U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Brilletje Van Kennis Van Goed En Kwaad

Soms dan neem ik grote sprongen, gauw thuis. Puur eventjes de reeks Bijbelteksten aangeven met daarbij de verwijzing naar de eerste beginselen van de wereld. Zo wordt het gelijk duidelijk welke richting we voor ons ‘Werelds Denken Voor Dummies’ opmoeten.

Nu staat er iemand met de doctorsgraad voor wereldgelijkvormigheid me op de vingers te tikken. Ik zou het Bijbelgedeelte uit de eerste brief van Johannes onrecht hebben aangedaan. Zo’n duidelijke waarschuwing voor de wereld zou ik toch niet mogen laten lopen. We pakken nu dus in alle rust dat gedeelte er nog eens bij.

1 Johannes 2: 15-16 Hebt de wereld niet lief en hetgeen in de wereld is. Indien iemand de wereld liefheeft, de liefde van de Vader is niet in hem. Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en een hovaardig [trots] leven, is niet uit de Vader, maar uit de wereld.

Om het ons wat duidelijker te maken heeft de afgestudeerde in wereldgelijkvormigheid er alvast het brilletje naast gelegd, waardoor we deze uitspraak dienen te lezen. We pakken het op. Het geheel, het montuur maar ook zeker het glas, is uit één product samengesteld, namelijk de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad.

Ik zet het brilletje op en ineens wordt alles me duidelijk. De kennis wat goed is en wat kwaad is straalt nu zijn licht over deze Bijbeltekst en alles wat niet te ontdekken viel door de tekst uitsluitend letterlijk te nemen springt me nu glashelder tegemoet.

Deze hele wereld ligt in den boze.
Johannes 14:30 Satan, de overste van de wereld
Johannes 16:11 De overste van deze wereld is geoordeeld.
2 Corinthe 4:4 Satan, de god van deze wereld.
1 Johannes 5:19 De hele wereld ligt in het boze.
Openbaring 12:9 Satan, die de hele wereld verleidt;

Dwars door het heldere glas van deze bril van kennis van goed en kwaad zie ik nu overduidelijk dat het voor mij onmogelijk is om deze wereld lief te hebben, met daarin natuurlijk ieder die zich in deze wereld bevindt.
1 Johannes 2: 15 Hebt de wereld niet lief en degenen die in deze wereld zijn. Indien iemand de wereld liefheeft, de liefde van de Vader is niet in hem.

O, ik zie het nu allemaal zo helder! Wij zijn zo’n stuk beter (natuurlijk, dat is genade) dan deze wereld! Als iemand niet voor God of Christus kiest dan moeten wij daar helemaal niks mee te maken willen hebben! En als we dat toch wel doen dan blijft de liefde van Vader gewoon niet in ons.
Mattheus 10:37 Die vader of moeder liefheeft boven Mij, is Mijns niet waardig; en die zoon of dochter liefheeft boven Mij, is Mijns niet waardig.
Lukas 14:26 Indien iemand tot Mij komt, en niet haat zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broeders en zusters, ja zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn.

Nee, het is nu overduidelijk! Als mijn ouders niet kunnen geloven in de levende Heer, dan wil ik verder niks meer met hen te maken hebben! Zo’n slechte invloed moeten we uit ons leven wegdoen! Als één van onze kinderen twijfelt of God wel echt bestaat, dan kan die opzouten! Dan willen we niets meer met hem of haar van doen hebben! O, wat een duidelijkheid geeft dit brilletje van goed en kwaad toch!

We herkennen nu ook zo makkelijk die broeder of zuster, die wel mooie praatjes heeft maar niet echt met de Heer leeft. De begeerte van het vlees en van de ogen staat nu zo overduidelijk op hen te lezen! Dat ik dat nou nooit eerder zo gezien heb!

Ik dacht dat als je hen niet kende naar het vlees, dat je dan de werkelijkheid in Christus zag. Toen ik zo naar mijn broeders en zusters keek, kon ik nooit iemand veroordelen. Nu heb ik opeens mijn handen vol aan het oordeel. Nou, gelukkig bestaat er nog zoiets als kerkelijke tucht.

Dit brilletje begint me echt te overweldigen! Ik kan er niet meer tegen! Blijven er nog wel medebroeders en zusters over die ik niet zal oordelen? Moet je eens kijken naar dat hovaardig leven dat ze allemaal openbaren. Na examentijd lopen al die ouders van de geslaagde kinderen maar rond trots te zijn! Dit kan niet! Dit mag niet! Dat is hoogmoed! Dat is niet uit de Vader, maar uit de wereld!

Niemand meer over om samen te genieten van wat God voor ons betekent. Ieder is geoordeeld. Ik heb nu alleen mezelf nog en dat is met dit brilletje op helemaal niet zo prettig. Als ik echt eerlijk ben herken ik ook bij mezelf best wel die begeerte en die trots. Zal ik maar doen alsof het wel goed met me gaat? Zal ik maar huichelen? Misschien dat iedereen die niet door een ander veroordeeld is, dat ze allemaal wel huichelen?!

Waar ben ik terecht gekomen met dit brilletje? Wat heeft de kennis van goed en kwaad aangericht? Blijkbaar is het toch waar waarvoor God Adam en Eva al gewaarschuwd had. Ik heb het zelf mogen ervaren: ‘Op de dag dat ik dit brilletje opzette, ging ik stervende sterven’.
Romeinen 7:9 Toen het gebod kwam, begon de zonde te leven, maar ik begon te sterven,

Ik zette het brilletje maar af en de heerlijkheid van Gods genade viel als een warme deken over me. Alle smerigheid, alle vuilheid, van mezelf en van de ander was niet meer te herkennen. Gelukkig ken ik opnieuw weer niemand naar het vlees. En deze Bijbeltekst uit de eerste brief van Johannes? Prachtig! Echt grandioos! Dat is best nog een studie waard. Die volgt dus nog.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende