U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Vergankelijkheid - Onvergankelijkheid

1 Korinthe 15: 37 en als gij zaait, zaait gij niet het toekomstige lichaam, maar slechts een korrel, bijvoorbeeld van koren, of van iets anders.

Slechts Een Korrel
Ons leven hier is niet de hele oogst. Het is alleen nog maar de korrel, die gezaaid wordt. De oogst komt in de opstanding.

1 Korinthe 15: 40 Er zijn hemelse en aardse lichamen, maar de glans der hemelse is anders dan die der aardse.

Hemelse En Aardse Lichamen
Paulus neemt het voorbeeld van de natuur, zoals we die kennen. Maar in vers 42 linkt hij dit met de opstanding. God heeft plannen met zijn aardse volk Israel en zijn hemelse volk, de Gemeente. Maar van beide spreekt hij van glans. Wat zal Israel stralen in de toekomst. En wat een uitzicht hebben wij.

1 Korinthe 15: 41 De glans der zon is anders dan die der maan en der sterren, want de ene ster verschilt van de andere in glans.

De Glans Van De Maan
Het wetenschappelijk onderzoek door de maanlander toont al aan dat op de maan weinig te zien is en toch spreekt Paulus van de glans van de maan. Ook bij ons is vanuit onszelf weinig heerlijkheid te zien. We weerspiegelen het beeld van onze Zon der gerechtigheid, Christus Jezus. Hij is onze glans.

1 Korinthe 15: 42 Zo is het ook met de opstanding der doden. Er wordt gezaaid in vergankelijkheid, en opgewekt in onvergankelijkheid;

Zo Is Het Ook
De variatie die we in het leven hier en nu tegenkomen is ook het patroon dat we in de opstanding tegen zullen komen.

In Vergankelijkheid
Niet in ‘gestorven zijn’. Zou het zaaien betrekking hebben op een begrafenis, dan had iets dergelijks hier moeten staan. Een vergankelijke leeft echter nog. Iemand die gestorven is, is niet meer vergankelijk maar is vergaan. Maar ons leven hier en nu is vergankelijk. Dat wordt totaal anders met het leven in de opstanding. Daarom is ons zaaien in vergankelijkheid eigenlijk meer een geboorte dan dat het een overlijden is. Het zaadje moet leven, anders komt er niets uit.

In Onvergankelijkheid
Ons lichaam is in de opstanding totaal onbeperkt door tijd. Het vergaat nooit meer met alle consequenties van dien. Geen ziekte, geen pijn, geen depressie.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende