U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

De gruwel van Wetticisme

De volgende Video is behoorlijk heftig. Als je dus iets te gevoelig bent, zou ik je adviseren hem over te slaan.

Dit is maar één scene uit de film ‘Misery’, met Kathy Bates en James Cann als hoofdrolspelers. Het voert te ver om het hele verhaal hier weer te geven.
Het komt er in het kort op neer dat Ann Wilkes zich ontfermd heeft over Paul Sheldon. Paul heeft een auto-ongeluk gehad, waarbij hij kreupel is geraakt. Ann kent Paul als de auteur waar zij al jaren de grootste fan van is. Zij ziet het als een Godsgeschenk dat zij hem mag verzorgen.

In de clip is het overduidelijk dat het niet zo geweldig uitpakt voor Paul. Nadat ze hem vertelt hoeveel ze van hem houdt, beukt ze met een stevige hamer op zijn beide enkels. Verzorgende liefde?

Wat schuift dit plaatje makkelijk in het beeld van de wettische zorg die uit naam van de liefde van God in veel kerken op gelovigen wordt toegepast. In woorden staat liefde voorop. Alles wordt gedaan voor het bestwil van de slachtoffers. Aan de oppervlakte is het een toonbeeld van liefdevolle zorg. De liefde van de dwangbuis.

Wie probeert te ontsnappen aan de onderwerping van ‘de regels van het huis’ wordt gekluisterd aan het blok. Natuurlijk allemaal ‘in liefde’. Veel christenen hebben zo geleden onder het godsdienstige misbruik van de wettische bediening dat ze ook niets meer willen (kunnen) weten van het vrije leven uit genade.

In onze eigen omgeving (Gouda) spugen letterlijk velen op de boodschap van het blijde nieuws van onvoorwaardelijke genade omdat in hun achterhoofd de herinnering aan het godsdienstig misbruik levend is. Ze kunnen de wandel in genade niet genieten omdat ze kreupel geslagen zijn.

Eén advies, mocht je in de kerk van dominee Ann vertoeven: Ren!!! Ren voor je leven!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende