U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Aanbidding In Nieuwe Vorm

Het Evangelisch Werkverband vindt bij monde van Hans Eschbach dat de kerk ernst moet maken met nieuwe vormen van lofprijzing en aanbidding.

Dit was te lezen in het februarinummer van het blad ‘Uitdaging’.

Er is op 6 maart a.s. hier special een studiedag voor belegd. Onderwerpen als ‘evangelische liturgie in de protestantse kerk’, ‘lofprijzing & aanbidding’, ‘persoonlijke voorbede in de kracht van de Heilige Geest’ en ‘muzikale begeleiding van de samenzang met een praiseband’ komen die dag allemaal voorbij.

Nou heb ik totaal geen enkele behoefte om één bepaalde muziekstijl boven een andere te stellen. Het kerkorgel is uiteindelijk van origine ook alleen maar een kermisattractie. Daar is op zich niks heiligs aan. Op een gitaar jengelen heb ik inmiddels ook al decennialang volgehouden. Maar we moeten dan wel doorhebben dat dit uitsluitend enkel en alleen gebruiksmiddelen zijn.

Ik heb een tijd gehad dat ik het idee had dat ik het beste kon aanbidden via countrymuziek. Dat was in de tijd dat ik nog totaal niet doorhad wat aanbidding feitelijk is. Ik dacht dat het een prettig gevoel was bij liederen die uiten hoeveel je van de Heer houdt. Dit heenwerken naar een kick heeft echter niets met aanbidding te maken.

Laat ik gelijk zeggen dat er geen enkele zonde ligt in het kicken op orgelmuziek of een praiseband. We mogen volop genieten van alles wat God geeft. Dankzij Gods genade zijn we vrije, blije kinderen van Vader. We houden ons echter voor de gek als we dit het stempel ‘aanbidding’ meegeven.

Wat ‘aanbidding’ wel is doe ik graag uit de doeken in mijn serie ‘Genade A.B.C., waar ik inmiddels al een serie artikelen over dit onderwerp heb staan. Als je hier clickt komt die serie naar voren.

Aanbidding is zoveel meer dan een kick. Het is alles wat de Heer zelf bewerkt heeft en nog altijd bewerkt. Hij bewerkte het in het offer dat Hij bracht en in Zijn overwinning over zonde en dood.

Hij bewerkt het nog altijd dagelijks in en door jou en mij om Vader volmaakt te verheerlijken.

Die zuivere aanbidding is niets materieels. Vandaar dat de Heer bij de Samaritaanse vrouw niet wees op de Tempel of hun bouwwerk. Hij wees op het aanbidden in geest en waarheid. Als het niet de Tempel of het bouwwerk van de Samaritanen is, dan is het dus ook niet het kerkgebouw van welke denominatie dan ook dat iets met aanbidding te maken heeft.

Niet het orgel, maar de Heer heft de lofzang aan.
Psalm 22: 22 Zo zal ik Uw Naam mijn broederen vertellen; in het midden van de gemeente zal ik U prijzen.

Niet de praiseband, maar de Heer heft de lofzang aan.

De Heer zet de aanbidding in. Hij werkt door Zijn genade dat in jou. Hij werkt dat door Zijn genade in mij. Ongeacht de aardse plek. Als genade werkt draait het om wie we in Christus zijn.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende