U bevindt zich hier: Artikelen Hein de Haan

Ik Heb Volkomen Vrede Met Tollende Kop

Johannes 16:33 Dit heb Ik jullie gezegd, opdat jullie in Mij[Christus] vrede hebben.
Romeinen 5:1 Wij hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus,
Colosse 1:20 Er is vrede gemaakt door het bloed van Zijn kruis,

Jazeker! Ik heb volkomen vrede! Volmondig kan ik dat bevestigen al trillen mijn knieën, al weet ik niet hoe ik met mijn emoties moet omgaan, al bruist alles als een kolkende kop, In Christus heb ik volkomen vrede!

Ben je nog steeds op zoek naar een prettig gevoel? Kan je pas verklaren dat je vrede hebt als alle stormen in je hoofd uitgewoed zijn? Hoe zit het dan als jouw psychische aandoening betekent dat die emotionele rust wellicht nooit in dit leven een feit zal worden? Heeft God dan gelogen met de verklaring dat jij in Christus vrede zult hebben? Is er dan geen vrede gemaakt door het bloed van Zijn kruis?

Er is iets faliekant mis aan de boodschap die de christenheid aanbiedt aan de psychiatrische patiënt. Waarschijnlijk komt dat omdat de boodschap in het algemeen al niet deugt. Vrede wordt afgetekend als een emotionele ervaring. Daar heb je de leugen!!!!

Iemand komt met één been de dienst in gehinkeld en niemand vraagt zich af wat er mis is aan zijn leven met de Heer omdat hij niet goed loopt. Een psychiatrisch patiënt als een vat vol onrust stapt de dienst binnen en vrijwel iedereen is gelijk overtuigd dat hier iets niet deugt in zijn geestelijk leven. Beiden hebben naast hun leven met de Heer ook nog een lichamelijk handicap. De één been misser is echter een geaccepteerd handicap in de christenheid terwijl de psychiatrische patiënt een ongeaccepteerd handicap heeft.

Gods genade en Gods vrede is een volkomen waarheid voor elk vat gevuld met emotionele onrust. Hoe kan ik dat nu zo met alle stelligheid verkondigen? Omdat de Bijbel aangeeft dat dit een onvoorwaardelijk werk van God aan en voor en in de mens is.

Ja, maar ik heb zelf met die persoon gesproken en hij heeft angsten!’
‘Ja, ik heb ook zo’n persoon ontmoet en die barst zomaar ongecontroleerd uit in huilen! Daar is toch zeker geen reden voor als je Jezus kent?!’
‘Nou, ik heb zo’n persoon wel eens meegenomen naar huis en midden onder een gezellig spelletje barstte die zomaar in woede uit! Je kan mij niet wijsmaken dat als de vrede van God in je leven werkt dat zoiets dan zomaar gebeurt!’

Iedereen heeft wel iets aan te merken op het geestelijk gehalte van de psychiatrische patiënt en dus oordelen we dat die vrede, die zij beweren te bezitten, niet echt kan zijn. Wat ik nog veel ernstiger vind is dat veel psychiatrische patiënten zelf die evangelische leugens inmiddels ook zijn gaan geloven en dus denken dat zij het eigenlijk ook niet waard zijn om in zo’n evangelische gemeente te komen, laat staan bij God te komen.

Gods genade en Gods liefde heeft gelukkig niks van al die voorwaardelijke ‘christelijke’ kenmerken. Hij heeft allang Zijn armen om die broeder met stemmen in zijn hoofd geslagen. Hij heeft die borderline zuster al helemaal in Zijn allerhoogste positie van verheerlijking geplaatst. In de ‘christenheid’ hebben ze dan wellicht geen plek. Bij God hebben ze een topfunctie.

In de christenheid lopen er veel geestelijke krachtpatsers rond. Iedereen kijkt er tegenop. Veel geslijm en veel gelik (geestelijk natuurlijk). Helaas voor al die indrukwekkende Patjepeeërs, God is helemaal gek op slapjanussen en zwakkelingen.
1 Corinthe 2:3 Ik [Paulus] kwam in zwakheid, met veel vrezen en beven bij jullie;
Die Paulus had wel vrede hoor. Hij had de vrede met God en hij kende de vrede van God, die alle kennis te boven gaat. Die slapjanus!

In de christenheid weet iedereen het allemaal zo goed. Heeft er iemand enorm veel wijsheid dan staat er altijd wel weer een ander op die dat nog veruit overtreft (allemaal geestelijk natuurlijk). Helaas voor al die imposante wijsneuzen, God is helemaal dolenthousiast over Zijn eigen dwazen.
1 Corinthe 4:10 Wij zijn dwazen om Christus’ wil,
Die Paulus had wel vrede hoor. Hij had de vrede met God en hij kende de vrede van God, die alle kennis te boven gaat. Die dwaas!

In de christenheid past wel een zekere mate van stijl. Men hoort wel te weten hoe men zich dient te gedragen. Wij zijn het getuigenis op aarde, dus gedraag je daar ook naar (alles geestelijk natuurlijk). Helaas voor die ‘christelijk’ keurige stand, God is helemaal door het dolle over het uitvaagsel en het afschraapsel van de wereld.
1 Corinthe 4:13 Wij zijn als het uitvaagsel van de wereld geworden, als de voetveeg voor iedereen,
Die Paulus had wel vrede hoor. Hij had de vrede met God en hij kende de vrede van God, die alle kennis te boven gaat. Die voetveeg!

We hebben vrede met God en de vrede van God mogen we ook kennen. Dat betekent nou eenmaal niet altijd dat we dat ook zo ervaren of voelen.
Wat denk je dat Paulus voelde toen hij zich bang en bevend bij die Corinthiërs ophield? Die vrede was toen niet weg.
Wat denk je wat Paulus gevoeld moet hebben toen hij voor die grote dwaas moest doorgaan? Maar die vrede was daarom nog niet weg!
Wat moeten Paulus gevoelens wel geweest zijn toen hij het uitvaagsel van de wereld bleek te zijn? Maar die vrede was er nog altijd!

Efeze 2: 14 Christus is onze vrede,
Christus is niet van Zijn apropos gebracht door de situatie, waar we in zitten, door het handicap dat we bezitten, door alle tollende emoties die door ons hoofd schieten. Hij is vrede! En dus jij ook! Ik hoef geen mantra te chanten, ik hoef geen Bijbelteksten te reciteren, ik hoef mijn geloof niet krachtig aan het werk te zetten.
Christus, mijn vrede! Jouw vrede! Meer dan zat!
Click hier voor nog een studie over dit onderwerp

Als u wilt reageren kunt u rechtsonder op 'CONTACT' klikken.

Startpagina // Volgende