U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Het Verloren Dubbeltje

Lukas 19: 10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.
We gaan nu naar de tweede gelijkenis.

Het Verloren Dubbeltje
Lukas 15: 8 – 9 Of welke vrouw, die tien schellingen heeft, en er één verliest, steekt niet een lamp aan en veegt het huis en zoekt zorgvuldig, totdat zij hem vindt? En als zij hem gevonden heeft, roept zij haar vriendinnen en buren bijeen en zegt: Verblijdt u met mij, want ik heb de schelling gevonden, die ik verloren had.
Deze gelijkenis is eigenlijk nog vreemder dan de vorige. Die vrouw had maar één schellinkje verloren. Denk je dat eens in! Je verliest één dubbeltje en daarvoor zet je het hele huis op de kop. Tot in de kleinste hoekjes maak je alles schoon om dat ene dubbeltje te vinden. Uiteindelijk vind je dat dubbeltje en dan ben je zo blij dat je een feest geeft, waar jij je vrienden en buren bij uitnodigt. De champagne stroomt rijkelijk. Je haalt echt alles uit de kast omdat je zo blij bent dat je het dubbeltje gevonden hebt. Dat dubbeltje is dan al honderden keren uitgegeven aan dat feest. Zo’n gelijkenis begrijp ik dus maar weinig van als ik het naar een letterlijke situatie vertaal. Het is echter een beeld.

Het Dubbeltje Is Niet Onbetekenend. Het Is De Schat
Dit beeld wordt getekend om aan te geven hoe belangrijk het voor de Heer is om het verlorene te zoeken en het te vinden. Het hele gevoel is dat de Heer iets kwijt is en echt alles in het werk stelt om het te vinden. Wij vinden het misschien onbetekenend wat Hij kwijt is, maar voor Hem is het een grote schat. Dat ene schaap was Zijn schat die Hij verloren was. Hij laat alles in de steek om het te vinden. Hij gaat door ‘totdat Hij het vindt’. Eerder stopt Hij niet. Dat ene dubbeltje was Zijn grote schat die Hij kwijt was. Hij zet echt alles op de kop om het te vinden. Hij gaat door ‘totdat Hij hem vindt’. Eerder stopt Hij niet.

Zoeken Totdat Hij Het Vindt
De Heer zoekt het verlorene en zoekt ‘totdat Hij het vindt’. Gods hart gaat naar het verlorene uit. Hij zoekt net zo lang ‘totdat Hij het vindt’. Het verlorene, dat ene schaap, dat ene dubbeltje, is Zijn grote schat. Hij zoekt Zijn grote schat net zolang ‘totdat Hij het vindt’.

Zoeken Om Te Redden
Opnieuw ligt het hele initiatief plus de uitwerking bij de vrouw die het dubbeltje kwijt was. Zij had het dubbeltje verloren. Zij zette het hele huis op de kop om het te zoeken. Zij vindt het dubbeltje terug. Zij viert feest vanwege het dubbeltje dat verloren was, maar die ze teruggevonden heeft.
Het is de Zoon des mensen die het initiatief neemt omdat Hij het verlorene kwijt is. Het initiatief plus de uitwerking is geheel en al Zijn pakje aan. Hij zoekt totdat Hij het vindt en dan redt Hij het.

Wat een rust

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende