U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Rusten In De Trouw Van Christus

Galaten 2: 20 Ik leef nu nog in het vlees. Ik leef rustend in het geloof van de Zoon van God,

Voor veel gelovigen is de grote hindernis hun eigen geloof. Ze horen over de geweldig hoge positie die zij in Christus ontvangen hebben, maar dan kijken ze naar hun geloof en dan komt de tegenwerping: ‘Ja, maar ik ervaar zo vaak de zwakheid van mijn eigen vlees! Dan heb ik toch echt weer gewoon wat regeltjes nodig. Ik zou niet zonder kunnen. Daar ben ik te zwak voor.’

Als ik hoor dat iemand te zwak is, dan heb ik al direct de neiging om in juichen uit te breken. Gelukkig, dat is er eentje die zijn eigen zwakheid kent. Misschien vind je dit idioot van mij, maar dat is een grandioos voordeel. Jij bent zwak! Prijst de Heer! God gaat jou dus gebruiken zoals je bent!
1 Corinthe 1:25 Het zwakke van God is sterker dan de mensen.
1 Corinthe 1: 27 Wat voor de wereld
zwak is, heeft God uitverkoren om wat sterk is te beschamen;
1 Corinthe 12:22 die leden van het lichaam, die
het zwakst lijken, zijn het belangrijkst,
Over Paulus zelf:
2 Corinthe 10: 10 Zijn persoonlijke verschijning is zwak.

Dit is nou precies waarom we in de vorige studie over dat leven in het vlees begonnen. Wat Paulus daar zegt is dat hij het kent, dat leven in het vlees. Dan voel je je misschien zwak in je geloof, en wat dan? Dan komt die Paulus toch met een bemoediging en vertroosting! Daar ga je van juichen! Jij kan dan wel geen geloof meer opbrengen, maar het heerlijke is dat het helemaal niet om jouw geloof draait!

Ons praktisch geloofsleven, zeker als we zwak zijn, is verankerd in Christus geloof! Zou Paulus deze hele brief over de onzinnigheid van eigen inspanning spreken om ons dan nu toch terug te laten vallen op eigen geloofsinspanning? Zo inconsequent is Paulus helemaal niet. Ons leven rust in Christus geloof!

Nog voordat ik me erg verdiepte in de Griekse grondtekst was één bepaalde Bijbeltekst al heel bemoedigend voor mij. Hier komt die:
2 Timotheus 2:13 Indien wij ontrouw zijn, Hij blijft getrouw, want Zichzelf verloochenen kan Hij niet.
Wow! Is het niet een juweeltje?!

Wij zijn zo makkelijk ontrouw. We hebben onszelf er inmiddels al in gespecialiseerd om ons volledig op onze eigen trouw blind te staren. Dat valt altijd zo gigantisch tegen! Maar prijst God! God zelf blijft getrouw als Hij met jou en mij optrekt. Hij blijft trouw omdat Hij zichzelf nooit zal verloochenen.

Dit was, zoals dit hier vertaald was, op zich al een hele bemoediging voor mij. Nu komt de grondtekst met haar letterlijke weergave:
Als wij niet geloven, Hij blijft geloven!!!

Het is nou juist deze Galatenbrief die laat zien wat geloof werkelijk is. Beter gezegd: Wie het geloof is:
Galaten 3:23-25 Voordat dit geloof kwam, werden wij [Joden] onder de wet in verzekerde bewaring gehouden met het oog op het geloof, dat geopenbaard zou worden. ….. Nu echter het geloof gekomen is, zijn wij niet meer onder de tuchtmeester.
Het geloof is hier niemand minder dan de Persoon Christus Jezus. Hij is geen prestatie van ons! Hij werkt nou juist Zijn genade in ons.

Galaten 2: 20 Ik leef nu nog in het vlees. Ik leef rustend in het geloof van de Zoon van God,

Zoals je inmiddels wel al begrepen zal hebben kan je dus de Nederlandse woorden ‘geloof’ en ‘trouw’ met elkaar uitwisselen. In het Grieks, dat Paulus hier schreef, is ‘pistis’ mogelijk weer te geven door beide woorden. Dus, daar waar ik nu dan toch nog in het vlees leef, leef ik rustend in de trouw van de Zoon van God. Wat ik er dus ook van bak (dat kan behoorlijk armetierig zijn), ik mag weten dat ik in dat rustplekje van Christus trouw zit. Daar zit ik gebeiteld!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende