U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Gods Kadootje: Niet Zien, Toch Geloven

De meeste christenen geloven in Jezus Christus als hun Redder en Heer. De invulling van die termen wil nogal behoorlijk sterk uiteenlopen, maar in elk geval belijdt men te geloven in Jezus Christus als Redder en Heer. Op zich is dat al een gigantisch verschil met ongelovigen. In heel veel gevallen geldt voor die ongelovigen: ‘Zien Is Geloven’.

(Kijk bij de volgende video eerst de hele tijd naar het middelpunt van de ronddraaiende cirkel en kijk daarna naar je linkerhand. Je ziet je hand krimpen. Krimpt je hand ook werkelijk?)

Veel evangelische christenen geloven dat Jezus daadwerkelijk voor hun zonden gestorven is en dat ze door het werk van Jezus Christus met God verzoend zijn. Dat is al weer een enorm verschil met het overgrote deel van de christenheid, dat wel belijdt in het verzoenend werk van Jezus Christus te geloven, maar dat toch niet kan zeggen zelf verzoend te zijn met God. Zij zien in hun eigen werken een voorwaarde om in de toekomst bij God toegelaten te worden. Voor hen geldt voor de verzoening: ‘Zien Is Geloven’.

Onder hen die weten dat ze door het werk van Jezus Christus met God verzoend zijn, lopen er gelovigen rond die de uitspraken van Paulus voor werkelijkheid houden dat ze met Christus gestorven zijn. Zij maken zich daardoor geen zorgen meer over eisen, opdrachten of wetten omdat ze weten dat ze daarvoor dood zijn. Zij maken zich ook niet druk over de zonden omdat ze weten dat ze aan de macht van die zonde afgestorven zijn. Het gros van de evangelische christenen heeft hier erg veel moeite mee. Zij zien toch duidelijke taken die zij voor hun Heer verrichten moeten en zij strijden nog zelf met hun zonden. Wat de wet en de zonde betreft geldt voor hen: ‘Zien Is Geloven’.

(Let bij de volgende video op de twee middelste plaatjes. Ze lijken te veranderen van kleur. Zijn ze daarom ook verschillend van kleur?)

Te midden van die vreemde gelovigen die weten dat ze met Christus gestorven zijn, zijn er ook nog enkelen die er vanuit gaan dat ze zo met Christus versmolten zijn, dat ze helemaal één zijn. Zij gaan ervan uit dat Christus zelf Zijn leven wel door hen heen zal volbrengen en dat zij heerlijk mogen rusten in Zijn genade. Dat gaat zelfs voor hen die weten dat ze dood voor de wet en voor de zonde zijn, vaak te ver. Wat het gewone praktische leven met de Heer betreft geldt voor hen: ‘Zien Is Geloven’.

(Alle knikkers rollen naar de top. Rollen ze echt naar de top?)

Dan zijn er ook nog gelovigen die eigenlijk helemaal buiten de geestelijke draaimolen van het christendom lijken te vallen. Ze zien op de gekste plekken broeders en zusters en vieren zomaar de verbondenheid in Christus zonder enige organisatie. Soms vinden ze dat in kerkelijke instituten, maar heel vaak gaat dat zelfs volkomen buiten al de daartoe bepaalde instellingen om. Op de bank in het park hebben ze de diepste gesprekken. In de kroeg ontdekken ze ’s middags hun verbondenheid in de Heer en vieren dat tot in de nachtelijke uurtjes. Vreemde vogels voor wie Christus zo echt is dat je Hem in iedereen zomaar kan ontmoeten. Zij kennen niemand meer naar het vlees. Wat zo’n praktijk betreft geldt vrijwel voor heel de christenheid: ‘Zien Is Geloven’.

Weet je? Jij bent die laatste gelovige, voor wie Christus zo echt is.
Misschien ben jij momenteel nog een ongelovige en vind je het dwaasheid. ‘Ik geloof pas als ik het zie!’ O, God heeft allang alles okay gemaakt voor jou.
Misschien ben jij momenteel nog die algemeen gelovige die nog tobt met zijn eigen verzoening. ‘Ik geloof dat pas als ik het zie!’ O, God heeft allang alles okay gemaakt voor jou.
Misschien ben jij momenteel nog dat evangelisch christen, die het maar gek vindt om dood voor de wet en dood voor de zonde te zijn. ‘Ik geloof dat pas als ik het zie!’ O, God heeft allang alles okay gemaakt voor jou.

Misschien ben jij momenteel nog zo’n gelovige die het maar absurd vindt om te zeggen dat Christus echt je leven is en dat Hij dus jouw praktijk ook in jou uitwerkt. ‘Ik geloof dat pas als ik het zie!’ O, God heeft allang alles okay gemaakt voor jou.
Weet je? Jij bent die laatste gelovige, voor wie Christus zo echt is dat je niemand meer naar het vlees kent. God heeft namelijk alles allang okay gemaakt voor jou!
Wow. Allemaal gewoon puur genade!
Click hier voor nog een studie over dit geschenk

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende