U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Groffe Ongemanierdheid Of Genade

Onze Nederlandse beschaving lijkt niet zo beschaafd meer. Brutaliteit wordt als respect verkocht. Ongemanierdheid is hot! De grens voor humor lijkt nu wel bereikt. Het blijkt altijd nog groffer te kunnen. Een voorbeeld is de parodie op Sesamstraat, die ik op het internet tegenkwam.

Sesamstraat, Welkom bij sesamstraat! Sesamstraat
Sla je opa neer met een teddybeer/Schiet je oma neer met een jachtgeweer
Bij sesamstraat, bij sesamstraat!

Humor? Ben ik mijn gevoel daarvoor verloren? Je zou als excuus kunnen zeggen dat dit slechts de entertainmentkant van de maatschappij is. Daar worden altijd grenzen verlegd. Okay, maar intermenselijke verhoudingen staan ook op scherp.

Van de wetgevende macht tot de scholen, van de supermarkten tot de keukens, van de praatprogramma’s op TV tot de films en muziek, de toespraken, redevoeringen, gesprekken en discussies, het is allemaal doorspekt met platvloerse, ordinaire gemeenplaatsen en de tegenwoordig o zo noodzakelijke oneliners.

Om de smaak van ons Nederlandse publiek te testen hoeven we alleen nog maar te kijken naar wat na een hele dag debatteren van ons kabinet het acht uur journaal haalt.

Negen van de tien keer is dat een grofgebekte politicus die weer een uithaal naar de één of ander doet. Waar er nog nette politici rondlopen, worden ze afgerekend op hun zogenaamde onzichtbaarheid.

Hedendaagse discussieprogramma’s zijn verworden tot schreeuwwedstrijden. Een over en weer gesprek, waarbij de redelijke en logische uitgangspunten en argumenten tot in de uiterste consequenties van weerskanten worden afgewogen, zo’n gesprek is allang op de rommelzolder verdwenen om een enkele keer in ‘Tussen Kunst & Kitsch’ nog eens aan tafel behoorlijk ondergewaardeerd te worden.

Hoffelijkheid, bescheidenheid, goed gedrag of nederigheid behoort allemaal tot het antieke waardesysteem. Ken je die vrucht van de Geest nog? Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid (oftewel niet snel boos worden), vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Die vrucht van de Geest past totaal niet binnen onze huidige Nederlandse beschaving.

Maar laten we wel eerlijk zijn. Toen Nederland ooit een beschaafd land was, toen paste de vrucht van de Geest ook niet binnen een godsdienstig Nederland, die het zo goed dacht te doen voor God. Vlees en Geest staan nu eenmaal altijd tegenover elkaar.

Nu onze maatschappij zo verruwd is, nu blijft er nog één vraag over: ‘Is De ‘Christelijke’ Godsdienst Daar Ook In Mee Gegaan?’
Het antwoord zal waarschijnlijk de meesten enorm verbazen: ‘Nee!’

Het antwoord is een ontkenning omdat er totaal niets verruwd hoefde te worden in de godsdienst. De godsdienst was altijd al grof schreeuwend en veroordelend. De woedend, razende boodschap van veroordeling, zoals die vanuit heel verschillende godsdienstige bronnen lijkt te komen is slechts een voortdurende herhaling van die oude angstgedrevenheid van godsdienst: ‘Dat iemand ergens zomaar ongestraft met iets weg kan komen’.

In Amerika is recent een onderzoek gedaan naar de kijk die de buitenwereld op christenen heeft. Veruit de meerderheid van jongeren onder de dertig, zowel binnen als buiten de kerk, heeft een sterk negatieve kijk op christenen.

Men kent ze als boze mensen die altijd klaar staan met hun oordeel, huichelaars die zich maatschappelijk uitspreken tegen homos, mensen die makkelijk grijpen naar geweld, die de politiek voor hun extreme standpunten misbruiken en die iedereen tot hun bekrompen denkbeelden willen bekeren.

Door deze beschrijving van mensen die toch net als wij geloven in God en in Jezus kan je behoorlijk gefrustreerd raken. Je kan in de verdediging schieten. Maar laten we eventjes wachten en de TV aanzetten op zulke zenders als TBN, Church Network en dergelijke. Beluister de opeenvolgende dominees eens onbevooroordeeld en eerlijk.

Er komt een stortvloed van ‘opzetten tegen homos en lesbiennes’ over je heen. De oproep van ‘Turn or Burn’, oftewel ‘Bekeer je of brand voor altijd in de hel’. De boodschap van Gods onvoorwaardelijke en oneindige liefde wordt versmoord in een schreeuwende retoriek over oordeel, verdoemenis en hel. Schuldgevoel wordt stevig ingewreven. Het komt op mij over dat de kijk op christenen als boos en veroordelend zo gek nog niet is.

Het is niet mijn bedoeling om christenen op mijn website te kijk te zetten. Daarom sla ik al die verschrikkelijk ellendige natuurrampen over, die door boze evangelisten als de straffende hand van God worden aangeduid. De oorlogen die dit laatste decennium zijn gestart als Gods Heilige Strijd Tegen Terrorisme. Er lijkt binnen de godsdienst geen eind te komen aan de overtreffende trap in grofheid en woede.

Godsdienst predikt wet. Genade kent alleen maar Christus. Godsdienst predikt woede. Genade kent de God van liefde. Godsdienst veroordeelt. God slaat Zijn liefdevolle armen om iedereen heen, ook om de terrorist.

Galaten 5: 22-23 De vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid [oftewel: Traag in het boos worden], vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Tegen zulke mensen is de wet niet.

God plaatst ieder mens buiten wet en in Zijn genade! God plaatst jou buiten die godsdienst in Zijn vrijheid! God plaatst ons dan ook buiten die onbeschaafde beschaving.
Filippi 3:20 Onze politiek is in de hemelen,
Geniet ervan!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende