U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

God Doet Waar Hij Zin In Heeft

God is soeverein. Laten we nu eens kijken hoe de Bijbel begint.
Genesis 1: 1 In het begin God….
Meer dan dit hoef je niet te weten om het idee van Gods soevereiniteit te begrijpen.
Genesis 1: 1 In het begin God….
Was hier nog iemand anders om het nog even bij na te checken? Wachtte God nog op goedkeuring van wat of wie dan ook? Eerst nog even navragen en dan begin Ik?

Nee, God deed het alles precies zoals Hijzelf dat wenste. Er was namelijk niemand anders. Er was niemand bij wie Hij het nog even kon doornemen. Er was niemand die er zijn of haar goedkeuring over uit kon spreken. Er was niemand die Hem bij kon staan. Er was niemand die zei: ‘Nee, je kan het toch beter zo doen’.

De uitverkiezing had toen ook al plaatsgevonden. Jouw keuze voor de Heer heeft daar niets aan veranderd. Hij is het die koos.
Efeze 1: 5 Hij heeft ons tevoren ertoe bestemd als zonen van Hem te worden aangenomen door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil,
Hij koos in overeenstemming met het plezier van zijn wil. Hij liet echt geen enkele stem over aan de duivel. Hij liet ook geen enkele stem over aan jou. In plaats daarvan garandeerde Hij Zichzelf dat hij volle bevrediging zou vinden in wat Hij koos om te doen.

Hij heeft het echt niet aan jou overgelaten.
Genesis 1: 1 In het begin God….
Het allereerste woord dat hierop volgt is dat God schiep. Ook dat was om Zijn welbehagen.
Genesis 1: 1 In het begin schiep God.
God schiep voor Zijn plezier. Hij deed het omdat Hij dat wilde. Hij was het echt niet verplicht om jou te maken. God had echt geen enkele verplichting om jou hier op aarde te zetten.

De almachtige God had een drijfveer. Dat was Zijn liefde. Zijn liefde voor Zijn Zoon dat afstraalt op jou en mij. Gods liefde voor jou. Gods liefde voor mij.
God zocht mensen om Zijn Zoon te aanbidden en verheerlijken.
De redding van de mensheid heeft slechts één belangrijke reden! De verheerlijking van God in Zijn Zoon. God zij dank mogen we onderdeeltjes zijn in dat proces.
Hij schiep alles omdat Hij dat wilde! Hij is soeverein.
Hij redt het al omdat Hij het wilt. Hij is soeverein.

We gaan nu met de Bijbelgedeelten beginnen. We hoeven de tekst alleen maar te lezen en ons dan de vraag te stellen: Wat is hier de boodschap?
Het antwoord zal altijd hetzelfde zijn. Het antwoord is: ‘Hij is soeverein!’ Al die verzen hebben precies diezelfde betekenis. Het geweldige van de waarheid van soevereiniteit is dat het geen idee is dat ergens heel moeilijk weggestopt zit in een vers dat maar moeilijk te begrijpen is.
Dit thema is zo eenvoudig neergezet in de Bijbel dat we alleen maar de Bijbelteksten hoeven te lezen.

Psalm 115: 1-3 Niet ons, o Yahweh, niet ons, maar uw naam geef eer, om uw goedertierenheid, om uw trouw. Waarom zouden de heidenen zeggen: Waar is toch hun God? Onze God is in de hemel, Hij doet al wat Hem behaagt [alles waar Hij zin in heeft].
Wat doet God? Hij doet waar Hij maar zin in heeft. Wat betekent dit gedeelte? Hij is soeverein. Dat is het enige wat dit betekent. Zie je hoe simpel dit is?

Ik hoef aan dit Bijbelgedeelte niet veel exegetisch werk te verrichten om het voor elkaar te krijgen dat het verklaart dat God soeverein is. Zodra je zover bent dat je erkent dat God in de hemel is en doet waar Hij maar zin in heeft, dan is de zaak besloten.

Als dit nu het enige vers zou zijn om mee te werken dan had ik nog een aardige klus om de hele Bijbel door de mal van dit ene vers te persen. Maar er zijn zo verschrikkelijk veel meer.

Psalm 135: 5-6 Ja, ik weet, dat Yahweh groot is, dat onze Adonai boven alle Elohim is. Yahweh doet al wat Hem behaagt [alles waar Hij zin in heeft] in de hemel en op de aarde, in de zeeën en alle waterdiepten;
Nou, daarmee is echt elke plek wel benoemd: Hemel, aarde, in de zee en in de waterdiepte. Op al die plekken doet onze God alles waar Hij maar zin in heeft. Begrijp je de grootsheid hiervan?

God had plezier om jou en mij te scheppen. God had plezier om jou en mij te redden. Voor God is elk mens ook uitermate waardevol. Hoe waardevol elk mens is bekijken we in de volgende stuk in deze serie.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Een Constitutioneel God // Volgende