U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Dankjewel voor de zon

Je hebt reden zat om God te bedanken, maar je weet geen woorden te vinden. Dan is dit misschien een idee?

Voor de hele songtekst click hier
De Band Skik zingt dit nummer. Een toffe band. ‘Tof’ is zo’n beetje het stopwoordje voor onze Groninger zanger/gitarist Daniël Lohues, die ook verantwoordelijk is voor de tekst van dit nummer. Wat je ook van hem vindt, hij weet wel een goeie vraag in het midden te gooien.

“Is degene die de zon bedacht
Dezelfde die ons oorlog bracht?
Alle narigheid en alle kwaad
Heeft diezelfde iets dat ook gemaakt?”

Met een paar Bijbelteksten zou het antwoord gelijk gegeven zijn:
Yahweh zelf deed de boom van de kennis van goed en kwaad opschieten.
Genesis 2:9 Yahweh God deed …. de boom van de kennis van goed en kwaad opschieten.
Job neemt zowel het goed als het kwaad uit Gods hand aan.
Job 2:10 Zouden wij het goede van God aannemen en het kwade niet? In dit alles zondigde Job met zijn lippen niet.

Je zou hier zelfs uit kunnen afleiden dat het zonde was geweest als Job alleen het goede aan God had toegeschreven.
Dan nog even het definitieve antwoord in Jesaja.
Jesaja 45:7 die het licht formeer en de duisternis schep, die de vrede bewerk en het kwaad schep; Ik, Yahweh, doe dit alles.

In weerwil tegen het duidelijk getuigenis van de Bijbel gelooft het gros van de christenheid niet dat God het kwaad heeft geschapen. In navolging van Augustinus wordt geschermd met de gedachte dat het kwaad slechts een negatief gat in het goede is dat God geschapen heeft. Het zou dan het ontbreken van het goede zijn in de wereld. Met andere woorden: Waar kwaad in de wereld openbaar komt ontbreekt God. Wat is deze wereld er dan ellendig aan toe! God ontbreekt dus volkomen in deze wereld naar ‘christelijk’ inzicht.

Nog even terug naar die definitieve tekst.
Jesaja 45:7 die het licht formeer en de duisternis schep, die de vrede bewerk en het kwaad schep; Ik, Yahweh, doe dit alles.
Het licht staat hier dus a.h.w. voor het goede of de vrede, terwijl de duisternis voor het kwaad staat. Tja, God heeft hemelen en aarde gemaakt met alles wat erop, eraan en erin zit: Licht en duisternis.

Machtelt en ik wandelen vrijwel elke woensdag een hele dag. Daar zitten hele donkere dagen tussen, soms zelfs met noodweer. Er is nog nooit een woensdag geweest dat de zon niet doorbrak en we met name vanwege al die donkerheid konden juichen ‘Dankjewel voor de zon’. Zonder al die duisternis had het verrukkelijk stralende effect van de zon ons wellicht gewoon ontgaan.

We horen de afgelopen maand ook voortdurend om ons heen, van die mensen die er niet op uit gingen maar lekker in het warme licht van hun huisje bleven, dat de zon voortdurend de grote afwezige is. Zij hadden geen duisternis meegemaakt, maar ze hadden ook al die heerlijke zonnestralen gemist.

De christenheid lijkt een beetje op die in hun eigen huisjes onder hun eigen schemerlamp weggedoken mensjes. Vrijwel niemand breekt uit in gejuich: ‘Dankjewel voor de zon’. Het is namelijk een tijd zonder zon, volgens hun constatering. De wereld ligt in het kwaad en dat betekent het ontbreken van God in deze tijd. Wat een ellendige kijk op God!

In ons gezin maken we nou niet bepaald voorspoed mee. Als het evangelie inderdaad zou betekenen, zoals sommige dwaallichten verkondigen, dat het je altijd voor de wind zal gaan en gezondheid je leven zal kenmerken als je met de Heer leeft, dan moet ik bekennen dat wij wel een uitermate zondige familie moeten zijn.

Al dat kwaad dat ons overvalt, hoe kijken we daar nou tegenaan? Het heeft mijn ogen alleen maar meer voor Gods rijke overvloeiende genade en liefde open doen gaan. Ik zie de zon!!! Door alles heen straalt de zon op een heerlijk, rijke manier en we mogen het uitjuichen: ‘Dankjewel voor de zon!!!!’

Tegen de diepzwarte achtergrond straalt op heerlijke wijze Gods licht van overvloeiende genade! Wat hebben we een toffe God!

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende