U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Genade Is Oneerlijk

Veel mensen hebben moeite met genade. Heel begrijpelijk. Het is gewoon oneerlijk.
Heeft genade nou de schijn tegen zonder enige zinnige beperking onverschillig en in het wilde weg uitgestrooid te worden door de hemelse Vader? Is dit echt alleen maar schijn of strooit Vader Zijn genade ook inderdaad maar lukraak in het rond?

Die genade deugt echt niet als je er de liniaal van menselijk oordeel overheen legt. Tenslotte mag je van een eerlijk God toch wel enige eerlijkheid verwachten, toch? Eerlijk is eerlijk! Van God mag je toch ook wel enige mensenkennis verwachten, toch?

Geef de mens een pink en ze grijpen de hele hand. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Wie zich brandt moet op de blaren zitten. De mens leert van zijn fouten.
Let er toch eens op welke boodschap je overbrengt met die overdaad aan genade!

Jezus zelf leek zich hier tijdens Zijn aardse dienst totaal niet om te bekommeren. Zijn liefde en genade stroomde ombeperkt en onbegrensd naar mensen toe waar je het allerminst zou verwachten. Daarmee ergerde Hij de zelfvoldane godsdienst van Zijn tijd op gruwelijke wijze omdat hun gevoel van rechtvaardigheid met voeten getreden werd. Maar Jezus kon niet zo echt zitten met wat zij ervan vonden.

Het waren trouwens niet alleen Zijn daden, waar de godsdienst problemen mee had. Ook de boodschap die Hij bracht klonk regelrecht vals in hun oren.

De gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard, zoals je die kan vinden in Mattheus 20, leverde in de oren van de eerlijke godsdienst ook grote problemen op.

Je had de harde zwoegers die zich de hele dag in de hete zon hadden afgepeigerd. Daar kon je nog eens bewondering voor hebben. Dat is je ware werklust waar het land het van moet hebben.

Daarnaast heb je die lijntrekkers, die de hele dag wat rondlummelen. Ze verdoen hun tijd en op het allerlaatste moment, als de zon niet meer zo heet is, springen zij ook nog wat bij.

Beide groepen kregen precies dezelfde uitbetaling. Die luilakken kregen niets minder dan die harde werkers die zich de hele dag in die verzengende hitte uit de naad hadden gewerkt. Kom op zeg! Wat is daar nou eerlijk aan?

Dan heb je nog dat verhaal van die verloren zoon (Lukas 15: 11-32)! De ergste nachtmerrie voor een godsdienstig ijveraar.

Zo’n vogel die zijn hele leven vergooid heeft in een waas van drank, drugs en vrouwen. Pas als hij zijn laatste cent verdronken heeft, dan denkt hij weer aan Vader. Hij wil wel voor een minimumloontje voor Vader gaan werken.

Iedereen weet inmiddels hoe dit allemaal afloopt. Vader overlaadt Zijn zoon met alle rijkdommen. Niks: boontje komt om zijn loontje. Niks: op de blaren zitten. De naar varkens stinkende zoonlief wordt stilgezet in een innige omhelzing. Nog voor hij zijn zonden kan vermelden of vergeving kan vragen zijn al die zonden al helemaal van de baan.

De zoon is niet alleen vergeven. Hij deelt in al de heerlijkheden van Vader. De gril wordt klaargezet. Familie en vrienden worden opgetrommeld. De JHHB (Jeruzalem HipHop Band) zet in en het wordt één groot feest.

Geeft zo’n verhaal nou niet de verkeerde boodschap af? Nee, zegt de God van alle genade. Nee, zegt de Redder van de wereld. Het geeft precies de juiste boodschap af!

Die boodschap is: ‘Het doet er totaal niet toe hoe triest jij eraan toe bent, hoe diep gezonken en hoe ver je ook weg mag zijn, Ik hou van je, Ik kies voor jou, Ik accepteer je volkomen zoals je bent, Ik maak je nieuw.

Genade toont wie God is: Onbeperkte Liefde, Onbegrensde Genade. Het toont ons zijn idiote, belachelijke, onlogische, buitensporige, liefhebbende genade.

De zelfgenoegzame massa mag nu verder haar mond houden. Christus is Christus en Hij zal echt niet veranderen om aan jullie maatstaven te voldoen. Gelukkig niet! God zij dank!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende