U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De Boel Bij Elkaar Houden

Volgens de laatste opiniepeilingen van Maurice de Hond heeft de ‘De Boel Bij Elkaar Houden’ koning, Job Cohen, voor een plotselinge zetelaanwas van de PvdA gezorgd afgelopen weekend. Dit zou wel eens kunnen inhouden dat Job Cohen premier van Nederland gaat worden.

Zondag sprak ik met een broeder over de terugloop van bezoekers van onze gemeente en toen maakte de broeder, met lichte ironie, de opmerking dat we misschien iemand nodig hadden die de boel bij elkaar hield. Een soort geestelijke Job Cohen.

Als je de Bijbel opent is het opvallende dat die Persoon er allang is. Bovendien is het ook nog eens zo dat de boel al lang en breed heel goed bij elkaar gehouden wordt. Alleen dat Lichaam heeft niets met ons uiterlijk samenkomen te maken.

Efeze 2: 21 In Hem [Christus] groeit elk bouwwerk, goed ineensluitend, op tot een tempel, heilig in de Here,

In Christus zijn we prima bij elkaar gehouden. We zijn tot één geheel samengevoegd. Dit ‘goed ineensluiten’ van de boel, die de Gemeente is, is één solide hechte eenheid.
Diep op het werkwoord in het Grieks ingaan voert te ver, maar het begint met een heel bekend voorvoegsel ‘sun’, dat ‘samen met’ betekent.

Dit woordje wordt voortdurend gehanteerd om onze eenheid met Christus aan te geven.
We zijn:
‘Samen met’ Christus gestorven
‘Samen met’ Christus begraven
‘Samen met’ Christus opgewekt
‘Samen met’ Christus gezeten in de hemelse
Hier zijn we samen met Christus goed aaneengesloten.

In het volgende vers wordt dit werkwoord nog eens herhaald en komt er ook een nieuw, interessant werkwoord bij die aantoont dat God zelf de boel bij elkaar houdt.

Efeze 4: 16 Aan Hem [Christus] ontleent het hele lichaam als een welsluitend geheel en bijeengehouden door de dienst van al zijn geledingen naar de kracht, die elk lid op zijn wijze oefent, deze groei van het lichaam, om zichzelf op te bouwen in de Geliefde.

In Christus zijn wij een welsluitend geheel. Maar ook het functioneren van alle leden met elkaar houdt de boel (Het Lichaam van Christus) bij elkaar. We houden elkaar bijeen, maar de bron wordt ontleend aan Christus, het Hoofd. Zo werkt genade in het Lichaam. Het is het Hoofd die Zijn werken werkt in elk lid tot één perfect geheel.

Ook dit werkwoord ‘bijeenhouden’ heeft weer dat voor Efeze en Colosse unieke voorvoegsel ‘sun’. Opnieuw wijst ook dit dus weer op hetgeen wij geworden zijn ‘samen met’ Christus. De tweelingtekst van Efeze 4: 16 vinden we in Colosse en ook daar komt ditzelfde werkwoord weer naar voren.

Colosse 2: 19 Het hoofd [Christus], waaruit het hele lichaam, door pezen en banden ondersteund en samengehouden, zijn goddelijke groei ontvangt.

De boel wordt samengehouden. Door Wie? Door het Hoofd, Christus. Genade werkt in jou en mij Zijn goddelijke groei.

Misschien hebben we voor een bepaalde samenkomst een geestelijke soort Job Cohen nodig. Voor de werkelijkheid van het Lichaam van Christus hoeven we niet meer verder te zoeken. Christus zelf is degene die de boel bij elkaar houdt. Zo ziet genade ons in het Lichaam. Zo mogen we dankzij genade ook elkaar zien.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende