U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Wijnstok

Het was acht jaar nadat ik tot persoonlijk geloof in de Heer Jezus was gekomen, dat ik de eerste vage blik kreeg op genade voor het praktische geloofsleven. Het zicht was nog vaag omdat ik nog veel Bijbelgedeelten niet kon plaatsen en altijd nog een bepaalde verantwoording van mijn kant zag in dat proces.

Eén van de liederen die me in die tijd de ogen opende was ‘De Wijnstok’ van Huub Oosterhuis. Het lied was vrijwel een woordelijke weergave van Jezus eigen uitspraak:
Johannes 15: 1 Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de landman.
Johannes 15: 4-5 Blijft in Mij, gelijk Ik in jullie. Evenals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet aan de wijnstok blijft, zo ook jullie niet, als jullie in Mij niet blijven. Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken. Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht, want
zonder Mij kan je niets doen.

Zonder Mij kan je niets doen.
Het was de Heer Jezus die voor mij de bron van het leven was. Gulzig genoot ik met volle teugen van de genade, waar ik enig zicht op had gekregen.

Huub Oosterhuis vertolkte het zo:
Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier
Gij zijt de ranken, dus blijf in Mij, Ik blijf in u
Dan vindt gij vruchten hier.

Ik wist destijds niet of Huub Oosterhuis de reikwijdte die ik hierin ontdekt had zelf ook kende. Van Machtelt, mijn vrouw, wist ik dat Huub onderdeel was van de Ekklesia Gemeente in Amsterdam met Pater van Kilsdonk in de leiding. Ze begonnen weer zelfstandig de Bijbel te onderzoeken.

Ook wij waren alleen maar een handjevol mensen die opnieuw de Bijbel waren gaan lezen en daardoor als een nieuwe schat de genade voor de praktijk ontdekten. Dat leek een beetje verwantschap.

Hoewel die Ekklesia Gemeente beweging veel uitgetreden priester heeft voortgebracht hebben de liederen van Huub Oosterhuis nu al tientallen jaren een vaste plek verworven in de diverse traditionele kerken, waaronder de Katholieke Kerk. Opvallend is dan ook dat nu blijkt dat de Bisdommen bezig zijn alle hedendaagse Nederlandse liederen onder censuur te plaatsen. De liederen van Huub voorop.

Elke groepering heeft recht op zijn eigen regels en wetten totdat ze eraan ten gronde gaan. Toch moest me even van het hart hoe zo’n eenvoudig lied voor een eerste ontwaken bij mij gezorgd heeft om zicht te krijgen op Gods overvloeiende genade.

Nog altijd mag dit mijn leidraad zijn: ‘Zonder Mij [Christus] kan je niets doen’.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende