U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Moeder
De afgelopen vier jaar heeft de kleine prediker het hele land doorkruist, waarbij hij de verloren mensheid won met de boodschap van de Meester. Laat me u nu voorstellen aan kleine Marjoe.’

Marjoe
‘Hallo, beste mensen, Moge de Heer u zegenen.

Volwassen M.J. Gortner
Als ik als kind de pers te woord moest staan, dan liet mijn vader me altijd voluit in pak aantreden bij de journalisten en de uitgevers. Men was dan helemaal van de wijs doordat een klein joch zo’n volwassen handdruk gaf, waarbij ik dan ook nog zei: ‘Hallo meneer, ik ben naar deze stad gekomen om de duivel twee blauwe ogen te verkopen!’
Die mannen vielen zowat uit hun stoel.
Ze vroegen: ‘Ben jij een dienstknecht van de Heer?’
Ik antwoordde: ‘Jazeker, ik ben door de Heer geroepen toen ik vier jaar oud was.’
‘Leer jij je preken uit het hoofd?’
‘Absoluut niet! Ik krijg ze in mijn slaap. Soms krijg ik ze als onderweg ben. Maar ze komen allemaal van God’

Marjoe
‘Zo zeker als dat u nu naar mij luistert, zo zeker als dat u luistert naar een jochie van acht jaar, zo zeker als dat u een plaatje draait, zo zeker zult u naar de hel gaan als u niet gered bent. Ik sta vast in mijn geloof dat de Bijbel het Woord van God is.’

Marjoe bij de huwelijksceremonie
‘Neemt gij deze vrouw tot uw geliefde echtgenote om samen te leven naar Gods voorschriften binnen de heilige instelling van het huwelijk? Zult gij haar liefhebben? Haar eer bewijzen? Haar bijstaan in ziekte en gezondheid? Zult gij haar altijd trouw blijven zolang gij beiden zult leven?

De man
‘Ja’.

Marjoe bij de huwelijksceremonie
‘Neemt gij deze man tot uw geliefde echtgenoot om samen te leven naar Gods voorschriften binnen de heilige instelling van het huwelijk? Zult gij hem liefhebben? Hem eer bewijzen? Hem bijstaan in ziekte en gezondheid? Zult gij hem altijd trouw blijven zolang gij beiden zult leven?

De Vrouw
‘Ja’.

Marjoe bij de huwelijksceremonie
‘Schuif deze ring om haar vinger’.

Een officieel aangestelde Geestelijke
‘Als de wet in de Staat Californië niet aangeeft wat een dienstknecht van de Heer is en daardoor dus een kind van vier jaar erkent als een dienstknecht des Heren, dan moeten we een verandering in de wetgeving aanbrengen met een verplichting opnemen dat een dienstknecht van de Heer minstens 21 jaar oud dient te zijn.

Marjoe bij de huwelijksceremonie
‘Wat God heeft samengevoegd zal geen mens scheiden’. Raymon, kus je bruid.’

Nog een verontwaardigde
‘Wat mij betreft is dit een walgelijke vertoning. Het heeft een gevaarlijk effect op de heiligheid van het huwelijk.

Volwassen M.J. Gortner
De naam ‘Marjoe’ is een combinatie van Maria en Jozef. De manier waarop ik geboren ben is werkelijk een wonder. Ik ben met een keizersnee ter wereld gebracht. Toen ze mijn moeder hadden opengemaakt lag de navelstreng als een lus driemaal om mijn nek. Ik neem dus aan dat ik als een legitiem wonder begonnen ben.

De Moeder
‘Momenteel wil ik u voorstellen aan de jongste aangestelde voorganger in de wereld, die tevens de jongste evangelist van de wereld is: Marjoe Gortner.
Marjoe begon met prediken toen hij 3½ jaar oud was. Vandaag is Marjoe 8 geworden.

Volwassen M.J. Gortner
Ik kan me herinneren dat mijn moeder me bijzonder streng onder handen nam en me corrigeerde om me goed voor te bereiden op de huwelijksceremonie. Ik moest namelijk de hele Episcopaalse ceremonie uit mijn hoofd opzeggen, waarna ik mijn naam op het certificaat moest zetten.
Ik ben er niet zeker van, maar ik neem aan dat ze al een hele predikercarrière voor me in petto hadden omdat ik uit een lange rij predikers stamde en mijn eigen moeder een tamelijk extreem evangeliste was.
Als kind wilde ik eigenlijk gewoon naar buiten om te spelen, maar ik moest uren en uren mijn teksten uit het hoofd leren. Na zekere tijd was ik helemaal afgeleid, wat mijn moeder echt wanhopig maakte. Ze drukte dan als straf een kussen over mijn hoofd zodat ik bijna stikte. Andere keren zette ze me onder de koude douche.
Ze zorgde er wel altijd voor dat er nooit littekens op het lichaam kwamen omdat ze zich altijd bewust was dat ik weer voor de pers zou verschijnen. Ik ben daarom nooit geslagen.

Marjoe
‘Ik dank God voor mijn lieve christelijke moeder, die mij de weg wees naar Jezus. Hadden we maar meer goede christelijke moeders die de wereld in het woord van God onderwezen. Dan leerden we hoe we meer kunnen bidden in plaats van dat we cocktails dronken en smerige oude sigaretten rookten. We zouden dan zeker een beter Amerika hebben. We zouden betere mannen en vrouwen hebben en niet zoveel jeugdmisdaad.’

Volwassen M.J. Gortner
Alle gebaren had ik vakkundig aangeleerd. Als ik ‘Jezus’ zei dan spreidde ik beide armen wijd uit. Als ik ‘de duivel’ zei, dan sprong ik naar voren.
Mijn moeder had een ongelooflijk scala aan signalen voor me. Zo riep ze: ‘O Jezus’ als ik te traag ging. Of ze riep: ‘Glorie aan God’, wat betekende dat ik sneller moest spreken. Later voegde ze daar nog allerlei andere signalen aan toe, zoals: Prijst God’, wat betekende dat ik de mensen precies daar had waar ik ze hebben moest. Dus nu moest ik maar een collecte houden.

Marjoe
‘O mijn vriend. Luister naar mij.’

Volwassen M.J. Gortner
(spotliedje)
Mijn naam is Marjoe Gortner
Ik ben slechts vier jaar oud
Ik kom nu naar je stad
En schiet de duivel plat
O kom en ga met mij
Dan zul je zeker zien
Dat ik de boodschap predik
En hier een feestje bouw.
Iedereen, prijst de Heer
Ik had nogal een ego. Ik genoot van de mensen en ik genoot van de aandacht die me dit opleverde. Ik kan me nog heel goed herinneren dat iedereen echt erg aardig voor me was.

Mijn reactie op alles wat hier gebeurde was alsof ik het zelf helemaal niet begreep.
Ik kan me niet herinneren dat er ooit een tijd is geweest dat ik echt heb geloofd in God. Ondanks alles wat er om me heen gebeurde en dat mensen me telkens opnieuw aanspraken op het feit dat het wel een wonder van God moest zijn dat Hij me al op zo’n jonge leeftijd geroepen heeft, ging ik ervan uit dat ik alle foefjes goed had aangeleerd en dat mijn ouders me goed hadden opgeleid. Maar nooit in mijn leven heb ik mezelf gezien als een wonderkind van God,

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina