U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Miljonair Geeft Alles Weg

Op de nieuwssite van België HLN.BE was het volgende opvallende bericht te lezen:

De schatrijke Oostenrijkse zakenman Karl Rabeder (47) schenkt drie miljoen euro aan de armen en wil het voortaan zelf rooien met amper 888 euro per maand. "Mijn fortuin heeft me nooit gelukkig gemaakt", geeft hij als verklaring voor zijn plotse gulheid. "Ik wil finaal niks meer overhouden, helemaal niks", zei hij aan de Daily Telegraph. "Geld werkt contraproductief, het houdt geluk tegen."

Rabeder verkoopt zijn villa van 1,6 miljoen euro. Het optrekje is gelegen aan een meer, heeft een sauna en een spectaculair uitzicht op de Alpen. Ook zijn boerderij in de Provence in Frankrijk doet hij van de hand.

Zijn collectie van zes zweefvliegtuigjes, zijn luxewagen, zijn dure meubels en zijn zaak -  samen goed voor een fortuin drie miljoen euro - werden al verkocht. Het geld gaat naar weeshuizen en andere liefdadigheidsprojecten in Zuid-Amerika.

"Ik kwam op dat idee een paar jaar terug, op vakantie in Hawaii. Ik kan niet wachten tot ik echt van al mijn bezittingen af ben. Ik heb er tot nu over gedaan om te beseffen dat ik geen geld nodig heb. Sinds ik mijn bedrijf verkocht in 2004, heb ik al heel wat projecten met weeskindjes gesteund in Centraal- en Zuid-Amerika.”

Rabeder woont intussen in een kleine flat met twee kamers in Innsbruck. Hij is gescheiden en leeft van 888 euro per maand. "Het ergste dat mij zou kunnen overkomen, is dat ik er ergens een kleine job moet bijpakken om rond te komen."

Tot zover dit nieuwsbericht.
Als mens hebben we de neiging dit onder de noemer van onvoorwaardelijke liefde te scharen.

Menigeen kijkt tegen zo’n persoon op. Nou is het niet mijn doel om me kritiek of een oordeel over Karl Rabeder aan te matigen. Dat dient nergens toe.

Ik moest echter denken aan een Bijbeltekst:
1 Corinthe 13: 3 Al ware het, dat ik al wat ik heb tot spijs uitdeelde, en al ware het, dat ik mijn lichaam gaf om te worden verbrand, maar had de liefde niet, het baatte mij niets.

Met alles uit te delen tot op de laatste vezel van ons bezit zijn we toch nog altijd niet aan de liefde toegekomen. Liefde is niet een actie, het is niet een daad, het is niet een prestatie, liefde is een Persoon.

Ik moet eerlijk zeggen dat deze multimiljonair wel degelijk mijn sympathie heeft gewonnen. Wat ik hem echter ten zeerste toebid is dat hij Gods onvoorwaardelijke liefde en genade mag leren kennen. Die rijkdommen van genade overstijgen al onze schijnbare onbaatzuchtige daden en prestaties.

Lukas 18: 18 Een hooggeplaatst man vroeg Hem: Goede Meester, wat moet ik doen om het leven van de aioon te beërven?
Deze rijke hooggeplaatste zocht een prestatie om het ware leven te krijgen: ‘Wat moet ik doen’. Had hij net als deze rijke Oostenrijker zijn rijkdom als een last ervaren, dan had hij die prestatie nog kunnen leveren ook. Hij kon het echter niet.

In het volgende hoofdstuk wordt Zacheus overladen met Gods onvoorwaardelijke rijkdommen van genade en wat gebeurt er?
Lukas 19: 8 Zacheus zei tot de Here: Zie, de helft van mijn bezit, Here, geef ik de armen, en indien ik iemand iets heb afgeperst, vergoed ik het viervoudig.

Hier gebeurde het gewoon, niet om echt leven te ontvangen dankzij die goede daad, niet om gelukkig te worden door die goede daad. Genade had zijn leven op de kop gezet en genade werkt dan ook door.

Dat is Liefde die dringt, dat is de opgestane Christus die Zijn werk doet in elk persoon die genade ontvangt.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Vervolg