U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Genade Produceert Vrucht

We zijn inmiddels aanbeland bij de nummer acht van alle gevolgen van Gods rijke genade.

Nummer 8: Genade produceert vrucht in ons leven.

Colosse 1: 6 in de gehele wereld draagt het vrucht en wast het op, zoals ook bij u, [waar kwam dit vrucht dragen en het opgroeien van die vrucht vandaan?] sedert de dag, dat jullie het gehoord hebben en de genade Gods in waarheid hebben leren kennen;

Paulus zat in de gevangenis en hoorde daar hoe deze mensen in Colosse het blijde nieuws gehoord hadden en ook wat dit in hun leven heeft uitgewerkt. Hij hoorde over hun liefde (Colosse 1: 8) en hoe ze de Here waardig wandelden (Colosse 1: 10). Dat is nogal een stevige uitdrukking. Die wandel is de Heer waardig, oftewel het is een wandel zoals de Heer zelf hier op aarde gewandeld zou hebben. Elk goed werk, wat je ook maar kan bedenken, kwam bij hen tot volle bloei (Colosse 1: 10). Ze toonden volharding en geduld (Colosse 1: 11) en ze danken met blijdschap God, de Vader. Wow! Wat een voorbeeldige mensen!

In Colosse 1: 6 brengt Paulus dit totaalpakket van perfect gedrag onder de noemer van vrucht dragen, wat helemaal uitgroeit. Het draagt vrucht en dat wast op. Wanneer begon dat vrucht dragen? Dat begon direct vanaf het moment dat ze de genade van God in waarheid hebben leren kennen. Dat was dus het moment dat bij hen het kwartje gevallen was en ze begrepen: ‘hé, dit is nou echt de genade van God’.

Het is de genade van God die de vrucht van de Geest tot zijn volle bloei doet komen in ons leven. Om even een blik te werpen op die ene vrucht gaan we buurten in de brief aan de Galaten.
Galaten 5: 22 de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Er wordt veelvuldig in allerlei bijeenkomsten opgeroepen tot meer onderlinge liefde en ook liefde naar buiten toe. Met een gigantische peptalk worden we regelmatig weer de boze buitenwereld ingestuurd. Misschien hou je het een tijdlang vol, misschien ook niet, maar de motivatie is er voluit. Je spant je in tot het uiterste om zelfs die brutale hangjongeren of die nare buurvrouw of dat vreemde gezin in de straat lief te hebben. Je denkt het er aardig vanaf gebracht te hebben, dat je zelfs hen lief benaderd hebt, en dan lees je die Bijbelteksten die spreken over het ongeveinsde karakter van de liefde. Dat is een deuk in je trots.
Nee, liefde is een onderdeel van die vrucht, die de genade van God zelf bewerkt.

Blijdschap is ook zo’n hot item. Christelijke samenkomsten zijn vrijwel altijd blijde gebeurtenissen. Alleen, jij zit met je verdriet midden tussen dat blijde gebeuren. Sommige beroepen hebben ook welhaast de code van altijd blij overkomen. Wat we dus doen is het gezicht in een blijde plooi zetten. Neurologen hebben al aangegeven dat dit vaak een oorzaak is van verkramping van spieren en zelfs depressie.
Nee, blijdschap is een onderdeel van die vrucht, die de genade van God zelf bewerkt.

Wil je vrucht in je leven? Natuurlijk! Maar als je een appelboomgaard bezit ga je toch echt niet als de tijd van de vruchten aanbreekt allemaal appeltjes aan de bomen hangen. Ik zie me al bezig met een rol plakband in de ene en een emmer appeltjes in de andere hand van de één naar de andere boom lopen en ze volhangen. Nee, we wachten gewoon relaxt totdat de vrucht verschijnt en het helemaal tot zijn volle rijpheid groeit. Dan nemen we die appel en genieten ervan.

Paulus verklaart hier in Colosse dat de geestelijke vrucht voortkomt uit het rusten in Gods genade. Wij mogen relaxen terwijl de genade werkt. Overal draagt het dan vrucht en groeit het op.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende