U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Wat God Nu Wel Of Nog Niet Doet

Ik heb heel weinig met verhalende boeken. Eén boek is daar een schitterende uitzondering op. Dat is ‘De Kronieken Van Narnia’ door C.S. Lewis. Die kronieken sluit Lewis af met een apart boek ‘De Laatste Strijd’. In dat boek belanden Lucy, Peter en Edmund op een bijzondere plek, die de Nieuwe Schepping heet. Dat is een plek vol schoonheid, vreugde en licht. Het is in één woord adembenemend.

Toen Lucy, Peter en Edmund daar zo aan het genieten waren, zagen ze een groepje dwergen ineengedoken bij elkaar zitten. Het spatte er vanaf. Deze dwergen waren in de verste verte niet aan het genieten. Het leek alsof ze niet eens beseften op wat voor grandioze plek ze zich eigenlijk bevonden.

Het punt was dat deze dwergen in een stinkend smerige, donkere stal gevangen hadden gezeten totdat Aslan hen bevrijdde. Aslan redde hen van die gevangenschap en plaatste hen midden in deze heerlijke schoonheid van de Nieuwe Schepping.

Ze hadden strakblauwe luchten, groen gras en frisse lucht om overvloedig van te genieten. Maar die dwergen konden eigenlijk niet genieten. Praktisch geloofden ze namelijk nog helemaal niet dat ze vrij waren. Dicht op elkaar gedrongen hadden ze hun eigen hoekje gevonden.

Lucy was er behoorlijk van ondersteboven en zocht haar toevlucht bij Aslan. Ze vroeg Hem of Hij niet iets kon doen om deze dwergen te helpen. ‘Ik zal je laten zien wat Ik nu wel al doe, maar ook wat Ik nog niet doe’, antwoordde Aslan. Direct werden er schalen vol met de heerlijkste maaltijden aangerukt, vlees en groente in overvloed, een heerlijk geurend banket. Ook kreeg iedere dwerg een drinkbeker gevuld met de heerlijkst denkbare wijn.

De dwergen doken onmiddellijk bovenop dit feestmaal, dat Aslan had geregeld. Gelijktijdig begon echter ook het geklaag en gezeur. Glashard ontkenden ze gewoon het hele weelderige feest dat voor hen was aangericht! Gebrom en gemopper weerklonk over die ellendige gierstank op dit weiland dat ze al die tijd maar moesten zien te harden. Ze kankerden een eind weg over het hooi en de koeienstront dat ze te eten kregen. Ze jammerden over het smerige water uit de dierentrog. Het was toch echt de allerbeste rode wijn!

Nadat Lucy, Edmund en Peter dit trieste tafereel een tijdje hadden gadegeslagen, begon Aslan hen uit te leggen dat deze dwergen momenteel de werkelijkheid van de Nieuwe Schepping niet konden waarderen omdat ze daar gewoon geen oog voor hadden.

Ze waren dan wel door Aslan bevrijd uit die smerige stal, maar in hun denken zaten ze nog altijd gevangen. Dat was dan ook de reden waarom ze geen genot van hun bevrijding en verblijf in de Nieuwe Schepping hadden.

Galaten 5: 1 Opdat wij echt vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt.
Efeze 1: 17 Opdat de God van onze Here Jezus Christus, de Vader van de heerlijkheid, jou geeft de Geest van wijsheid en van openbaring om Hem recht te kennen: verlichte ogen van je hart,

Jj bent vrij! Christus heeft jou vrijgemaakt. Ook jij die nog altijd volgens de regels van het godsdienstig systeem, waar je uit bevrijd bent, leeft. Jij bent vrij. Je krijgt het meest verrukkelijke van de genade van God, die je je maar kan voorstellen, voortdurend voorgeschoteld.

Maar je kan het niet waarderen. Op jou komt die genade zelfs smerig en stinkend over. Daar waar anderen met volle teugen genieten van de heerlijke vrijheid van Gods genade, daar zie jij alleen maar het gevaar van de meest vulgaire zonde als een logisch gevolg van die genade. Je kan niet anders dan alleen maar ellende zien.

Galaten 5: 1 Laat je niet opnieuw een slavenjuk opleggen.
De boodschap aan jou is niet: Wordt vrij. Alles is door Christus reeds gedaan. Hij laat je zelfs delen in het genot van al Zijn heerlijkheden. Je wordt overstelpt met verrukkelijke genade. Maar je laat je alsof het vanzelfsprekend is opnieuw een slavenjuk opleggen. Jij vindt namelijk dat die vrijheid stinkt. Sleep me a.u.b. weer terug in het gevang! Vandaar deze krachtige oproep!

Misschien is vandaag wel de dag dat de Heer je ogen hiervoor opent. Misschien zie je ineens het dwaze van je argument dat je de godsdienst altijd zo geleerd hebt, dat je nou eenmaal zo bent opgevoed, dat God je nu eenmaal in zo’n kerk geroepen heeft, dat je nou eenmaal regels nodig hebt. Vandaag of morgen zul je de echte vrijheid, die allang jouw deel is in Christus, eindelijk ook eens heerlijk gaan genieten.

God houdt van jou. Hij heeft je aan Zijn hart geklemd en laat je nooit meer los. Of je nou een prestatiegedreven godsdienstfanaat bent, atheïst of iemand die geen enkele uitweg meer ziet uit zijn ellende. God heeft jou zo zielsveel lief en drukt je aan Zijn hart. Dat plekje neem je in. Beste dwergen, geniet ervan!

Gaat God nu wel of niet je ogen hiervoor openen? Vroeg of laat zal Hij het zeker bij een ieder doen.

We hebben nog twee andere Knipoogjes n.a.v. de lotgevallen in de Kronieken van Narnia:
Is Aslan Gevaarlijk?
Prins Caspian

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende