U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Gewezen Evangelisch Gifmenger

Hier volgt een vrij onbekend gedeelte uit het Oude Testament, dat me weer terug doet denken aan het geestelijk voedsel dat ik in het verleden ook als de evangelische boodschap aan velen heb voorgezet.

2 Koningen 4: 38-40 Toen Elisa naar Gilgal terugkeerde, was er honger in het land. Terwijl de profeten voor hem zaten, zei hij tot zijn knecht: Zet de grootste pot op en kook moes voor de profeten.
Daarop ging er één naar het veld om groenten te plukken; en hij vond een wilde slingerplant en plukte daarvan wilde kolokwinten, zijn kleed vol. Toen hij teruggekomen was, sneed hij die in stukjes in de moespot; want zij kenden ze niet. Vervolgens schepte men voor de mannen op om te eten.
Zodra zij van het moes hadden gegeten, schreeuwden zij het uit: De dood is in de pot, man Gods! En zij konden het niet eten.

Dit tekent zo perfect wat ik vele jaren gedaan heb en veel hedendaagse evangelisten nog altijd zondag aan zondag hun medegelovigen aan voedsel voorhouden. Een boodschap van genade aangelengd met de wilde kolokwinten van menselijke godsdienst.

Godsdienst komt uit wilde grond, waar genade niet groeit. Genade groeit in de hof waar God zelf de enige Tuinman is. Godsdienstige activiteitendrang is een wilde plant die zodra het met een voorzichtige poging tot genade vermengd wordt het de das omdoet. Het wordt een giftig brouwsel dat zondag aan zondag vanaf de kansel uit de dode pot geserveerd wordt.

De onderliggende gedachte van elke godsdienst is menselijke prestatie. Het maakt niet uit of het een wilde stammendans tot eer van de vuurgod is of dat het een evangelische opwekkingsdienst is om God te imponeren. Ik kan je verzekeren: God is niet onder de indruk! Het enige waarover Hij dolenthousiast wordt is Zijn Zoon en het geloof van Zijn Zoon.

Echte onvoorwaardelijke genade kan niet vermengd worden met godsdienst omdat werkelijke genade godsdienst uitsluit. Elke menselijke prestatie om gered te worden, daar rekent genade met één streek mee af. Elke menselijke prestatie van een gelovige om heilig te leven, ook daar rekent genade zo mee af. Elke menselijke prestatie van een gelovige om loon te verdienen, daar laat genade niets van heel.

De prediking van een mengsel van een genadepoging met godsdienst is de dood in de pot. Er moet weer een zuivere boodschap komen.
2 Koningen 4: 41 Hij zei: Haal dan meel. En hij wierp het in de pot en zei: Schep op voor het volk, opdat zij eten. Toen was er niets kwaads meer in de pot.

Meel. Het is de tarwekorrel die gestorven is en daarna is opgestaan uit de dood. Het is het voedsel dat het volk Israël pas kreeg toen ze het beloofde land binnentrokken. Dat is een plaatje van de opgestane Christus in de hemelse gewesten.

Christus is de tarwekorrel die de dood heeft overwonnen en ons geplaatst heeft in de hemelse in Hemzelf. Die rijke boodschap van genade doet dit dodelijk, giftig mengsel van een poging tot genade met godsdienst volkomen teniet.

Zo krachtig greep God ook in op de boodschap die ik bracht. Wat heerlijk om nu onder te mogen gaan in die overvloeiende rijkdommen van Gods genade. Die onvoorstelbare vrijheid is kant en klaar voor echt elk persoon, ongeacht of die nou godsdienstig is of daar totaal niets mee heeft. Dat is genade!

Een prediking door André Piet hierover vind je als je hier clickt
Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende