U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Normen & Waardemeter

Je hebt waardemeters, maar heb je ook normen en waardemeters? Ik kwam tot die vraag toen ik las dat je in Rotterdam een herriemeter in je huis kan laten plaatsen. Best handig hoor. Dan weet je tenminste zeker dat je buren over de genormeerde limiet heengaan.

Eerst werd je echt helemaal gek van de herrie zonder enige aanwijsbare reden. Nu kan je zo die reden aanwijzen:

Kijk, ik heb nu het recht om helemaal doorgedraaid van lotje getikt te zijn. Nee, echt! De meter wijst twee normen en waardegraden boven de limiet aan.’

Zo kan je toch nog veel nauwgezetter erop letten of je ’s morgens wakker wordt van de heerlijke kalme rust die je tegemoet komt, of dat het de over alle normen en waardegrenzen heen krijsende haan is die je zo vroeg al uit de veren kraait.

Nu kan je tenminste definitief nameten of dat zenuwachtige wegbijten van je ontbijt ontstaat vanwege de veel te hoog opgekrikte volume van ‘Goedemorgen Nederland’ bij de buren of dat dit je gebruikelijke ochtendtik is.

Nou, die normen en waardemeter komt geweldig goed van pas als om tien uur ’s morgens al de eerste buren beginnen aan hun door de straat over en weer kerende conversaties, waar soms ook nog eens extra kracht aan wordt toegevoegd om boven het gewone straatverkeergeluid uit te komen.

Aha, alweer een paar streepjes boven het geijkte normen en waardepijl.’

Het zenuwstelsel heeft al een behoorlijk aantal stevige optaters opgelopen door het telkens opnieuw moeten constateren van die verschrikkelijke overschrijdingen van de juiste normen en waardegrens als het eindelijk twaalf uur is geworden en de maandelijkse test van de sirenes op de eerste van de maand begint.

Luid schreeuwend en slingerend met jouw normen en waardemeter ren je het huis uit. Zonder uit te kijken werp je jezelf de straat op. Gillend sta je midden op de verkeersweg zonder op het toestormende verkeer te letten. Eén klap en een weldadige rust maakt zich van je meester.

In het ziekenhuis kom je bij. Je bent verbonden aan allerlei metertjes en toestanden, maar waar is je normen en waardemeter? Gelukkig, hij is onherstelbaar kapot. Wat een rust!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende