U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Verkondigen, Aandringen en Weerleggen.

2 Timotheus 4: 2 verkondig het woord, dring erop aan, gelegen of ongelegen, weerleg, wijs terecht en bemoedig met alle lankmoedigheid en onderrichting.

We zagen gisteren het masochistisch trekje van godsdienst. Godsdienstige oren hunkeren ernaar gekieteld te worden. Nou geeft Paulus aan dat wij juist bij dit vrome godsdienstige publiek de boodschap van genade mogen verkondigen, mogen blijven aandringen, terechtwijzen en bemoedigen.

We mogen dus telkens de confrontatie blijven zoeken met de godsdienst om het de vrije, onvoorwaardelijke liefde en genade voor te houden.

Wat houdt die boodschap van genade in bij die godsdienstige wereld?
Efeze 1: 3 Hij heeft (ook hen) met alle geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend heeft in Christus.
Efeze 1: 4 Hij heeft
(ook hen) in Hem uitverkoren voor de grondlegging der wereld,
Efeze 1: 4
(Zijn doel is dat ook zij) heilig en onberispelijk zouden zijn voor zijn aangezicht in de Geliefde

Efeze 1: 6 Hij heet (ook hen) begenadigd in de Geliefde.
Efeze 1: 7 En in Hem hebben
(ook zij) de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen,
Efeze 1: 7-8 De rijkdommen van zijn genade, welke Hij
(ook hen) overvloedig heeft bewezen.
Efeze 1: 10 (Hij zou) al wat in de hemelen en op de aarde is
(dus ook hen) onder één hoofd, dat is Christus, samenvatten,

Slechts een greep uit de boodschap van Gods rijkdommen van genade ook voor een godsdienstige wereld. Godsdienst wil iets doen om aangenaam te zijn voor God. Die boodschap bevestigen aan hen, kietelt hun oren. We hebben echter geen boodschap die hun oren kietelt.

We hebben een boodschap dat ze al lang en breed aangenaam zijn voor God in Christus. Dat is een boodschap van genade. Paulus wijst ons erop dat juist bij die verwende oortjes wij alleen deze boodschap hebben. Verkondig dat woord.

Welke boodschap hebben wij dus bij een gehoor van werkers en doeners, bij hel en verdoemenis gelovigen, bij hen die slechts aan een voorwaardelijke redding geloven, bij hen die rekenen op loon naar werken? Welke boodschap anders dan genade en genade alleen!

Jij bent aangenaam in de Geliefde! Je kan je hele leven dus verder op je achterwerk blijven zitten zonder ooit nog iets nuttigs te doen zonder dat dit verder ook maar iets verandert aan jouw aangenaam zijn voor God in Christus Jezus.
Dat kietelt je oren niet hè?

Je vindt het zelfs onverantwoordelijke woorden. Daar krijg je volgens jou een slappe christenheid van. Zie jij dan misschien niet Christus zelf over het hoofd die jouw leven is? Ik stel het juist zo scherp om jou te doen nadenken over wie Christus is en wat Hij als jouw leven wil uitwerken in jou.

Niets! Niets!! Echt niets!!! Echt helemaal niets kan jou aangename positie voor God in Christus in gevaar brengen!!!!
Okay, je kan voor de rest van je leven voor altijd in je stoel blijven hangen. Je kan op beide handen en voeten verder door het leven blijven kruipen. Je kan wormen als ontbijt nemen. Je kan je kleren binnenstebuiten gaan dragen. Je kan de helft van je hoofd kaal laten scheren en aan de andere helft een Afro-kapsel nemen.

Ik ben er zeker van dat jij deze lijst met idioterieën vast nog mooier weet uit te breiden, maar dat zal het feit dat jij aangenaam bent voor God nooit en te nimmer in gevaar brengen.

Het nieuwe leven, dat Christus is, is niet jouw of mijn verantwoordelijkheid. Met die verantwoordelijkheid kan je natuurlijk lekker je oren kietelen. Het betekent echter niets voor God. Het nieuwe leven is Christus zelf en Gods genade is dat Christus zelf dat nieuwe leven ook zal gaan uitwerken.

Wat een heerlijke boodschap om te mogen verkondigen, ook al kietelt het geen enkel verwend oortje.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende