U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Wizard Of Oz

O, nee hè! Help! Help! Alsjeblieft, iemand! Help!!!

Bij sommige evangelisten weet je gewoon niet of je moet lachen of huilen.

Volgende week zondag gaat de preek over de gevaren van Bambi.

Met zulke verkondigers heb je helemaal geen duivel meer nodig. Heb je geteld hoe vaak hij het over de Heer had? 0,00000000000 maal.

Tegenover genade staat niet de wereld. Tegenover genade staat godsdienst.
Hier hebben we godsdienst bij de staart in zijn puurste vorm: ‘Wij houden ons rein. Wij zijn beter dan de rest. O, hoe afgrijselijk slecht is de rest! Kijk naar ons. Zo hoort het.’

Ik weet dat er in de tachtiger jaren op precies dezelfde manier voor de groep REM gewaarschuwd werd. Als ik hun teksten lees en hoor hebben ze een behoorlijk gezond antwoord.

Ik heb mijn religie een tijd terug verloren. Het gaat nu stukken beter met me.

Religio’ is een Latijns woord dat letterlijk ‘verplichting’ betekent. Het is afkomstig van het werkwoord ‘religare’, dat ‘vastbinden’ betekent.

De oorsprong van het woord ‘religie’, oftewel godsdienst geeft gelijk ook haarfijn het grote probleem, dat ‘Godsdienst’ heet, weer. Godsdienst bindt mensen vast. Het verplicht hen tot bepaalde gedragscodes van normen en waarden.

Historisch heeft het woord alles te maken met de afgoden die hier vroeger gediend werden. Een erfenis van christelijke cultuur in Nederland waar nog altijd mensen trots op zijn.

Het blijde nieuws van vrije, onvoorwaardelijke genade is dat het volbrachte werk van Christus ons eens en voor altijd volkomen bevrijdt van godsdienst. Elke band die ons boeide wordt verbroken. Elke verplichting wordt van onze schouder afgenomen. Doen we niets meer? O ja! En nee!

Fipipi 2: 13 God is het, die om zijn welbehagen zowel het willen als het werken in jou werkt.
We doen dus van alles, maar het is Zijn verantwoordelijkheid. Wat een genade!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende