U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Pas Op!! Alles Gratis! Dat Kan Nooit Goed Zijn!

Ken je die reclames : Een stel is helemaal dolenthousiast na een proefrit met een volwaardige auto. Nu krijgen ze de prijs te horen, Die is voor hen echt veel en veel te laag is. De vrouw haakt verachtelijk af met de woorden: Dit is zó niet ons!’

Te goedkoop: De garantie dat er iets echt beslist niet deugt! Dit kan gewoon niet goed zijn! Een gospelconcert dat dan ook meestal de helft van de prijs is van een gebruikelijk concert is alleen daarom al voor veel mensen een minder geclassificeerd avondje uit.

Gratis! De grootste aanfluiting in overtreffende trap! Bij deur aan deur evangelisatie deelde ik soms prachtig ogende boekjes uit. Het gebeurde dan nogal eens dat mensen erop stonden om er geld voor te betalen, anders namen ze het niet aan. Daarmee kreeg je het vreemde tegengestelde effect van dat marktpingelen. Ik probeerde het toch telkens, tegen alles in, helemaal gratis bij de mensen in handen te krijgen.

Gratis is waardeloos! Gratis kan nooit goed zijn! Gratis betekent dat het niks voorstelt. De financiële waarde van iets bepaalt voor de doorsnee mens ook zijn materiële en emotionele waarde. Een vrij algemeen geaccepteerd standpunt.

Als evangelist heb ik tamelijk veel Christian Countryconcerten georganiseerd. Met Nederlandse, maar ook met Amerikaanse artiesten. Telkens bedong ik dat de concerten gratis waren. Natuurlijk werden er wel onkosten gemaakt, maar die heb ik altijd vanuit onze eigen Stichting voor evangelisatie bekostigd. Niets moest een belemmering vormen om het publiek binnen te krijgen.

Vanuit christelijke hoek werd me telkens verzekerd dat als het gratis was, dat ik dan daarmee aangaf dat het niks voorstelde. Ik moest er een prijskaartje opplakken. Dat zou voor het publiek aangeven dat de voorstelling ook inderdaad iets voorstelde. Ja, dan komt men wel. Inderdaad bleven er mensen weg bij mijn gratis concerten, maar er kwamen ook mensen.

Ik zie tegenwoordig bij de betaalde gospelconcerten de zaal bommetjevol zitten met gelovigen die zich goed vermaken. Die heb ik bij onze concerten inderdaad gemist. Bij ons kwamen de Countryfreaks, voor het merendeel ongelovigen, die zich prima vermaakten en aan wie ik ook de boodschap van Gods genade zonder moeilijke draaierij door kon geven. Die moeite zou zeker wel opgekomen zijn, wanneer we de ongelovigen hadden laten betalen voor een boodschap over genade.

Gratis, helemaal voor niets, er hoeft niet meer betaald te worden, er hoeft niet meer gewerkt te worden, er is geen verplichting die drukt. Het is alles genade! Een boodschap waar je bij ongelovigen soms best mee uitkomt, maar die zo tegen de lijn en verwachting van de godsdienst ingaat.

Dat is zo niet ons!’ Je hoort het de godsdienstige mens om het hardst schreeuwen als ze door genade gebeten worden. De gebruikelijke reactie van godsdienst op Gods overvloeiende rijkdom van genade. ‘Dat stelt dan toch helemaal niks voor!’, ‘Een goed christenleven is toch zeker pas werkelijkheid als wijzelf ons er ook goed voor inzetten!’,Aan het christenleven hangt ook een prijskaartje!’, ‘Als er geen heiligheid en rechtvaardigheid gevraagd wordt, dan is dat leven ook totaal waardeloos!’. Bij de boodschap van genade hangen ze met koeienletters de waarschuwing: Pas Op!! Alles Gratis! Dit Kan Nooit Goed Zijn!

Mattheus 10: 8 Gratis hebben jullie het ontvangen, geef het gratis.
Romeinen 3:24 We worden gratis gerechtvaardigd uit Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.
2 Corinthe 11:7 Heb ik
[Paulus] er verkeerd aan gedaan, door jullie gratis het evangelie van God te verkondigen?
Openbaring 21:6 Ik ben de Alfa en de Omega, .... Ik zal de dorstige gratis geven uit de bron van het water van het leven,
Openbaring 22:17 Wie dorst heeft, die komt, en wie wilt, neemt gratis van het water van het leven.

Gods overvloeiende rijkdom van genade, vanuit de Bijbel staat de garantie pal, vast en zeker: Die genade zal eenmaal heersen over heel de schepping! Nu mag het al heersen in jou en mij.

Bob Bouber had in 1976 samen met Patricia Paay een groot succes met deze tranentrekker.. De video wordt pas echt grappig aan het eind door het commentaar van de Belgische presentator.

Ja, veel christenen willen ook niet graag eraan herinnerd worden dat ze eenmaal genade alleen omhelsd hebben. Toch is het die genade die ons allen verder leidt in Gods plan.
Nog andere Knipoogjes over ditzelfde onderwerp:
Genade Zien Als Een Transactie
Het Gratis Geschenk
Hoe Word Ik Christen?
Vrij Van Recessie
Sinterklaas & Genade
Dan ook over dit onderwerp nog een heel boeiende studie:
We Zijn Niet Stinkend Rijk

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende