U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Genade Na Drankmisbruik

De Telegraaf kwam woensdag 24 februari j.l. met het volgende bericht:

‘Het hoofd van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), bisschop Margot Kässmann, stapt op. Zij trekt daarmee de consequenties uit haar aanhouding wegens alcoholgebruik.
Kässmann, leider van de 25 miljoen Duitse protestanten en bisschop in Hannover, maakte haar vertrek woensdagmiddag bekend. Ze werd afgelopen weekeinde in Hannover dronken achter het stuur aangetroffen. „Ik heb een grote fout begaan”, aldus de geestelijk leider.’

Ze is zelf afgetreden. Je zou kunnen zeggen dat dit een zelfoordeel is. Het is echter een feit dat iets dergelijks een hoge functionaris binnen de kerk altijd achtervolgt. Het oordeel ligt telkens op de loer.

Wat een verschil met de omgang van genade die God hanteert. Iemands functioneren is bij God niet gelijk stilgelegd bij de eerste de beste fout. Zelfs de zoveelste grofste fout zet iemand in Gods omgang met de mens niet stil.

Noach werd de vader van de mensheid, ondanks een laveloze start nadat God hem en zijn gezin genade had betoond. Gods genade bleef doorgaan, ook na die grote dronkenschap van Noach.

David had een belangrijk legeroverste de dood ingejaagd om overspel te kunnen plegen met diens vrouw. Twee gigantische missers in één klap. God blijft ondanks alles David Zijn genade bewijzen. De dienst van David als Koning ging zelfs nog een glorierijke periode in.

Het is niet Gods genade dat een bepaalde dienst stillegt. Het is het menselijk oordeel dat dit doet. Deze mevrouw Kässmann ken ik niet. Is ook totaal oninteressant voor Gods genade om toch door te stromen. Ik begrijp ook niets van een functie als bisschop van een Evangelische Kerk. Is ook totaal oninteressant voor Gods genade om toch door te stromen.

Ook al zou ik nog zo’n sterk oordeel hebben over haar persoon, haar functie en haar functioneren, dat verandert Gods altijd doorgaande genade niet.

Misschien is het zelfs wel zo dat voor deze mevrouw Margot Kässmann nu pas echt Gods dienst in haar leven begint. Telkens wanneer genade een kans krijgt in het leven van een mens gaat het nieuw leven werken. Het leven van de opgestane Heer werkt Gods genade uit in een mens. Die genade wens ik mevrouw Kässmann ook van harte toe.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende