U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Volg Je Hart

‘Bidt voor ons dat we de juiste beslissing mogen nemen!’
Ken je dit verzoek? Iemand krijgt een baan aangeboden, maar nu wordt jouw gebedshulp ingeschakeld voor die extra check of dit wel de wil van God is. Meestal komen ze dan ook nog met de misleidingen van satan aanzetten, om aan te geven hoe makkelijk ze op het verkeerde spoor terecht kunnen komen.

Bekruipt je niet het sinistere gevoel dat hier de loftrompet voor satan weer wordt aangeheven? Centraal staat hier het krachtige geloof in de soevereine leiding van satan in de vorm van misleiding. Uiteindelijk is in dit denken zijn mogelijkheid om ons te misleiden toch zeker veel krachtiger dan Gods leiding in genade?

Angst is de grote drijfveer tot dergelijk godsdienstig gedrag. Angst om onverhoopt toch precies het verkeerde te doen. Zo’n godsdienstige wandel heeft veel weg van schoorvoetend een spookhuis betreden.

Hoe klinkt dit op de tenen lopen? Zo ongeveer:
‘O, bidt alsjeblieft dat ik de wil van God niet voorbijschiet! Satan is zo machtig en zo bedrieglijk! Ik wil toch zo graag midden in het centrum van Gods wil vertoeven! Zo makkelijk maak ik er een bende van en dan sta ik toch echt helemaal buiten de wil van God!’

Ze meten hun schreden met zo’n precisie af alsof elke centimeter iets af zou kunnen doen van de glorie, de heerlijkheid en de macht van Vader. Je zou haast denken dat ze Vader niet echt kenden. Welke plek heeft geloof of vertrouwen in zo’n keuze of zo’n beslissing? Liever doen ze niks dan dat ze de (onmogelijke) kans lopen mis te kleunen.

Het antwoord op dit verkrampte leven is God verrukkelijke overvloeiende genade! Hier komt een plaatje om dat duidelijk te maken:

Jij staat midden op een groot veld. Waar je ook kijkt, overal kan je tot de horizon kijken. Voor je heb je een prachtig uitzicht op de zee. Links van je zie je een bergketen met het reine wit dat je toe glanst vanaf de toppen. Achter je ligt een gigantische weide met een keur aan wilde flora. De wind speelt vrolijk met de overlopende, maar ook soms zeer contrastrijke kleuren. Rechts van je ligt een dicht oud bos, waar het zonlicht prachtig door het gebladerte schijnt. Elke richting op een streling voor het oog.

Romeinen 11:36 Uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen:

Links, rechts, achter of voor. Alles is uit Hem, door Hem en tot Hem. Op elk plekje ben jij dus in het centrum van de wil van God. De gedachte dat achter die zee de plek is van het centrum van de wil van God en dat jij dus de keuze moet maken recht vooruit, die gedachte is prestatiegericht. Jouw keuze en jouw inspanning die richting op zou dan bepalen of je op de goede weg bent. Gods wil is in de zee, op die bergketen, in die wei met bloemen, in dat oude bos en ook midden op dat veld. Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen.
1 Corinthe 1:30 Uit Hem is het, dat jij in Christus Jezus bent,

Het is uit God dat jij in Christus Jezus bent. Overal, waar je ook bent, jij bent altijd in Christus Jezus. Dat is namelijk iets wat uit God zelf voortkomt. Nu jij het aan God te danken hebt dat jij in Christus Jezus bent, nu ben jij in Christus Jezus als je rechtdoor loopt, je bent in Christus Jezus als je naar links gaat, je bent in Christus Jezus als je naar achteren loopt. je bent in Christus Jezus als je naar rechts gaat en je bent in Christus Jezus als je blijft staan. Niet jouw keuze of inspanning bepaalt of je in de wil van God bent. Het is uit God dat jij in Christus Jezus bent.

Genade is het enige antwoord op dit verkrampte leven. Die kramp is namelijk wet oftewel gevangenschap. Die kramp roept steeds: ‘Wel goed opletten dat jij de juiste keuzes maakt. Anders sta je zo buiten de wil van God’.

Bij genade is het een absolute onmogelijkheid buiten de wil van God te staan. Daar zorgt God zelf namelijk voor.

Bij die gevangenschap van wettisch denken ga je helemaal de mist in als je naar het noorden gaat terwijl je naar het oosten had gemoeten. De werkelijkheid is echter de plek die genade wijst. Dat betekent: Of je nou naar het oosten, noorden, westen of zuiden gaat, je bent in de wil van God.

Christus is ons leven. De Heilige Geest leidt ons om Christus in ons uit te leven. De gedachte dat die twee er helemaal naast zitten en dat ik toch heel nauwkeurig moet aftasten of een bepaalde weg wel juist is, is eigenlijk een regelrechte aanval op Christus en de Heilige Geest.

Filippi 2:13 God is het, die om het plezier dat Hij erin heeft, zowel het willen als het werken in jou werkt.

Heb je bepaalde verlangens? Doe maar gewoon wat je wenst. Volg je hart! Met alle plezier heeft God namelijk die wens in jouw gewerkt. Volg gewoon je hart!
Vind jij dit eng? Vind je het volgen van je eigen hart een gevaarlijke zaak? Jij hebt er zelfs een tekst tegen vanuit het Oude Testament? Over dat arglistige hart? Ging die tekst over dat nieuwe leven, dat we nu in Christus hebben ontvangen? Precies! Niet dus!

We gaan nog even naar ons plaatje terug. Je ziet de zee, de bergen, de weide, het oude bos en ook dat middelpunt van het veld. Je verwacht jezelf te zien, maar je ziet daar Christus staan. Heel resoluut stapt hij een bepaalde richting op (voor ons betoog is het nu eventjes totaal onbelangrijk welke richting). Je blijft zoeken. Waar ben ik dan? Dan begrijp je het.
Galaten 2: 20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, dat is, niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij.

Christus loopt naar het strand. ‘Wow’, zeg je, ‘ik heb altijd al van de zee gehouden!’ Daar gaan we ook naartoe’, zegt Christus. Volg gewoon je hart. Ben je nou pas bij het strand in de wil van God? Nee! Je bent er aldoor. Jij bent namelijk in Christus en Christus is in jou.

Heerlijk om zo je hart te volgen.

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende