een verwrongen idee had hij van zijn vader! Dat is het plaatje dat naar voren komt als we kijken naar hoe het er voor zou staan als het van ons afhing. Als het van ons afhing zouden we zomaar slaven worden. Vanuit ons blikveld hebben we geen greintje verstand van de geweldige plannen van genade die God met ons voor heeft. Als het van ons afhing lieten we al die genade zo van onze rug afglijden. Nee, wij willen wel slaven worden. Wat een geluk dat Gods reddingsplan niet van onze inkeer en beslissingen afhangt.

Vader Zoekt
God zegt: ‘Kom hier, mijn zoon. Ik wil je aan mijn hart hebben.’ Die vader blijft ook doorzoeken totdat Hij hem aan zijn hart heeft. Daarom zet die vader het op een lopen naar dat verre land, nog voordat er enig berouw of bekering bij die zoon aanwezig is. Vader wil zijn zoon aan zijn hart hebben. Het initiatief ligt bij Vader. De uitwerking ligt veilig in de handen van Vader. Hij zoekt totdat Hij het vindt. Hij vindt om te redden. Hij wil Zijn genade aan ons kwijt.

De Oudste Zoon
Ik zei al dat er vier voorbeelden in deze gelijkenissen terug te vinden zijn die aangeven dat God zoekt om te redden en doorzoekt totdat Hij het vindt. In dat huis van de vader is namelijk die oudste zoon. Dat is het vierde voorbeeld. Die oudste zoon is niet aan de boemel gegaan. Hij is niet de bloempjes buiten gaan zetten. Die oudste zoon is bij de vader gebleven. Het hart van die oudste zoon is echter net zo ver van vader verwijderd.

De Vrome Verloren Zoon
We gaan misschien elke zondag vroom naar de samenkomst. Uiterlijk lijkt het allemaal prima. Wat het hart betreft kan je toch mijlenver van de vader verwijderd zijn. Dat betekent dat je op zo’n mooie plek evengoed verloren bent. Dat is het geval bij die oudste zoon. Vroeger betrok ik het hele idee van de verloren zoon nog meer op die oudste zoon. Je leest van die oudste zoon namelijk niet dat het goed komt. Maar toen keek ik toch een beetje voorbij het geweldige initiatief van de vader zelf. Hij ging namelijk wel degelijk naar buiten om met die zoon te praten.

Vader Zoekt En Vindt
Hij zoekt om het verlorene te vinden. Wat weten we nu inmiddels?
Lukas 19: 10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.
God is op jacht naar de schat. Hij zoekt totdat Hij het vindt. Heeft Hij die oudste zoon gevonden? Ja, wel degelijk en de Bijbel verzekert ons dan dat Hij zoekt om te redden. Vader gaat door totdat Hij het verlorene gevonden en gered heeft. Het hele initiatief ligt ook hier in deze gelijkenis bij de Vader. De uitwerking ligt ook in handen van de Vader. Twee zonen waren verloren, maar Hij zoekt totdat ze gevonden en gered zijn. Terug aan het hart van Vader. Terug op de plek van genade.

Wat een rust!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende