U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Het Verloren Schaap

Schat Zoeken
Een heel populaire thema in allerlei verhalen is een schatkaart. Door één of andere oorzaak stuit een avontuurlijk type op een schatkaart en dat wordt dan de start van een groot avontuur. Men gaat op zoek naar de schat. Er is Iemand, die we allemaal kennen, die ook een schat aan het zoeken is. Hij heeft die schat ook gevonden. Hij moest die schat wel met een dure prijs betalen. Hij heeft Zijn leven gegeven om die schat te verkrijgen.

De Zoon Des Mensen Zoekt
Lukas 19: 10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.
De Heer Jezus is deze Zoon des mensen. Nou is de Heer Jezus niet alleen maar gekomen om het verlorene te zoeken. Daar lijkt het soms op als je de diverse verkondigingen in kerken hoort. Dan is Hij alleen maar aan het zoeken. Dat lijkt in die verkondiging het enige aandeel van de Heer. Of mensen zich dan ook laten vinden en dus gered worden is dan het aandeel van die mens.

Zoeken Om Te Redden
Nee, de Heer Jezus maakt het zoekwerk ook af. Hij is gekomen om te zoeken en te redden. Het hele project om de schat te zoeken, te vinden en te redden ligt in deze tekst op het bordje van de Zoon des mensen.

Drie Gelijkenissen Van Het Verlorene
Als we in het boek Lukas een paar hoofdstukken terugbladeren kom je vier voorbeelden tegen van deze waarheid die hier in één tekst is samengebald. Er worden in Lukas 15 drie gelijkenissen verteld.
1/ De gelijkenis van het verloren schaap.
2/ De gelijkenis van het verloren schellinkje.
3/ De gelijkenis van de verloren zoon.

Het Verloren Schaap
Lukas 15: 4 – 6 Wie van u, die honderd schapen heeft en er één van verliest, laat niet de negenennegentig in de wildernis achter en gaat het verlorene zoeken, totdat hij het vindt? En als hij het vindt, tilt hij het met blijdschap op zijn schouders, en thuisgekomen, roept hij zijn vrienden en buren bijeen en zegt tot hen: Verblijdt u met mij, want ik heb mijn schaap gevonden, dat verloren was.
Die herder had honderd schapen, maar eentje daarvan was verdwaald. Dat ene schaap was verloren. Nou laat die herder al die negenennegentig achter om dat ene verloren schaap te gaan zoeken. Wij zouden dat toch onverantwoord vinden om die negenennegentig schapen zomaar achter te laten. Dat soort gevoelens bekruipen me bij het lezen van deze gelijkenissen. Ik vraag me dan af hoe de Heer ertoe komt om dit zo voor te stellen. Er is toch geen herder die zijn negenennegentig schapen zomaar onbeschermd in de steek laat? Nee, de herder heeft hen blijkbaar op een veilige plek bijeen gebracht. Daar gaat hij in elk geval van uit. Wat hem aan het hart gaat is dat ene schaap dat verloren is. Daar gaat het om. Let op! Hij zoekt totdat Hij het vindt!

Zoeken Om Te Redden
Lukas 19: 10 Want de Zoon des mensen is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.
De Zoon des mensen zoekt het verlorene. Hij vindt het verlorene. Hij redt het verlorene. De aandacht van de Herder is gericht op dat ene schaap dat verloren was. Hij vindt het verloren schaap en neemt het op Zijn schouders en draagt het naar huis. Dan is er feest! Het hele initiatief plus de uitwerking is het werk van die herder. Het hele initiatief plus de uitwerking om het verlorene te zoeken en te redden is het werk van de Zoon des mensen.

Wat een rust!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende